Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Max Caldas aan Thorwald Veneberg 26 april 2016

De vraag van… Max Caldas, bondscoach van het Nederlandse herenhockeyteam
Aan... Thorwald Veneberg, technisch directeur KNWU

MaxCaldas125De vraag
Nadat je zes jaar technisch directeur bij de KNWU was, ga je per januari 2017 als bondscoach aan de slag. Johan Lammerts, die bondscoach was, wordt nu technisch directeur. Welke uitdagingen en kansen zie je in jullie nieuwe rolverdeling?

Het antwoord
ThorwaldVeneberg150De KNWU heeft als visie opleiden en opvangen. Daar liggen volgens mij de kansen. We kunnen elkaar opleiden en opvangen door gebruik te maken van elkaars feedback en aanwijzingen. Als ik succesvol ben, straalt dat ook af op de technisch directeur. Andersom, als de technisch directeur een juiste richting geeft en mij faciliteert, heb ik alle middelen om goed te presteren.

"Ik heb voor mezelf een lijst met aandachtspunten opgesteld met onderwerpen als ‘sportwetenschappelijke ondersteuning’, ‘kennisoverdracht’ en ‘analyse’"

De doelstelling van de KNWU is om talent te ontwikkelen en het talent te verzilveren. Vanuit deze doelstelling ligt voor ons de uitdaging om elkaar vrij te laten om een eigen invulling aan de job te geven en het vertrouwen te hebben dat we ons beiden tegelijkertijd ontwikkelen en dat we presteren. Het is mijn streven om het goede werk van Johan voort te zetten. Onder meer door selecties te maken met behulp van nog meer aanvullende informatie zoals vermogensdata en analyses van seizoensplanningen en in nauw overleg met de verschillende ploegen. Ik heb voor mezelf een lijst met aandachtspunten opgesteld met onderwerpen als ‘sportwetenschappelijke ondersteuning’, ‘kennisoverdracht’ en ‘analyse’. Ik wil verder gaan waar hij gebleven is en daarin de volgende stap zetten.

Kennis delen
Allereerst wil ik kijken welke kennis we kunnen delen met de verschillende teams. Ik begrijp natuurlijk dat de ploegen onderling vaak met elkaar concurreren. Als het gaat om talentontwikkeling bijvoorbeeld zijn er wel degelijk mogelijkheden om veilig kennis te delen. Ook als het gaat om het aanbieden van faciliteiten zie ik kansen. Nu regelt iedere ploeg dat voor zichzelf. Een centrale setting voor talentontwikkeling, bijvoorbeeld zoals we nu in Limburg hebben, kan efficiënter en beter zijn voor meerdere teams.

"Acceptatie of iets loslaten, is vaak een belangrijk onderdeel van verandering"

Uiteraard krijg ik veel meer direct contact met sporters. Nu is dat als technisch directeur vooral wanneer sporters winnen of als er problemen zijn. Daarnaast richtte ik me als Technisch Directeur op alle disciplines op het gebied van topsport en talentontwikkeling. Straks ga ik me alleen nog maar met de wegrenners en wegrensters bezig houden.

Eigen inzicht
Kortom, Johan en ik zullen naast het inzicht van de ander ook moeten vertrouwen op ons eigen inzicht. Acceptatie of iets loslaten, is vaak een belangrijk onderdeel van verandering. Angst om kwijt te raken wat we beiden hebben opgebouwd is er niet. We zien juist kansen om verder te bouwen en aan te vullen. Het is tijd om een volgende stap in ons proces te zetten.

Volgende keer het antwoord op de vraag van Thorwald Veneberg aan Giovanni Guidetti, bondscoach van het nationale damesvolleyteam:
Het wegwielrennen gaat steeds meer van een individuele sport naar een teamsport. De meeste tijd rijden de renners en rensters een programma met hun eigen commerciële team. Tijdens Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen en tijdens de Olympische Spelen komen de renners en rensters van verschillende ploegen bij elkaar om een gezamenlijk prestatiedoel te behalen. Hoe is het jou gelukt om van de volleybalsters die bij verschillende (professionele) clubs en teams spelen een eenheid te maken die samen voor hetzelfde doel gaan? Heb je een bepaalde strategie of methode hiervoor?
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst