Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Bob van Oosterhout aan Bruno Bruins 21 november 2017

De vraag van… Bob van Oosterhout, directeur sportmarketingbureau Triple Double
Aan... Bruno Bruins, de nieuwe minister van VWS

BobVanOosterhout150FCDe vraag
Geachte Excellentie, beste heer Bruins,
 
Het nieuwe regeerakkoord is positief ontvangen binnen de sport; het geeft vertrouwen in de toekomst. Zo wordt er structureel meer geld uitgetrokken voor de Nederlandse topsport, de positie van de sportbonden en het organiseren van sportevenementen in Nederland. Daarnaast spreekt het kabinet de ambitie uit om een Sportakkoord af te sluiten, waarin ministeries, kenniscentra, sport en bedrijfsleven samenwerken om sport als vliegwiel te benutten voor allerlei verschillende maatschappelijke projecten. Er liggen dus kansen voor zowel de grote bedrijven als het MKB. Welke (actieve) rol verwacht u van het bedrijfsleven en hoe kunnen bedrijven zich aansluiten? En bovenal, hoe kan het MKB zijn rol in de (breedte)sport vergroten?

BrunoBruins175Het antwoord
Beste Bob,

Dank voor je vragen en de mogelijkheid om wat te kunnen vertellen over dit mooie onderwerp. Ik ben erg gelukkig dat ik behalve minister van medische zorg ook minister van sport ben. Juist omdat het over twee heel verschillende werelden gaat. Met geheel eigen uitdagingen en kansen.

Zoals je hebt kunnen lezen in het regeerakkoord deelt het kabinet - waar ik nu deel van uit mag maken - een paar belangrijke uitgangspunten: sport is goed voor je gezondheid en vooral hartstikke leuk en gezellig om te doen. Het brengt mensen bij elkaar en maakt dat we trots op ons land kunnen zijn. Sport verdient daarom onze volle aandacht!

"We willen zowel de breedtesport als de topsport stimuleren en verder professionaliseren"

Want het gaat niet vanzelf goed met de sport. Het is voor bonden en verenigingen steeds lastiger om vrijwilligers te vinden. Daar moeten we een oplossing voor vinden met elkaar. Ook willen we zowel de breedtesport als de topsport stimuleren en verder professionaliseren.

Financiën en organisatie op orde
Het Sportakkoord dat je noemt, is geen doel op zichzelf. Het is een middel om samen te bereiken dat iedereen in Nederland - met of zonder beperking - kan sporten. Dichtbij, betaalbaar, toegankelijk. Dan moeten de financiën en de organisatie van de sector wel goed op orde zijn. Dan is het belangrijk dat mensen met allerlei verschillende achtergronden zich kunnen herkennen in de samenstelling van de sportbonden. Diversiteit dus. Dan moeten we zorgen dat de sportclubs in de wijk open staan voor iedereen; jong, oud, met of zonder beperking.

Ik hoop dat steeds meer bedrijven brood zien in activiteiten die mensen helpen het plezier te vinden in bewegen en actief zijn. Ik ben benieuwd naar de ambities vanuit het bedrijfsleven daarbij. Waar kunt u het verschil maken? En wat zouden we daarover af kunnen spreken?

"Het zou enorm helpen als het bedrijfsleven zich organiseert en gezamenlijk haar inbreng voor het Sportakkoord neerlegt"

Je vraagt naar de rol van het bedrijfsleven bij het Sportakkoord. Ik denk dat deze rol cruciaal is. De sportsector kenmerkt zich van oudsher als een sector van particulier initiatief. Veel bedrijven hebben sponsorrelaties met de bonden, met evenementen of met sporters. Het midden- en kleinbedrijf is naast sponsor ook vaak producent van (side)events van topsportevenementen, van sportartikelen of aanbieder van sportactiviteiten of activiteiten die hier aan gelieerd zijn.

We willen graag dat het bedrijfsleven bijdraagt aan betere prestaties van onze Nederlandse topsporters. De afgelopen stimuleerde de overheid dit door innovaties aan te jagen en door meer mogelijkheden te bieden om sponsorrelaties zichtbaar te maken in prachtige sportevenementen.

Ook hebben we de Small Business Innovation and Research-regeling die bedrijven ondersteunt om met slimme innovaties mensen te stimuleren om actief te worden.

"Laat mij weten waar u tegenaan loopt! Mijn deur staat altijd open"

Ik verwacht veel van de ondernemers in ons land, van de start-ups die toepassingen zoeken voor hun producten, van de sociaal-ondernemers en verenigingen. Waar ik het hen makkelijker kan maken, zal ik dat zeker doen. Dus laat mij weten waar u tegenaan loopt! Mijn deur staat altijd open. Andersom zou het enorm helpen als het bedrijfsleven zich organiseert en gezamenlijk haar inbreng voor dit akkoord neerlegt. Zodat we samen snel en effectief aan de slag kunnen om van Nederland een nóg mooier sportland te maken.

Volgende keer het antwoord op de vraag van minister Bruno Bruins aan Sebastiaan Nederhoed, clustercoördinator bij de Haagse Sporttuin Schilderswijk:
Beste Sebastiaan,
Je bent gymleraar op een basisschool geweest en bent nu clustercoördinator bij de Haagse Sporttuin Schilderswijk. Een sporttuin klinkt heel leuk, en dat is het volgens mij ook, want bijna alle sporten die er zijn, kunnen op de velden bij jou in de Haagse Schilderswijk gedaan worden. En nog mooier is dat in de Haagse Sporttuinen niet alleen verschillende sporten samenkomen, in de organisatie zitten ook verschillende basisscholen, en sociaal-maatschappelijke instellingen. Met elkaar zorgen jullie ervoor dat ruim duizend Hageneesjes hier kunnen sporten. Sebastiaan, de Haagse Sporttuin klinkt natuurlijk al als een succesverhaal, maar ook succes kan altijd beter. Hoe kunnen het bedrijfsleven en overheden jou helpen om nog meer kinderen lol in het sporten te laten beleven, zodat ze niet af en toe, maar hier elke week te vinden zijn?
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst