Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Patrick Wouters aan Bob van Oosterhout 10 april 2018

De vraag van… Patrick Wouters, directeur van House of Sports
Aan... Bob van Oosterhout, directeur van Triple Double en eigenaar van de basketbalclub New Heroes Den Bosch

PatrickWouters150FCDe vraag
Jij kocht vorig jaar de aandelen van New Heroes Den Bosch. Is dat dapper ondernemerschap, is dat uit pure passie, is dat gewoon hobby, is dat omdat je geloof hebt in een zakelijke succesvolle businesscase? Met welke motieven heb je die keuze gemaakt, wat zijn de komende jaren je doelstellingen en hoe kijk je vanuit jouw huidige positie als teameigenaar nu aan tegen de toekomst van het Nederlands basketbal?

Het antwoord
BobVanOosterhout175FCHallo Patrick,

Dank voor je leuke vraag! Zoals je weet zijn er weinig dingen leuker dan met elkaar discussiëren over de toekomst van ons beider mooie basketbalsport. Tsja, waar kan ik het beste beginnen? In algemene zin loopt 'passie' als een rode draad door mijn (en jouw!) ☺ ondernemerscarrière en geloof ik dat elk succesvol project is afgetrapt met de juiste energie én een gezonde dosis lef. 

Vind een sponsor
Toen toenmalig burgemeester Ton Rombouts van 's-Hertogenbosch mij ongeveer twee jaar geleden benaderde met de vraag 'of ik een sponsor wilde vinden voor mijn geliefde Bossche basketbalclub, die in zwaar weer verkeerde', heb ik een kort verkenningsrondje gemaakt. De club was verre van gezond en zou met het aanbrengen van een sponsor bij lange na nog niet genezen zijn. 

XL13VraagAntwoordBobVanOosterhout_foto1Gekscherend meldde ik Ton dat hij een vijftal jaar te vroeg was met deze vraag, want op mijn vijftigste (ongeveer) ☺ zou ik de club wel hebben willen kopen. Na een uur belde hij me terug om aan te geven dat het geregeld was. 

Een daad van passie
Ik was overrompeld. De zaalsportclub met de allerrijkste historie zou door mij kunnen worden overgenomen. Ik heb die hele nacht liggen woelen. Vooral van enthousiasme. Honderd redenen om het niet te doen. Triple Double gaat als een speer, we groeien ook internationaal gestaag door en de verschillende deelnemingen (TDE, SportsCloud, Arko, SX enzovoorts) vragen ook van mij de nodige aandacht en focus. 

Toch kon het besluit maar één kant op gaan: ik had mezelf nooit meer in de spiegel kunnen aankijken in de wetenschap dat ik een vrijwel zekere ondergang van deze mooie club, waar ik als sportmarketeer mijn loopbaan in 1993 ben begonnen, had kunnen voorkomen. Uit passie dus. Uit liefde voor de basketbalsport, die mijn fanatisme voor sport(marketing) ook heeft getriggerd. De sport die mij voor anderhalf jaar naar Kansas City bracht om op school te spelen en die mijn interesse wekte in de organisatorische en commerciële 'achterkant' van topsport in algemene zin. De sport die aan de basis stond van Triple Double en waarvan ook de naam van ons mooie bureau is afgeleid. 

De ratio dicteerde mij dat dit een uitgelezen kans was een instituut in de Nederlandse sport te redden

Een rationeel besluit
Tot zover de emotionele kant van mijn antwoord. De ratio dicteerde mij - en mijn partners Michel en Norberth - namelijk, dat dit een uitgelezen kans was een instituut in de Nederlandse sport te redden en van het Bossche basketbal een case te bouwen die perfect aan zou sluiten bij onze denkbeelden over modern sportmanagement. 

XL13VraagAntwoordBobVanOosterhout_foto2Maar ook een manier om het Nederlands basketbal, dat mij aldus zóveel heeft gebracht, te inspireren met een vernieuwende aanpak. Bovendien ook een showcase voor Triple Double en de manier waarop wij naar sport kijken. Een club als onderdeel van de entertainmentindustrie sport, als BV georganiseerd en gerund als een heus bedrijf. 

Gaan voor de winst
Met een winstoogmerk? Jazeker! Niet om er zelf een jacht in de Middellandse Zee aan over te houden, maar ten teken van een kerngezonde operatie; breed gedragen en op continuïteit gericht. Vanaf dag één waren mijn kompaan Jos Frederiks - oud-speler van het grote EiffelTowers Den Bosch met wie ik deze handschoen samen heb opgepakt - en ikzelf dus overtuigd van en gericht op een gezonde businesscase. 

Onze sport onderscheidt zich van andere sporten vanwege de intrinsieke lifestyle-component die basketbal in zich heeft

Het toenmalige bestuur is op een nette manier bedankt voor bewezen diensten, een nieuwe BV zag het levenslicht, de eerste vier fulltime medewerkers werden aangenomen en er is keihard gewerkt aan een vernieuwende positionering; je bent sportmarketeer of je bent het niet. 

Spektakelsport
Onze sport onderscheidt zich volgens mij van andere sporten vanwege de intrinsieke lifestyle-, music- en fashion-componenten die basketbal in zich heeft. Show, spektakel, dans, licht, geluid, muziek, entertainment, sneakers, NBA, LeBron, Curry, Jordan, Kobe, All Stars, Nikes, Air Jordans; geen sport die zó'n sterke footprint en associaties heeft! 

XL13VraagAntwoordBobVanOosterhout_foto3De nieuwe BV ging van start met als ultieme doel mensen te entertainen: ‘We entertain people’ En dat door op de eerste plaats wedstrijden te winnen, ten tweede liefst met spectaculair basketbal, in een spectaculaire entourage en als aanjager van een uniek zakelijk netwerkplatform. Kortom: de show/omlijsting is in onze ogen (bijna) net zo belangrijk als de sport. Slechts dan weet basketbal zich écht te onderscheiden van andere 'concurrenten' in de markt. 

Al na een maand kwamen we in contact met online trainingsbedrijf New Heroes. Hoe mooi, toepasselijk en relevant wil je het hebben?

Professionaliseringstraject
En zo geschiedde. Anderhalf jaar geleden namen we de club over en werd er een enorm professionaliseringstraject opgestart. Al na een maand kwamen we in contact met online trainingsbedrijf New Heroes, dat zich in grote mate herkende in onze ambitie. Hoe mooi, toepasselijk en relevant wil je het hebben? Een driejarig contract bracht de door ons aangekondigde marathon (geen sprint, want continuïteit en een stevig fundament staat centraal!) in een stroomversnelling. 

Marketing werd gedigitaliseerd in samenwerking met vier online bedrijven, de branding gaf de look & feel van New Heroes een impuls, communicatie werd geprofessionaliseerd, er sloten zich inmiddels twintig nieuwe sponsors aan, de businessclub groeide met maar liefst zeventig nieuwe leden, er werd een recordaantal (zevenhonderd) seizoenkaarten verkocht, de wedstrijden trekken gemiddeld vijfhonderd fans meer dan vorig seizoen (naar zestienhonderdvijftig) en het allerbelangrijkste: we gingen winnen! 

BobXL13VraagAntwoordBobVanOosterhout_foto4Historisch moment
Op het moment van schrijven zijn we drie dagen verder van een historische overwinning op de torenhoge titelfavoriet Donar en staan we op een tweede plaats in de DBL. Er is veel enthousiasme rondom de club en ook naar volgend seizoen toe zal de begroting weer een sprongetje maken. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat een en ander me bakken met tijd kost, maar ook enorm veel energie oplevert. En bovendien: no guts no glory, toch? 

Den Bosch zal altijd moeten competen om de landstitel en op een Europees toneel acteren. Het verkleinen van het gat met Donar is derhalve onze grootste uitdaging. Onze inmiddels gezonde huishouding, de Maaspoort als mooiste basketbalhal van Nederland, de meest aansprekende historie als club, het enorme draagvlak in het Bossche (en regionale) bedrijfsleven en natuurlijk de back-up van Triple Double maken dat we ons niet willen verstoppen en uitspreken altijd voor kampioenschap, beker én supercup te strijden. We gaan in dat kader zien wat de komende weken ons gaan brengen. 

Samenwerken
Omdat ik te allen tijde oog wil hebben voor het algemeen belang en de verdere ontwikkeling van de basketbalsport in Nederland, stellen we ons constructief op en delen we kennis en kunde waar het gewenst is. Om dit te onderstrepen zijn we zelfs als eerste Nederlandse club lid geworden van de businessclub van aartsrivaal Den Helder. Om een statement te maken: we bestrijden elkaar een paar keer per seizoen op het veld, maar vijfennegentig procent van de tijd moeten we samen bouwen aan het 'product basketbal'. 

BobXL13VraagAntwoordBobVanOosterhout_foto5Het Nederlands team doet het prima, Donar excelleert in Europa en in '3x3' doen we op hoog niveau mee. De gevoelsmatig steeds sterkere nabijheid van de NBA maakt van millennials basketbalfans; zeker in de wetenschap dat de sport vele malen beter aansluit op de spanningsboog van de huidige jeugd dan vele andere sporten. Wanneer vervolgens steden als Utrecht, Maastricht, Den Haag, Eindhoven, Apeldoorn en Dordrecht de ballen tonen om (eindelijk) te bouwen aan een topbasketbalteam en zowel de NBB als de DBL het lef hebben om te investeren in één gemeenschappelijke propositie en verdere professionalisering, dan gaat de sport een gouden toekomst tegemoet! 

Volgende keer het antwoord op de vraag van Bob van Oosterhout aan Colette Cloosterman-Van Eerd, CCO bij Jumbo Groep Holding BV: 
In vijf jaar tijd is Jumbo uitgegroeid tot misschien wel één van de meest prominente sportsponsors in ons land. Ook de recentelijke deal met de wieler- en schaatsploeg getuigt van lef, ambitie én geloof in de tool sponsoring! Hoe, waarom en op basis van welke drijfveren is die verandering tot stand gekomen?
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst