Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Joëlle Staps aan Toon Gerbrands 12 mei 2015

De vraag van… Joëlle Staps, directeur van de volleybalbond
Aan… Toon Gerbrands, algemeen directeur PSV

JoelleStaps125De vraag
PSV is na zeven jaar weer landskampioen. En dat in het seizoen dat jij als algemeen directeur bij de club aantrad. Mijn vraag is: welke koers heb je het afgelopen seizoen ingezet en hoe heeft dit bijgedragen aan het sportieve succes?

Het antwoord
ToonGerbrands150In topsport is het duidelijk aan wie de eer toe komt bij presteren. Dat is op de eerste plaats altijd de spelers en de staf. Zij leveren de prestatie op het veld en trainen elke dag om dit te bereiken. De staf zorgt voor de dagelijkse coaching en ondersteuning en is verantwoordelijk voor het groepsproces. De directeur voetbalzaken (Marcel Brands bij PSV) is verantwoordelijk voor de scouting en het samenstellen van de selectie. Hij heeft ervoor gezorgd dat er een uitgebalanceerde selectie staat die goed genoeg was om te strijden voor de landstitel. Daar ligt het fundament van het succes als het gaat om de mensen bij PSV.

"De PSV-spelers bleken dit jaar op cruciale momenten een echt team te zijn"

Daarnaast is PSV ook een club met een geschiedenis. Vorig seizoen heeft het elftal in de eerste seizoenshelft een moeilijke tijd gehad. Er is toen veel gebeurd, als het gaat om het groepsproces. Het team werd met heel veel zaken geconfronteerd. Het is dan niet elke dag even leuk om topsporter te zijn. Ze hebben zich uit deze periode geknokt en spelers hebben zich daarom ontwikkeld. Dit seizoen zijn ze ook allemaal weer een jaartje ouder en hebben ze meer ervaring. De PSV-spelers bleken dit jaar ook op cruciale momenten een echt team te zijn. Daarin ligt de basis van het succes van PSV.
 
Nu terug naar de vraag over mijn bijdrage. De rol van een algemeen directeur is met name om de juiste manier van denken en de visie van een club te managen. Bij PSV werken (inclusief alle spelers en coaches) zo'n 180 mensen. De kunst is om een lijn te ontwikkelen en te bewaken die de kans op succes in topsport vergroot. Iedereen moet op dezelfde manier denken en werken. Dat vraagt soms bijstelling en coaching. Het is ervoor zorgen dat het fundament van PSV stabiel blijft. Als gezicht naar buiten toe is het daarnaast ook belangrijk om een bepaalde rust uit te stralen.

"Enige bescheidenheid is wel op zijn plaats. Ik kan hooguit zeggen, dat mijn timing goed is geweest"

Bij elke topsportorganisatie is er altijd heel veel gaande. Bij sommige clubs blijft alles intern of wordt alles slim opgelost. Bij andere clubs ligt alle ellende op straat. Vanuit een vorm van zelfreflectie is het gelukt om het topsportdenken en de rust bij PSV te realiseren afgelopen seizoen. Dit is allemaal niet meetbaar, dus enige bescheidenheid is wel op zijn plaats. Zeker ook omdat ik heb aangegeven hoe belangrijk de rol van spelers, staf en technisch directeur is geweest. Ik kan hooguit zeggen dat mijn timing goed is geweest (-:

Volgende keer de vraag van Toon Gerbrands aan Paul Haarhuis, captain van het Nederlandse Fed Cup-team:

Bij tennis mag een coach nooit coachen tijdens toernooien. Tijdens wedstrijden om de Fed Cup mag dat wel. Hoe, waar en met wie heb je geleerd hoe je moet coachen langs de baan?

« terug

Reacties: 1

Frank Brilman
12-05-2015

Leerzame en bescheiden inkijk in topsportorganisatie. Toon Gerbrands geeft aan: "...Iedereen op zelfde manier denken en werken..." Wat houdt dat in bij PSV? En wat is zijn concrete invloed daar op? Misschien kan hij over deze professionele 'internal branding' nog meer vertellen?

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst