Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Tom Pijpers aan Rabin Baldewsingh 11 april 2017

De vraag van… Tom Pijpers, ex-tophockeyer en hoofd van de afdeling BRIXS Topsport
Aan... Rabin Baldewsingh, wethouder Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport in Den Haag

TomPijpers150De vraag
Geachte heer Baldewsingh, u bent er een groot voorstander van om van Den Haag dé sportstad van Nederland te maken. Wat is uw intrinsieke motivatie om nummer één te worden en hoe meten we dat?  

Het antwoord  
RabinBaldeswingh175In onze samenleving is sport niet weg te denken. Sport bepaalt het doen en laten in heel veel Nederlandse gezinnen. In Nederland overheerst sport het beeld van het weekeinde. Vooral bij jonge mensen is aandacht voor een goed lichaam een onderdeel van hun lifestyle. Bovendien: sport is leuk, leerzaam, gezond, gezellig en sociaal. Sport bindt en verbindt mensen, landen en continenten. Ik laat mij graag leiden door een uitspraak van Nelson Mandela, de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder en latere president:

'Sport has the power to change the world. It has the power to inspire, it has the power to unite people in a way that little else does. Sport can awaken hope where there was previously only despair'

Deze uitspraak staat ook in de Haagse sportnota, een termijnplanning voor de periode 2014-2018 en een lange termijnvisie tot 2030. Ik zie graag gerealiseerd worden dat in 2030 - mijn stip op de horizon - alle Hagenaars aan sport doen. 

"De sport in Den Haag moet naar olympisch niveau gebracht worden"

Ik streef ernaar dat dagelijks bewegen en regelmatig sporten voor alle inwoners een vanzelfsprekendheid wordt. Met het ondersteunen van sport zorgen we voor een kwalitatief hoogwaardig leefklimaat met gezonde, energieke burgers. De sport in Den Haag moet naar olympisch niveau gebracht worden. In de volle breedte: van topsport tot breedtesport, van accommodaties tot evenementen en van sportdeelname tot vitaliteit. 

Sportparticipatie
Natuurlijk, dit gaat niet vanzelf. Daarvoor moet heel veel gebeuren. Dat blijkt ook wel uit de cijfers. Eens in de vier jaar laat de gemeente Den Haag een groot onderzoek houden naar de sportparticipatie van inwoners in de leeftijd 4 tot 70 jaar. Dit gebeurt vierjaarlijks, omdat gedragswijzigingen tijd nodig hebben. Uit het laatste onderzoek uit 2014 blijkt dat 70% van de Hagenaars tussen 4 en 70 jaar sport. Voor wat betreft Hagenaars tussen de 16 en 70 jaar lag dit percentage in 2016 - aldus de jaarlijkse stadsenquête - op 63%. In 2013 was dit nog slechts 57%. Een stijging van zes procentpunt dus tegen trends als vergrijzing en digitalisering in. We gaan de goede kant op, maar er is nog veel werk aan de winkel.

Dat betekent het stimuleren van sportbeweging in alle leeftijdsfasen. Op scholen wordt doorgaans veel aan sport gedaan. Wij hebben combinatiefunctionarissen, onder te verdelen in schoolsport- en jeugdsportcoördinatoren. Zeker op basisscholen is het aanbod aan schoolsportactiviteiten niet te ontlopen en bij het voortgezet onderwijs is dit groeiende. 

"Ik wil dat sportcomplexen ook worden gebruikt in de tijden als de sportclubs er niet actief zijn. Hekken weg, poorten open dus"

Heel blij zijn wij met onze Cruyff Courts en de Richard Krajicek Playgrounds. Volwassenen en ouderen brengen we in beweging via vitaliteitsprogramma’s op de werkvloer en door de inzet van sportcoördinatoren voor volwassenen en ouderen en buurtsportcoaches. In Den Haag zijn verschillende fitplaatsen: plekken waar fitnesstoestellen staan. Er wordt gratis gebruik van gemaakt. Ik wil dat sportcomplexen ook worden gebruikt in de tijden als de sportclubs er niet actief zijn. Hekken weg, poorten open dus. Het is mij een doorn in het oog als de sportcomplexen er stil en verlaten bij liggen.

Er zijn groepen die achterblijven ten opzichte van het gemiddelde sportdeelnamecijfer zoals mensen met een beperking, vrouwen en meisjes uit een niet-westerse cultuur, in wijken waar mensen minder hebben te besteden en senioren. Deze groepen krijgen van ons extra aandacht.

European Capital of Sport
Den Haag heeft zich kandidaat gesteld om in 2021 European Capital of Sport te worden. Een prijs voor het gevoerde sportbeleid en de ambitie voor de toekomst. Wij hopen daarop, want dat zal ons helpen om het ideaal van ‘Sports for all’ te realiseren. Maar er zijn meer steden die naar deze titel dingen, zoals Lissabon en Riga. Wij zien graag dat de keuze op ons valt. Mocht het niet zo zijn dan gaan wij uiteraard door met ons streven naar het sportdeelnamecijfer van honderd procent.

In het programma van burgemeester en wethouders is opgenomen dat Den Haag elk jaar minstens één groot aansprekend sportevenement organiseert. Nou, in 2014 hadden wij hier het WK hockey voor vrouwen en mannen, in 2015 de 24 uurs pit stop van de Volvo Ocean Race en het WK beachvolleybal in een stadion op de Hofvijver. 

"Het was één groot geweldig feest op het Copacabana in Scheveningen"

En in 2016 vond hier voor het eerst Olympic Experience plaats. Tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro kon de jeugd terecht op het Scheveningse sportstrand. Samen met NOC*NSF en ruim dertig sportbonden organiseerden wij sportactiviteiten, er kon via grote beeldschermen worden gekeken naar live beelden van de wedstrijden in Rio. Prominente (oud-)topsporters gaven er een toelichting op. Het was één groot geweldig feest op het Copacabana in Scheveningen. Aan het einde van het jaar vonden hier de laatste vijf ronden plaats van het WK dammen, een tweestrijd tussen twee jonge Nederlanders, Roel Boomstra en Jan Groenendijk. 

Aan dit soort prachtige topsportevenementen in Den Haag worden altijd breedtesportevenementen gekoppeld. Zodat er niet alleen naar sport wordt gekeken, maar er ook echt gesport kan worden.

XL13Vraag-Antwoord-1Opening Sportcampus Zuiderpark
Het jaar 2017 is een belangrijk jaar voor de sport in Den Haag. Dan wordt de Sportcampus Zuiderpark geopend, die is verrezen op de plaats waar het oude voetbalstadion van ADO Den Haag stond. Sportcampus Zuiderpark wordt de unieke ontmoetingsplaats voor sport, onderwijs en bewegen. De Haagse Hogeschool vestigt hier de HALO, de oudste sportacademie van Nederland en dan ook de modernste, met de opleidingen voor leraar lichamelijke opvoeding, bewegingstechnologie en (internationaal) sportmanagement. Het ROC Mondriaan komt er met zijn opleidingen voor lifestyle, sport en bewegen. Er komt een onderzoeksbureau in samenwerking met het wetenschappelijk onderwijs. Een doorlopende leerlijn dus. 

"Daags na de officiële opening op 14 juni a.s. vinden er al de eerste grote internationale evenementen plaats"

Ook komt er een topsporthal met een capaciteit van 3.500 zitplaatsen. En een dubbele breedtesporthal, een beachsporthal (waar de toppers en talenten van Beachvolleybalteam Nederland) hun vaste basis krijgen, een turnhal, een danszaal en een dojo. Daaromheen zijn acht sportvelden (waarvan vier met kunstgras), een multifunctioneel kunstgrasveld (voor onder meer korfbal, hockey, tennis) en een outdoor beachcourt. De Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan ontwikkelen programma’s waarbij studenten de mensen uit omliggende wijken uitnodigen en uitdagen om te gaan sporten in de Sportcampus.

En daags na de officiële opening op 14 juni a.s. vinden er al de eerste grote internationale evenementen plaats. Bij het outdoor beachcourt wordt een stadionnetje gebouwd voor de World Tour Beach Volleyball en binnen in de Topsporthal zijn wedstrijden van de World League voor nationale mannenteams met behalve Nederland, Zuid-Korea, Slowakije en Tsjechië. 

Side events bij alle grote evenementen
In november zijn in de Sportcampus Zuiderpark Grand Prix-wedstrijden judo. In 2018 speelt de Sportcampus Zuiderpark een voorname rol in het project Volley2018, een drieluik van het EK beachvolleybal, het EK volleybal voor jongens onder 20 jaar en het WK zitvolleybal. Bij alle grote evenementen komen side events, opdat zoveel mogelijk via Hagenaars door schooltoernooien, wijk- en seniorenactiviteiten actief en passief bij het grote evenement betrokken worden. Dat is tot dusver geweldig gelukt, bij het WK hockey, de Volvo Ocean Race en het WK beachvolleybal. 

Trouwens, op 30 juni 2018 is de finish van de Volvo Ocean Race in Scheveningen! Dat betekent een week lang festiviteiten, sportief en cultureel, rond de haven en in de stad. In 2020 is Den Haag gaststad van de Special Olympics Nationale Spelen. Dan zijn hier drieduizend mensen met een verstandelijke beperking actief in diverse takken van sport. 

Er gebeurt veel meer op sportgebied in Den Haag. Er zijn hier diverse traditionele lopen zoals de City Pier City Loop (halve marathon). Liefst 40.000 mensen nemen er aan deel. Andere lopen zijn de Royal Ten (een loop rond het paleis Huis ten Bosch), de Laan van Meerdervoort Loop (door de langste laan van de stad), de Swim Cup (internationale zwemwedstrijd in het prachtige Hofbad, waar ook de nodige waterpolo-interlands en bekerfinales worden gehouden). 

"Met cricket, hockey, tennis, voetbal, handbal, rugby, ijshockey, biljarten, darts doet Den Haag nationaal en soms internationaal mee op het hoogste niveau"

In onze stad is ook het Asser Instituut gevestigd dat zich bezig houdt met (internationale) juridische vraagstukken op het gebied van sport, geheel passend bij Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht. Met cricket, hockey, tennis, voetbal, handbal, rugby, ijshockey, biljarten, darts doet Den Haag nationaal en soms internationaal mee op het hoogste niveau. Ik hoop dat dit bij sommige indoorsporten waar dit niet het geval is straks ook het geval is door de komst van de Sportcampus Zuiderpark.

Den Haag beperkt zich niet tot traditionele sporten. Momenteel onderzoeken wij mogelijkheden voor urban sports. Opkomende nieuwe sporten, waarin volgens mij potentie zit. Wij zijn al enige tijd bezig nog meer structuur te brengen in het sporten op het strand. Wij werken aan plannen voor een Beach City, waar beachsporten, surfers en kitesurfers onder zo optimale omstandigheden terecht kunnen. Het is toch mooi dat na een pioniersfase het strandstadion er is gekomen en er vele nationale en internationale beachsportwedstrijden plaatsvonden. Dat Den Haag/Scheveningen is uitgegroeid tot een internationaal erkende zeezeilhaven dankzij de North Sea Regatta en de Volvo Ocean Race. 

Grote stad aan zee
Lang is ons verweten onvoldoende gebruik te maken van onze unieke ligging als grote stad aan zee. Nou, daaraan is de afgelopen jaren samen met vooral de Nederlandse volleybalbond (NEVOBO) en het Watersportverbond keihard gewerkt. En wij kijken ook naar de toekomst.

"Uit de breedtesport moeten toch topsporters voortkomen. Topsporters die op hun beurt een rolmodel kunnen worden voor volgende generaties sporters"

Het is niet alleen topsport, maar ook breedtesport, waaraan wij aandacht besteden. Het mooiste voorbeeld vind ik wel die 2355 mensen die 27 juni 2015 op honderden veldjes tegelijk beachvolleybal speelden en daarmee een vermelding kregen in het Guinness Book of Records. En trots dat al deelnemers en organisatoren waren. Wat een geweldig saamhorigheidsgevoel was dat.

Uit die breedtesport moeten toch topsporters voortkomen. Topsporters die op hun beurt een rolmodel kunnen worden voor volgende generaties sporters. Sporters die op hun beurt weer eigentijdse, modernere verlangens en eisen hebben. Daaraan zal Den Haag dus moeten blijven werken. Aan de intrinsieke waarde van Den Haag als dé sportstad aan zee. En misschien wel van Nederland. En in 2021 hopelijk zelfs van Europa!

Volgende keer het antwoord op de vraag van Rabin Baldewsingh aan Sarina Wiegman, bondscoach vrouwenvoetbal bij de KNVB:
Hoe ontwikkelt het vrouwen- en meisjesvoetbal zich in Nederland? Hoe zie jij de toekomst hiervan? En hoe is het gesteld met de positie van vrouwen in en rond de voetbalsport?
« terug

Reacties: 3

Bernard Fransen
11-04-2017

Mooi plan en nu ook realiseren!

Jan Rijpstra
12-04-2017

Goed verhaal! Concurrentie is groot. Presentatie in juni wordt belangrijk. Capital of Sport kan er maar één worden. Rotterdam was het in 2005. Succes! Jan Rijpstra Burgemeester van Noordwijk European City of Sport 2017.

Liset Schrijvers
18-04-2017

Mooie doelstelling, graag draag ik hier samen met mijn collega's en studenten van de opleiding Sportkunde mijn steentje aan bij. Ik kan niet wachten tot we verhuizen van de Laan van Poot naar de Sportcampus Zuiderpark.

Ik wil echter wel de volgende zin corrigeren: De Haagse Hogeschool vestigt hier de HALO, de oudste sportacademie van Nederland en dan ook de modernste, met de opleidingen voor leraar lichamelijke opvoeding, bewegingstechnologie en (internationaal) sportmanagement. De Haagse Hogeschool vestigt drie opleidingen in de sportcampus: de HALO, Sportkunde (nieuwe naam Sportmanagement) en International Sport Management. Anders dan bovenstaande zin doet vermoeden is de HALO geen overkoepelende naam van diverse opleidingen maar puur de naam van de opleiding voor leraar lichamelijke opvoeding en wordt Bewegingstechnologie niet in de sportcampus gevestigd. 

Met vriendelijke groet,

Liset Schrijvers (docent Sportkunde)

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst