Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Colette Cloosterman-Van Eerd aan Pieter van den Hoogenband 15 mei 2018

De vraag van… Colette Cloosterman-Van Eerd, CCO bij Jumbo Groep Holding BV
Aan... Pieter van den Hoogenband, topzwemmer en oprichter van de Topsport Community

ColetteCloosterman-VanEerd150De vraag
Je hebt in 2011 de Topsport Community opgericht waar wij partner van zijn. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen die sindsdien onder jouw leiding hebben plaatsgevonden?

Het antwoord
PieterVanDenHoogenband175FCSamen met de ‘founding fathers’ EIFFEL en ABN AMRO heb ik in 2011 de Topsport Community opgericht. Ferdi van Dommelen, oprichter van EIFFEL, was hierbij mijn grote inspirator. Aan de basis stond mijn overtuiging dat door kennis te delen binnen verschillende vakgebieden, we veel van elkaar kunnen leren en allemaal verder komen. 

Het principe van ‘leren van experts uit andere werelden’ wilde ik na mijn topsportcarrière op maatschappelijk gebied doorzetten

Leren van experts
Tijdens mijn carrière heb ik dit principe ook veelvuldig toegepast, door experts op onder meer het gebied van voeding en licht om raad te vragen en door hun kennis toe te passen in de topsport. Dit principe van ‘leren van experts uit andere werelden’ wilde ik na mijn topsportcarrière op maatschappelijk gebied voortzetten. Hoe de stichting er exact uit moest zien had ik niet helemaal voor ogen, dus besloot ik eerst een aantal wijze mensen om hun raad en betrokkenheid te vragen. 

Zo ontstond de Raad van Toezicht met Jan Loorbach, Jan Peter Balkenende, Margo Vliegenthart en natuurlijk de vertegenwoordigers van de founding fathers, Ferdi van Dommelen en Wietze Reehoorn. Mijn vriend Richard Krajicek gaf mij het advies om ‘gewoon’ te beginnen en gaandeweg zou ik voelen wat de goede koers zou zijn. 

Op de juiste weg
XL17-FotoBijVraagAntwoordPVDHDaarop nodigde ik een aantal bevriende coaches uit om met elkaar te discussiëren over hun vakgebied. Zonder elkaar vakinhoudelijk gesproken te hebben, bleken zij veel overeenkomsten te hebben! Voor ons was dat het eerste signaal dat we op de juiste weg waren. Er moesten meer bijeenkomsten komen tussen verschillende werelden, we hadden behoefte aan partners die in het gedachtengoed geloofden én we hadden een bureau-organisatie nodig. Om dat te realiseren heb ik eind 2011 Priscilla Janssens als operationeel manager aangenomen. Samen zijn wij op zoek gegaan naar een goed en fijn bestuur, dat ook snel gevonden werd. 

In de daaropvolgende jaren hebben we verschillende typen bijeenkomsten georganiseerd, onze partnergroep uitgebreid en ons netwerk vergroot met soulmates: mensen die open staan voor nieuwe inzichten, bereid zijn hun kennis te delen en die passen binnen het netwerk. Vanzelfsprekend hanteren we daarbij de olympische waarden: excelleren, vriendschap en respect. 

Bijsturen
Na onze bijeenkomsten vroegen wij altijd feedback waarmee we, waar nodig, onze koers konden bijsturen. Ook gingen we de samenwerking aan met Johan Kenkhuis - mijn voormalige zwemmaatje die inmiddels zijn eigen evenementenbureau, YellowLane, had opgericht - om onze bijeenkomsten nog professioneler en verrassender te maken.

Per jaar kiezen we een thema, steeds in relatie tot sport. Dit jaar luidt het thema ‘Pieken is een kunst’

Inmiddels hebben we solide samenwerkingen met onze partners. Naast EIFFEL en ABNAMRO zijn dat EY, Jumbo, ONVZ en Wereldhave. In 2016 hebben we - samen met ons bestuur en de Raad van Toezicht - onze missie en visie bepaald. Op basis daarvan hebben we de diverse doelgroepen en onze eigen doelen voor de komende jaren vastgesteld. 

Pieken is een kunst
Per jaar kiezen we een thema, steeds in relatie tot sport. Dit jaar luidt het thema ‘Pieken is een kunst’. We starten ons jaar traditioneel in maart met een diner met zo’n honderd gasten, altijd op een bijzondere locatie met ook een inhoudelijk programma dat past bij het jaarthema. Door het jaar heen organiseren we bijeenkomsten voor de medewerkers van de partners, de zogenaamde TSC Connect-sessies. 

Daarnaast zijn er top-met-top bijeenkomsten waar een selecte groep van maximaal dertig mensen uit de top van het bedrijfsleven en sport - aangevuld met mensen uit de wetenschap en cultuur - rondom een thema met elkaar in gesprek gaan. Tenslotte organiseren wij eenmaal per jaar een openbare bijeenkomst in het DeLaMar Theater in Amsterdam, de zogenaamde Topsport Community Live. Het DeLaMar-programma is een ‘best of’ van het afgelopen jaar en sluit het themajaar af.
 
We hebben een mooie reis afgelegd met de Topsport Community. Ik ben erg trots op het mooie netwerk en onze bijeenkomsten en omdat er nog zoveel van elkaar te leren valt ben ik ervan overtuigd dat we nog veel mooie jaren voor de boeg hebben.

Volgende keer het antwoord op de vraag van Pieter van den Hoogenband aan Peter Heerschop, cabaretier, acteur en oud-gymleraar: 
Wanneer jij nu het (gym)leslokaal binnenloopt is er denk ik veel veranderd vergeleken met de tijd dat jij voor de klas stond. Op welke manier is dat zo en, indien dat op een negatieve manier is, hoe kunnen we dit dan volgens jou op een positieve manier veranderen?
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst