Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Vraag & Antwoord-Item

De vraag van Jeffrey van Meerkerk aan Rien van Haperen 9 februari 2016

De vraag van… Jeffrey van Meerkerk, voorzitter van de Nederlandse Algemene Danssport Bond
Aan… Rien van Haperen, organisator van het EK Atletiek 2016 in Amsterdam

JeffreyVanMeerkerk125De vraag
Beste Rien,
Als organisator van de EK Atletiek 2016 in Amsterdam ben je ongetwijfeld o.m. bezig met het organiseren van zogenaamde side events. Kan je al aangeven welke er op stapel staan? Is ook voorstelbaar dat professionele dansers bij wijze van side event een voorstelling geven? Er zijn immers overeenkomsten tussen atletiek en dans?

Het antwoord
RienVanHaperen150Beste Jeffrey, dank voor je vraag! Dit is het jaar van de Europese Kampioenschappen Atletiek. Van 6 tot en met 10 juli 2016 gaan dertienhonderd atleten uit vijftig landen op jacht naar medailles in 44 atletiekdisciplines. Het historische Olympisch Stadion van Amsterdam vormt het strijdtoneel van dit unieke sportevenement dat voor de eerste maal in Nederland gehouden wordt. De kwalificaties van het speerwerpen en het discuswerpen vinden plaats op het Museumplein. Amsterdam 2016 staat garant voor een unieke beleving met 'Athletics like never before'!

"Met het uitvoeren van acht verschillende side-events beogen we de maatschappelijke impact van de EK te vergroten"

In 2014 hebben we een spin-off programma ontwikkeld in samenwerking met de Atletiekunie en de gemeente Amsterdam. Met het uitvoeren van acht verschillende side-events beogen we de maatschappelijke impact van de EK te vergroten. Het thema gezondheid in relatie tot sport en bewegen staat centraal in alle programma’s, de activiteiten worden georganiseerd voor verschillende doelgroepen.

Schoolatletiek
In aanloop naar de EK maken in heel Nederland zo’n vijftigduizend kinderen kennis met atletiek op school en op de atletiekverenigingen in een twaalf tot achttien weken durende programma. Het programma is gericht op het beter leren bewegen voor basisschoolkinderen. Het programma Athletics Movements van de Atletiekunie bevat een unieke verhaallijn waar de mascotte van de EK - Adam - in terug komt. Het feit dat de EK in Nederland, in Amsterdam, georganiseerd worden heeft gezorgd voor een flinke impuls aan de bestaande programma’s van de Atletiekunie en de gemeente Amsterdam.

Tijdens de EK vindt de grote finale plaats bij vier verenigingen in Amsterdam en Amstelveen waar op woensdag, donderdag en vrijdag gestreden wordt tijdens het Athletics Champs-scholentoernooi. Aan het scholentoernooi kunnen tienduizend kinderen deelnemen. De belevenis wordt compleet met een bezoek aan de EK-helden in het Olympisch Stadion.

Atletiek op het Museumplein
De kwalificatieonderdelen van het speerwerpen en discuswerpen zullen op woensdag en donderdag plaatsvinden op het Museumplein, in het hart van Amsterdam. Daarnaast zal het Museumplein op dinsdagavond 5 juli het decor vormen van de openingsceremonie. Op zondag vindt de EK halve marathon plaats voor elitesporters, dit is een nieuw onderdeel in het EK-programma. De start en finish van dit EK-onderdeel is op het Museumplein, het parcours gaat langs bezienswaardigheden als het Museumplein, het concertgebouw, het Vondelpark en over de grachten. Na afloop van het officiële EK onderdeel vindt de BROOKS 10k Champions Run plaats, hier kunnen 25.000 runfanaten de race van hun leven lopen over het officiële en unieke EK-parcours dwars door de binnenstad van Amsterdam.

Integratie Paralympische atleten
In de atletieksport is de verantwoordelijkheid voor de organisatie van EK’s gescheiden voor valide (European Athletics) en minder valide (International Paralympic Committee) atleten. Tijdens de EK in Amsterdam zullen we de organisatie van Paralympische onderdelen op woensdag op het Museumplein en op zaterdag in het Olympisch Stadion integreren.

"Er zal tijdens diverse congressen en seminars aandacht worden besteed aan de effecten van sportevenementen en de effecten van bewegen op gezondheid"

Vrije Universiteit als congreslocatie
Tijdens de EK worden zo’n veertig bijeenkomsten georganiseerd in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Er zal tijdens diverse congressen en seminars bijvoorbeeld aandacht worden besteed aan de effecten van sportevenementen en de effecten van bewegen op gezondheid.

Dans
Je hebt me gevraagd om eens na te denken over de mogelijkheden voor dans tijdens de EK. We bieden een dagelijks entertainmentprogramma op het Medal plaza, net voor het Olympisch Stadion. Hier vinden de medaille-uitreikingen plaats en het is onze bedoeling dat dit een feest wordt waarbij de atleten in het middelpunt van de belangstelling staan. Ik kan me voorstellen dat dans een toevoeging kan zijn op Medal plaza.

Tot slot is dit een mooie kans om een aantal successen rond de EK atletiek Amsterdam 2016 met jullie te delen:

  • Alle 1750 vrijwilligers die tijdens het evenement het visitekaartje van het evenement zijn, zijn geworven. In januari, februari en maart maken we kennis met al deze toppers;
  • Er zijn op dit moment ruim 40.000 publiekskaarten voor de EK verkocht. Met ingang van 15 april 2016 gaan ook de losse sessiekaarten in de verkoop;
  • De Johan Cruyff Foundation is maatschappelijk partner van de EK geworden, als je inschrijft voor de BROOKS 10k Champions Run dan doneer je automatisch 1 euro van je inschrijfgeld aan dit goede doel.
Volgende keer het antwoord op de vraag van Rien van Haperen aan Mirka Janssen:
Sinds kort is er voor het eerst hard bewijs voor de stelling dat kinderen sociaal sterker worden door buitenspelen op het schoolplein. Hoe gaat jouw startup ‘Playgrounds’ daarop inspelen?
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst