Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Vincent Luyendijk aan Jim Stolze 13 februari 2018

De vraag van… Vincent Luyendijk, algemeen directeur KNWU
Aan... Jim Stolze, innovatiedeskundige en tech-ondernemer

VincentLuyendijk150FCDe vraag
Beste Jim, er is de laatste tijd veel te doen om blockchain, meestal als onderliggende technologie van de bitcoin. Ik ben benieuwd of jij ons inzicht kan geven in de mogelijke kansen en toepassingen van blockchain voor de georganiseerde sport, op het gebied van verdeling van gelden, onderling vertrouwen en/of besluitvorming?

Het antwoord
JimStolze175Mijn zoon Max (14) speelt tennis op LTV de Bijvanck in Blaricum. Wat mij destijds aansprak was dat zij een 'cash-loze' vereniging zijn. Geen briefjes of kleingeld, alles wordt gepind. Veilig en overzichtelijk.

Begin vorig jaar werd daar nog een functie aan toegevoegd: betalen met je clubpas. Max gebruikte dat pasje tot nu toe om banen af te hangen of zich te legitimeren bij de competitiewedstrijden. Maar nu kan ik mijn pinpas gebruiken om bijvoorbeeld tien euro tegoed op zijn clubpas te plaatsen. Daar kan hij dan een tijdje mee vooruit en als het op is, pin ik weer tien euro tegoed. Veilig en overzichtelijk.

Stel dat ik niet alleen kon bepalen hoeveel tegoed Max kreeg, maar ook waaráán hij het mocht besteden: wel tosti’s, maar geen snoep

Blockchain in de kantine
Waar gaat dit naartoe, hoor ik u denken. Jim Stolze ging toch antwoord geven op de vraag wat Blockchain voor de sport kan betekenen? Wat heeft dat te maken met een lokale kantine in het Gooi? Nog even geduld, daar kom ik zo dadelijk op. 

XL6Vraag&Antwoord-JimStolze350Want, stel dat ik niet alleen kon bepalen hoeveel tegoed Max kreeg, maar ook waaráán hij het mocht besteden. Alsof ik op een tieneurobiljet zou schrijven: let op, wel tosti's en limonade, maar geen sportdrankjes of snoep. Zou dat niet ideaal zijn? En nog leuker: als hij zijn wedstrijd wint, mag-ie wel een frikadel, maar als hij verliest alleen iets van de rauwkostafdeling.

Programmeerbaar geld
Dan zouden we iets als programmeerbaar geld hebben gecreëerd. En voilà, dat is precies wat Blockchain mogelijk maakt. De hierboven geschetste uitbreiding van Max’ clubpas vereisen slechts een handvol softwareregels in het bestaande kassasysteem. Techneuten zullen nu hun wenkbrauwen fronsen. Zo makkelijk gaat dat allemaal niet. Wel, als het betreffende systeem gebruik zou maken van de vele toepassingen van Ethereum. U heeft er vast al over gehoord. Na Bitcoin zijn Ether en Ethereum de meest besproken toepassingen van blockchain. 

Als dit... dan dát
Iedereen die ooit iets heeft geprogrammeerd, weet dat 'if this then that' de basis is van de meeste toepassingen. In de digitale wereld werkt zulke logica razendsnel. In de echte wereld hadden we heel lang nog een derde partij nodig om te verifiëren of 'this' wel had plaatsgevonden voordat 'that' kon worden uitgevoerd of uitgekeerd.

Blockchain zorgt ervoor dat er geen derde partij meer nodig is om een afspraak te valideren

Hallo blockchain! Die technologie zorgt ervoor dat er geen derde partij meer nodig is om een afspraak te valideren. Het contract is duidelijk (want in code uitgeschreven) en wanneer daar aan voldaan is (door beide partijen) kan de volgende regel worden uitgevoerd. Veilig en overzichtelijk.

Voor elk budget
En laten we voor de gein nog eens een beetje uitzoomen. In plaats van een ouder die een kind snoeptegoed geeft, kan het ook een vereniging zijn die de feestcommissie een budget meegeeft, realtime gebaseerd op de geldende weersverwachting. Of een lokale overheid die een subsidie toekent op basis van de duurzaamheidscertificaten van de leveranciers. Of een Sportbond die verenigingen financieel steunt die aantoonbaar bijdragen aan speerpunten uit het jaarplan.

Haken en ogen? Natuurlijk. Maar het is een kwestie van tijd voordat we die ook hebben meegeschreven met de transactie. Technologie op zich is niks. Het begint met het vaststellen van wat we willen... de technologie helpt ons alleen om dat doel te bereiken.

Volgende keer het antwoord op de vraag van Jim Stolze aan Ivo van Hilvoorde, lector ‘Bewegen, School & Sport’ (Windesheim) en docent (sport)filosofie (VU, Amsterdam):
In het kielzog van de toewijzing van de Olympische Spelen aan Tokio in 2020 is in Japan de belangstelling voor Superhuman Sports enorm gegroeid; technologie en sport zijn zowel voor de sporter als de consument steeds onlosmakelijker met elkaar verbonden. In Japan bestaat er nu zelfs een Superhuman Sports Academy en komende zomer wordt er een ontwerpwedstrijd op het gebied van Superhuman Sports georganiseerd op de TU Delft. Wat is volgens jou de betekenis en reikwijdte van Superhuman Sports, welke invloed zal het hebben op sporters en sportliefhebbers?
« terug

Reacties: 1

Marcel van der Kuil
15-02-2018

Heren,

Wat leuk om te zien dat Sport  & Innovatie aandacht te krijgen! Graag wil ik even aan, ook al heb ik de pen niet in de hand . Dit als Sport & Health Tech ondernemer en als actieve deelnemer in de Singularity University en Quantified Self communities.

Naast de door Jim genoemd trends lijkt het dat Blockchain ons ook gaat kunnen helpen in het ondersteunen van veilige communicatie, tussen sporter, trainers/coaches en zorgverleners, waar ook ter wereld. Dit betekent dat bijvoorbeeld belangrijke biometrische data gedeeld kunnen worden. Dit kan topsporters en sporters met een beperking helpen om het rendement van een training te vergroten of meer (zorgeloos) van het sporten te kunnen genieten. Dit is inderdaad een stap in de richting van de ‘Homo Deus’ of de ‘Super Human, zoals Jim noemt.  E.e.a. vraagt echt teamwork: de genoemde trainer/coach en zorgverlener moet namelijk ook leren om een ‘super’ versie van zichzelf te maken.  Hopelijk krijgt dit de komende jaren nog veel aandacht op SportKnowHowXL! Met sportieve en innovatieve groet, Marcel

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst