Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Hans Koeleman aan Gijze Stroboer 31 januari 2017

De vraag van… Hans Koeleman, voormalig topatleet en mede-eigenaar van Till Dawn, een bureau dat organisaties - binnen en buiten de sport - helpt met het inbrengen van een cultuur van innovatie
Aan... Gijze Stroboer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers

HansKoeleman150 (1)De vraag
NOC*NSF heeft elke Zomerspelen de doelstelling de top 10 van het medailleklassement te halen. Hier wordt veel geld vanuit de samenleving voor vrijgemaakt. Uiteindelijk is een olympiër een olympiër, ongeacht zijn of haar prestatie. Wat is volgens jou de rol van deze olympiër - en dus ook van NOC*NSF - voor en binnen de Nederlandse samenleving?

Het antwoord 
GijzeStroboer150Er zijn heel wat wereldkampioenen die zo hun gouden medaille inleveren voor een olympische plak, ongeacht de kleur. Dat zegt erg veel over fenomenale karakter, de waarde, van de Olympische Spelen; het walhalla van de sportbeleving en voor de sporter.

20.000 journalisten die bij de Spelen aanwezig zijn; wat zegt dat? Veel topsporters met bijvoorbeeld de A-status menen dat zij - nu het ook als een echt beroep is aangemerkt met mogelijkheid tot een pensioen verwerven e.d. - voornamelijk alleen maar rechten hebben. De BV Ik cultuur lijkt wel toe te nemen.

De topsporter - en in zijn/haar kielzog de coach dan wel manager - onderschat nog te veel hoe belangrijk het is dat je ongeacht je sport of de prestaties voor de jeugd - en in sommige sporten zeker ook de ouders - je een lichtend voorbeeld voor hen bent. 24 uur per dag. Je gedrag e.d. wordt gekopieerd zonder dat je het ervaart en weet. Laat staan dat je een olympiër wordt of bent. Een uniek raspaard met misschien wel veel meer verplichtingen dan je denkt. Immers er is ook enorm veel inspanning en geld in je geïnvesteerd.

"Als je Nederland mag vertegenwoordigen - en gelukkig zijn veel topsporters daarop supertrots - dan nemen de verantwoordelijkheden 24/7 toe"

Excelleren, Respect en Vriendschap
Om zomaar drie olympische waarden als een van de verplichtingen, te noemen: Excelleren, Respect en Vriendschap. Door ervaringen en kennis hierover te delen met niet alleen toekomstige (olympiërs) sporters, maar vooral ook met anderen, wordt je topsportcarrière alleen maar waardevoller. Is dit leuk? Natuurlijk, maar niet altijd. Echter als je Nederland mag vertegenwoordigen - en gelukkig zijn veel topsporters daarop supertrots - dan nemen de verantwoordelijkheden 24/7 toe. De grote kunst is: blijf daarbij vooral jezelf, lekker authentiek.

Leer en breng wel je mooie ervaringen, kennis en waarden over! Gelukkig werken vele olympiërs mee aan het verzorgen van de Olympic Day, die meestal in juni in heel Nederland wordt georganiseerd. Op tweeduizend scholen houden olympiërs van allerlei sporten voor de laatste klas van de lagere school hartstikke leuke voorlichtingsbijeenkomsten, uiteraard met een quiz.   

Als elke topsporter met een status meewerkt aan dergelijke mooie sessies voor de kids, dan brengen wij allen drie waarden over op een klein stukje van onze samenleving. Een inspirerende vorm van een tegenprestatie voor het versterken van bijvoorbeeld het zelfvertrouwen, de eigenwaarde als een balans in een snelle wereld, geweldig toch?

"Ik daag John de Mol uit om samen met ons een 'eigen' goede doelen-gala op TV te produceren"

Wist u trouwens dat ca. twintig prominente topsporters een eigen goed doel hebben? Ik daag John de Mol uit om samen met ons een 'eigen' goede doelen-gala op TV te produceren. Dat wordt heel bijzondere avond met vast hoge kijkcijfers, en 'eigen' ervaren (topsport)presentatoren hebben we ook. Dan bereiken we veel Nederlanders en doen we wat extra terug voor onze samenleving. NOC*NSF doet vast en zeker mee, net als bij de Olympic Day. Het is een begin van een mooi jaar.    

Volgende keer het antwoord op de vraag van Gijze Stroboer aan premier Mark Rutte:
Je leest regelmatig dat topsport ondernemen is en dat succesvol ondernemen juist weer topsport is. De topsporter en de ondernemer hebben over het algemeen dezelfde focus, ambitie, doorzettingsvermogen. Daarnaast lees je dat topsport een waanzinnig goed export artikel is; Geesink, Hiddink, Vriesekoop, noem maar op. Er zijn vele, ook veelal olympische topsporters met prachtige eigen bedrijven in Nederland, dan wel staan aan het roer van allerlei bedrijven/organisaties, bijv. als partner, mede aandeelhouder. Beide motoren van de economie ontmoeten elkaar nauwelijks in een serieuze btb omgeving. Bijvoorbeeld om van elkaar te leren, innovaties te delen en onderling zaken te doen. Welke rol kan het Ministerie van EZ volgens u op een onderscheidende wijze spelen in het versterken/versnellen van het ondernemersklimaat door landelijke meet&greet&match events te faciliteren tussen ondernemend Nederland en de ondernemende topsporters?
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst