Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Sander Wesdorp aan Remco Boer 16 juli 2013

De vraag van… Sander Wesdorp, FNV Sport
Aan… Remco Boer, directeur Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB)

De vraag
Hoe gaat volgens NISB het komende TAFISA World Congress voor elkaar krijgen om wereldwijd meer mensen aan het sporten te krijgen? En waarom is dat belangrijk?

Het antwoord
Laat ik allereerst zeggen hoe ongelooflijk trots ik ben dat we dit tweejaarlijkse internationale congres voor kennisuitwisseling over breedtesport naar Nederland hebben kunnen halen. Nu al werpt dat zijn vruchten af: samen met de gemeente Enschede hebben we in maart al de Board of Directors van TAFISA ontvangen. Uit alles bleek dat ze onder de indruk zijn van de manier waarop wij dit – samen met medewerkers van de gemeente Enschede – vorm geven. TAFISA wilde graag het bed wat opschudden: meer interactiviteit, innovatie, kennismaken met de praktijk. Dat krijgen ze zeker.

We verwachten van 23 tot en met 27 oktober in Enschede minstens 500 bezoekers uit 150 landen. Omdat het zo uniek is om zo’n wereldcongres voor ‘sport for all’ in Nederland te hebben, kiezen we dit jaar voor combinatie met de jaarlijkse ontmoetingsdag sport en bewegen van NISB. Sterker nog: het worden dit jaar twee dagen: op donderdag 24 oktober plenaire en interactieve sessies in het Wilmink theater en het Muziekcentrum en op vrijdag 25 oktober samen met de internationale gasten de wijk in, in verschillende field trips. Volgens mij is het dé kans om je internationale netwerk en kennis uit te breiden.

We zijn ons in Nederland steeds bewuster dat je het kaf van het koren moet scheiden, dat je op zoek moet gaan naar succesvolle aanpakken die je ook elders kan toepassen in plaats van het wiel opnieuw uit te vinden. Maar kijk dan vooral ook naar wat er in het buitenland gebeurt. En laat het internationale netwerk kennismaken met de goede voorbeelden uit Nederland. Dat zal ook zeker gebeuren: we hebben een flink aantal abstracts ontvangen van Nederlanders, natuurlijk veel meer dan andere jaren als het TAFISA-congres in een ander deel van de wereld wordt gehouden. En ook hebben we hele sterke Nederlandse keynotespeakers aangetrokken, naast natuurlijk internationale ‘hot shots’. Een hele mooie kans voor Nederland, dat toch al vaak wordt gezien als gidsland op het gebied van stimuleren van sport en bewegen. Kijk maar eens op www.TAFISAworldcongress2013.nl en www.nisb.nl/ontmoetingsdag voor de actuele informatie over het programma.

Wij organiseren het congres namens TAFISA en zijn ook via vertegenwoordiging in werkgroepen en board member Wim Florijn bij deze organisatie betrokken. Maar waar staat TAFISA voor? Wim Florijn is voor mij in de geschiedenis gedoken naar aanleiding van deze vraag; ik citeer hem hier gedeeltelijk.

De eerste congressen van TAFISA dateren al vanaf eind jaren zestig. Op initiatief van de toenmalige prof. dr. Jürgen Palm (Duitsland) kwamen verschillende deskundigen uit met name Europa tweejaarlijks bijeen om van gedachten te wisselen over de zogenaamde 'Zweiter Weg' sportbeoefening. Naast de reguliere top- en wedstrijdsport dus een andere wijze van sportbeoefening. Daar komt ook de oorspronkelijke naam TAFISA vandaan, 'Trim and Fitness Sport for All', gerelateerd aan de Trimbeweging zoals die zich in Europa manifesteerde. Deze tweejaarlijkse ontmoeting kreeg steeds meer belangstelling vanuit de hele wereld. In 1991 werd dan ook besloten om TAFISA formeel op te richten. Sindsdien kan TAFISA zich in een jaarlijks groeiend aantal leden (nationale en regionale organisaties) verheugen. Omdat buiten Europa de Trimbeweging onbekend was, is later besloten de ondertitel van TAFISA te wijzigen in 'The Association For International Sport for All'.

Naast de uitbreiding van dienstverlening en programma's van TAFISA genieten de tweejaarlijkse congressen nog steeds wereldwijde aandacht. In de afgelopen tien jaar zijn congressen gehouden in München, Warschau, Buenos Aires, Taipei (daar hebben wij het ‘bid’ gewonnen van o.a. Finland, Brazilië en Letland), Antalya ... en nu dus 2013 in Enschede.

Vanaf de beginjaren is Nederland een belangrijke partner van TAFISA geweest. Nederland had iets te melden als het ging om Sport for All (recreatiesport/sportieve recreatie). Gedurende de transformatie van landelijke sportondersteuningsorganisaties naar NISB hebben de contacten op een laag pitje gestaan, waarvan de 'rest' van de wereld niets begreep. Nederland gold en geldt nog steeds als een land waar steeds nieuwe interventies worden ontwikkeld en dat zich kenmerkt door het leggen van dwarsverbanden tussen sport en andere maatschappelijke werkvelden. Daarnaast is de specifieke structuur met betrekking tot Sport for All (landelijk, regionaal, lokaal) en de inzet van professionals en vrijwilligers, voor veel landen een voorbeeld.

NISB kan zich wederom - maar nu in eigen land - wereldwijd manifesteren als een exponent van 'The Dutch approach', een kennisinstituut met een vraaggerichte aanpak, waar praktijk, beleid en theorie samen komen en de wereld laten zien dat sporten en bewegen een maatschappelijk doel dienen. Iets wat we met z’n allen zo gewoon zijn gaan vinden dat je soms internationale ‘fans’ moet ontmoeten om weer te weten hoe bijzonder die Nederlandse aanpak is.

Maar om nu te beweren dat een congres voor elkaar gaat krijgen om de wereld meer aan het sporten te krijgen, nee Sander, dat durf ik niet aan.

We leveren wel een bijdrage aan de wereldwijde uitwisseling van ervaringen. En dat geeft een extra impuls aan landen die vaak met dezelfde problemen als overgewicht en inactiviteit worstelen. Tijdens zo’n congres maak je eerder kennis met succesvolle interventies of vernieuwende inzichten uit andere landen die je kunt transformeren naar je eigen situatie. Bezoekers van de TAFISA-congressen ervaren dit als een sneeuwbaleffect: het levert dus ook echt wat op.

TAFISA gelooft niet dat sport en bewegen een panacee is voor alle kwalen, maar zo wordt wel wereldwijd een bijdrage geleverd aan de fysieke, sociale en psychische gezondheid van mensen. Denk bijvoorbeeld aan de wereldwijde explosie van zorgkosten, aan discriminatie, vergrijzing, gebrek aan beweging bij de jeugd, en de invloed van de leefomgeving.

Het is dan ook niet voor niets dat het thema van het congres 'Sustainability and Sport for All' is, met de 3 P's als basis: People, Profit, Planet. Want is dat niet het allerbelangrijkste: dat we sport en bewegen duurzaam blijven inzetten? Vandaar ook mijn vervolgvraag aan Antoinette Laan, wethouder sport in Rotterdam:

Volgende keer de vraag van Remco Boer aan Antoinette Laan, wethouder sport in Rotterdam:
Rotterdam heeft bij NISB een hele goede naam opgebouwd als het gaat om innovatieve manieren om sport en bewegen te stimuleren. Maar hoe verduurzaam je dit succesvolle beleid, ook in een volgende collegeperiode, met de bezuinigingen die in vrijwel elke gemeente - dus waarschijnlijk ook in Rotterdam? - worden doorgevoerd op het gebied van sport en bewegen?

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst