Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Daan Bregman aan Vincent Luyendijk 6 februari 2018

De vraag van… Daan Bregman, werkzaam bij TU Delft Sports Engineering Institute
Aan... Vincent Luyendijk, algemeen directeur KNWU

DaanBregman150De vraag
We hebben een hoop mooie prestaties binnen het Nederlandse wielrennen gezien de afgelopen jaren. Wat is er nodig om deze opleving in prestaties voor de lange termijn vast te kunnen houden, en hoe kunnen we daar bijvoorbeeld onze positie als Nederland Fietsland voor inzetten?

VincentLuyendijk175FCHet antwoord
Ha Daan, dank voor je mooie vraag. De Nederlandse Wielersport beleeft inderdaad hoogtijdagen. Binnen alle disciplines draaien de Nederlandse renners mee in de wereldtop. Vorig jaar werden maar liefst 33 medailles gewonnen tijdens wereldkampioenschappen, waarvan de drie gouden van Tom Dumoulin, Annemiek van Vleuten en Chantal Blaak in het Noorse Bergen natuurlijk de bekendste waren.

Om het huidige niveau vast te houden, moeten we blijven investeren in programma’s voor talentontwikkeling, en daar is geld voor nodig

Het is niet vanzelfsprekend dat we deze successen in de toekomst vast kunnen houden: we hebben namelijk allereerst te maken met een unieke generatie talentrijke wielrenners. Aan de andere kant hebben we een periode achter de rug waarin veel geld is geïnvesteerd in de opleiding van talenten, voornamelijk door de Rabobank. Dat heeft bijgedragen aan de
huidige successen. Om het huidige niveau vast te houden, moeten we blijven investeren in programma’s voor talentontwikkeling, en daar is geld voor nodig. Op dit moment is er echter helaas minder geld ter beschikking om soortgelijke investeringen te kunnen doen.

Kennis
Tegelijk is het belangrijk dat wij de enorme kennis en kunde van coaches, trainers, ploegleiders, renners en oud-renners goed weten te behouden en benutten voor nieuwe generaties. In samenwerking met professionele ploegen moeten we hier ook de komende tijd intensief mee aan de slag. 

Door slim gebruik te maken van digitale technologie kan deze kennis en wijsheid zo breed mogelijk worden overgebracht. Vanuit de KNWU doen we dit onder andere met de Wieleracademie (voor trainers) en De Nederlandse Wielerschool (voor wielrenners) die we aan het opstarten zijn.

Enthousiasmeren
XL5Vraag&AntwoordVLDe prestaties van onze toppers kunnen we benutten om zoveel mogelijk kids te enthousiasmeren voor de sport. Ik weet zeker dat, na de Giro-winst van Tom Dumoulin, veel jongetjes en meisjes op hun fietsen ergens in Nederland deden alsof ze Tom waren. Hij is een bron van inspiratie voor de jeugd.

Het is belangrijk om de jeugd vroegtijdig in contact te brengen met de wielersport. Een bekend voorbeeld is de Dikke Banden Race, waar kinderen van zeven jaar en ouder aan mee mogen doen. En tegenwoordig zie je ook steeds vaker ‘loopfietswedstrijden’, waarbij de jongste deelnemers pas drie jaar oud zijn.

Unieke skills
Daarnaast geldt de BMX-sport steeds meer als perfecte entree voor de wielersport. Voor de jeugd is dit een aantrekkelijke variant, waarbij je al op vroege leeftijd unieke skills leert. Deze vaardigheden komen ook heel goed van pas in het dagelijks verkeer van huis naar school. 

De innovaties uit bijvoorbeeld het Fietslab in Delft, dragen op alle fronten bij aan de ontwikkeling van het fietsen

Ook op een heel ander gebied, namelijk dat van innovatie en technologie, zien we het belang van slimme samenwerkingen. We vinden steeds manieren om nog sneller te gaan dankzij het toepassen van wetenschappelijke kennis over aerodynamica, bewegingsleer, materialen, aandrijving, vermogens en de ideale fietspositie. Onze samenwerking met de TU Delft is daar een goed voorbeeld van. De innovaties uit bijvoorbeeld het Fietslab in Delft, dragen op alle fronten bij aan de ontwikkeling van het (beter) fietsen.

DNA
Fietsen is in Nederland heel normaal. Vanaf de leeftijd van drie jaar oud worden kinderen voor het eerst losgelaten en rijden ze – met een beetje geluk – zonder zijwieltjes weg. Fietsen zit in ons culturele DNA. Terwijl de hele wereld doet alsof fietsen in de laatste tien jaar is uitgevonden, zijn wij Nederlanders er – op alle fronten – heel goed in. De hele wereld kijkt naar Nederland als gidsland. Van alledaags woon-werkverkeer tot aan de topsport. 

Nederland is koploper op het gebied van fietsinfrastructuur, -sport, -design, -kennis, cultuur, en -evenementen. Maar we slagen er vooralsnog niet genoeg in deze positie goed te benutten. Om die waarde in internationaal opzicht te ‘verzilveren’. 

Meer geld voor de wielersport levert niet alleen toekomstige Tourwinnaars op, maar vooral ook leefbare steden en gezondere mensen

De wielersport als uithangbord
De wielersport zou hiervoor naar mijn idee kunnen fungeren als ideaal uithangbord: het is de perfecte kapstok om het totaalverhaal van ‘Dutch Cycling’ aan op te hangen. Hiermee wordt de cirkel (of beter: het wiel) rond gemaakt; er stroomt meer geld, kennis en innovatie de sport in, waarmee we ook de komende generaties meer en beter kunnen laten fietsen. En dat levert niet alleen toekomstige Tourwinnaars op, maar vooral ook leefbare steden en gezondere mensen. 

Volgende keer het antwoord op de vraag van Vincent Luyendijk aan Jim Stolze, innovatiedeskundige en tech-ondernemer. Met zijn bedrijf Aigency levert hij oplossingen op het gebied van 'kunstmatige intelligentie' aan grote bedrijven:
Beste Jim, er is de laatste tijd veel te doen om blockchain, meestal als onderliggende technologie van de bitcoin. Ik ben benieuwd of jij ons inzicht kan geven in de mogelijke kansen en toepassingen van blockchain voor de georganiseerde sport, op het gebied van verdeling van gelden, onderling vertrouwen en/of besluitvorming. 
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst