Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Ragna Schapendonk aan Jeroen Stevens 31 oktober 2017

De vraag van… Ragna Schapendonk, manager en vanaf 1-1-2017 directeur van Special Olympics Nederland
Aan... Jeroen Stevens, directeur van de Nederlandse Golf Federatie

RagnaSchapendonk150De vraag
Beste Jeroen, 
Onlangs verhuisden vijf bonden waaronder die van jou en verschillende sportpartners (waaronder wij) naar een gezamenlijk kantoor in Utrecht. Jij bent een van de initiatiefnemers en je ambities zijn groot op het gebied van gezamenlijke marketing, combinaties in lidmaatschappen en je geeft aan dat de bonden complementair aan elkaar zijn en elkaar kunnen versterken. Met een miljoen leden hebben jullie een groot bereik om samen tot grote hoogte te komen en het tot een groot succes te maken. Van elkaar leren en elkaar sterker maken is daarbij het leidende principe. De nieuwe ‘sport hub’ van Nederland.
 
Een gezamenlijk gebouw is een prachtige randvoorwaarde voor deze ‘sport hub’. Ik ben benieuwd hoe het allemaal tot stand is gekomen. Waar liep je tegenaan in het proces en welke successen kun je nu al benoemen als mooie voorbode voor de toekomst? Jeroen, hoe zie jij de toekomst op de Orteliuslaan? En met welke de ‘softe’ randvoorwaarden wil jij de ‘sport hub’ realiseren?

JeroenStevens175Het antwoord
Dank voor deze leuke vraag! Tja, hoe ontstaat zoiets. De beste ideeën ontstaan vaak bij toeval. Zo ook hier. Frits Avis van de Nederlandse Ski Vereniging en ik hebben al heel vaak gesproken over het feit wij als 'golf' en 'ski' meer dingen samen moeten doen gezien de achtergrond van sporters die we vertegenwoordigen. En toen liep ons beider huurcontract in 2017 af. In het licht van onze gesprekken logisch om samen een inspirerend kantoortje te zoeken tussen Den Haag en Utrecht. 

"We hebben in samenwerking met aannemer en architect een energiek, sportief en inspirerend kantoor ontworpen"

Het werd wat anders. Vierduizend vierkante meter in Utrecht met hockey, watersport en volleybal. Superspannend, gaaf en uitdagend. In eerste instantie vijf bonden die besloten hebben om met elkaar een project van tien jaar aan te gaan met een enorme investering die ons overigens nu al lagere woonlasten gaan geven dan voorheen. Vijf bonden omdat we daarmee groot genoeg zijn om impact te maken en klein genoeg om ook echt samenwerking tot stand te kunnen brengen. Met elkaar hebben we in samenwerking met aannemer en architect een energiek, sportief en inspirerend kantoor ontworpen. En nu gaat het dus beginnen.

1+1=3
Onze overtuiging is dat samenwerking begint met menselijk kapitaal een omgeving te bieden waar samenwerking mogelijk is. Voorwaarde één is naar onze mening per 1 november gerealiseerd. En vanaf nu is het aan ons allen om invulling te gaan geven aan het principe van 1+1=3. Dat gaat niet vanzelf maar kan je ook niet forceren. Stapje voor stapje gaan we gezamenlijk dingen oppakken. Gezamenlijk betekent niet dat iedereen mee moet doen. Je doet mee als je kan en wil. Dat kunnen twee organisaties zijn maar ook dertien. Dat is het aantal organisaties dat nu volledig of gedeeltelijk kantoor houdt aan de Orteliuslaan. 

"Het is niet het kantoor van vijf sportbonden maar van gepassioneerde mensen die werkzaam zijn voor op dit moment dertien organisaties"

De andere acht organisaties hebben we gevraagd om ook deel te willen uitmaken van onze community. Allemaal zijn ze in meer of mindere mate sportgerelateerd en allemaal hebben ze ons en elkaar iets te bieden. De basis is dan ook gelijkwaardigheid. Het is niet het kantoor van vijf sportbonden maar van gepassioneerde mensen die werkzaam zijn voor op dit moment dertien (sport)organisaties. Natuurlijk ademt het gebouw sport en kom je wintersport, volleybal, watersport, hockey en golf meer tegen dan andere sporten, we zijn nu eenmaal trots op onze eigen sporten en elkaar.

Kostenvoordeel
Hoe de toekomst eruit ziet aan de Orteliuslaan? Zonnig maar ongetwijfeld zal het ook hier af en toe bewolkt zijn en zelfs regenen. Maar ik heb absoluut de overtuiging dat dit initiatief iedereen iets gaat opleveren. En ja... voor de een meer dan voor de ander. Daarmee doel ik op het niveau van samenwerking. Kostenvoordeel door bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop zal voor iedereen iets gaan opleveren maar de echte kans zit hem natuurlijk in het genereren van inkomsten. Daarvoor moet je letterlijk elkaar toegang gaan geven tot elkaars medewerkers en je sporters en dat is best eng! Ik weet nu al dat niet alle organisaties dat willen of kunnen doen en dat geeft ook niet. Echter, daar zit natuurlijk wel de echte upside van dit initiatief. Daar zit hem dan ook de echte uitdaging maar zoals gezegd hebben we vanaf 1 november al iets heel belangrijks bereikt, namelijk het realiseren van een geweldige werkomgeving waar veel mensen jaloers op zullen zijn.

Afsluitend, dit is typisch een verhaal waarvan ik zeg: to be continued...

Volgende keer het antwoord op de vraag van Jeroen Stevens aan Toon Gerbands, algemeen directeur van PSV
De vervolgvraag is voor Toon Gerbrands. Waarom hij? Ik heb hem een aantal keren ontmoet in NOC*NSF-verband en hij veel indruk op mij gemaakt. Als mens en als directeur. Een man die de traditionele sportwereld door en door kent. Een intelligente man die inmiddels al weer vele jaren werkzaam is in het betaalde voetbal. Mijn vraag aan hem:

Wat heb je voor ons als directies maar zeker ook bondsbesturen aan adviezen om ervoor te zorgen dat wij ook daadwerkelijk gaan slagen in onze missie om de 1+1 ook daadwerkelijk te laten cumuleren tot 3 of meer...
« terug

Reacties: 1

Hans Wognum
31-10-2017

Helemaal geweldig, dat sportorganisaties zich gezamenlijk op één adres vestigen om de samenwerking onderling verder te vergroten (en te vereenvoudigen) De eerste winst is het delen van de kosten, de volgende stap is het delen van de "opbrengsten". Ik ben heel nieuwsgierig wat dit voor de sporters op hun favoriete sportplek gaat betekenen.

Golf is nog veelal geisoleerd van andere sporten op hun lokatie, echter niet op Heathcenter Hoenderdaal in Driebergen. Daar komen o.a. fitness, tennis (en binnenkort padel!), golf, squash, yoga, pilates enz. bij elkaar. En tevens de bijbehorende verenigingen. Door een all-inclusive lidmaatschap kunnen sporters zich daar eenvoudig van de ene sport naar de andere sport bewegen, sporten naast elkaar doen. Op die manier win je geen sporters ten koste van elkaar, maar met elkaar. Graag nodig ik jullie uit om dat eens van dichtbij te komen bekijken. Jullie zijn van harte welkom!  

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst