Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Gymles op basisscholen: tijd voor private cofinanciering van gymlessen 30 juni 2015

door: Davy Pieters

Deze column gaat niet over het belang van voldoende en kwalitatief goed bewegingsonderwijs op basisscholen. Er zijn voldoende andere columns aan gewijd die hier tevens dieper op in gaan, zoals deze. Deze column gaat ook niet over de discussie waartoe bewegingsonderwijs moet dienen: leren bewegen of zorgen voor beweging op zich. Hoewel ik zelf 'leren bewegen' het belangrijkste doel van bewegingsonderwijs vind, is het zorgen voor beweging en het verder stimuleren van beweging uiteraard even prijzenswaardig. De relevantie van voldoende en kwalitatief goed bewegingsonderwijs is gewoonweg het uitgangspunt voor deze column.

Basisscholen zijn niet verplicht om een bepaald minimum aantal lesuren bewegingsonderwijs aan te bieden, noch om het bewegingsonderwijs te laten verzorgen door vakleerkrachten lichamelijke opvoeding. Door de zeer beperkte budgetten, de kleinschaligheid van basisscholen en het stellen van andere inhoudelijke prioriteiten in het curriculum, is er over de brede linie sprake van te weinig en een kwalitatief te laag niveau van bewegingsonderwijs.

"Er komt geen extra geld voor bewegingsonderwijs vanuit de overheid, omdat de overheid nu eenmaal andere prioriteiten stelt"

Regelmatig wordt er opgeroepen tot beter en meer bewegingsonderwijs op basisscholen. En terecht! Deze oproepen zijn ook vrijwel altijd gericht aan de (nationale) overheid. De overheid moet meer geld beschikbaar stellen, meer prioriteit geven aan bewegingsonderwijs, algemeen opgeleide leerkrachten beter opleiden op het gebied van bewegingsonderwijs, etc. En toch komt er geen extra geld voor bewegingsonderwijs vanuit de overheid, omdat de overheid nu eenmaal andere prioriteiten stelt.

Initiatieven ter verbetering van bewegingsonderwijs
Er zijn veel prijzenswaardige initiatieven om het bewegingsonderwijs desondanks toch te verbeteren. Zo worden algemeen opgeleide leerkrachten bijvoorbeeld op verschillende manieren gestimuleerd om specifieke opleidingen te volgen voor het geven van bewegingsonderwijs. Daarnaast zijn de combinatiefunctionarissen een zeer bekend fenomeen. Ook wordt er nog gekeken naar andere manieren van samenwerking met sportverenigingen. Als laatste voorbeeld wil ik Altijd Gym noemen dat probeert het vervangen van vakleerkrachten lichamelijke opvoeding te vergemakkelijken. En dit moeten we allemaal blijven doen!

Tijd voor een andere benadering
Naast al die andere initiatieven wordt het toch tijd om te kijken naar een meer fundamentele verandering in de aanpak om voldoende en kwalitatief goed bewegingsonderwijs te realiseren.

Uitbesteden
Over het algemeen lijken basisscholen te klein om zelf vakleerkrachten lichamelijke opvoeding in dienst te nemen, waardoor bijna de helft1 van gymlessen uitsluitend door algemeen opgeleide leerkrachten wordt verzorgd. Het uitbesteden van bewegingsonderwijs aan een gespecialiseerde organisatie met uitsluitend vakleerkrachten lichamelijke opvoeding leidt tot een hogere kwaliteit van het bewegingsonderwijs. Daarnaast zijn – vanwege specialisatie van dergelijke organisaties – wellicht de kosten lager in vergelijking met het zelf in dienst hebben van een vakleerkracht lichamelijke opvoeding.

Co-financiering door private partijen en giften
Een veel grotere stap kan worden gezet door in te zetten op co-financiering van gymlessen op basisscholen door private partijen (sponsoring) en giften (fundraising). Hiermee kan je de kosten voor basisscholen voor het aanbieden van bewegingsonderwijs door vakleerkrachten lichamelijke opvoeding zeer sterk verlagen tot een betaalbaar niveau, bijvoorbeeld twintig procent van de kostprijs.

"Waarom zou een zorgverzekeraar, sportartikelenbedrijf of maatschappelijke verantwoorde bank niet beter bewegingsonderwijs willen helpen financieren?"

Private partijen kunnen middels sponsoring zich aan dergelijk initiatief verbinden. Waarom zou een zorgverzekeraar, sportartikelenbedrijf en maatschappelijke verantwoorde bank dat niet willen doen? Daarnaast is fundraising uiteraard een optie.

Het stimuleren van bewegingsonderwijs is een voor potentiële sponsors sympathiek doel om te sponsoren. Voor het vinden van sponsoren lijkt me dan een grote rol weggelegd voor regionale sportorganisaties, zoals de verschillende Huizen voor de Sport. Daarnaast zou je een onderwijsorganisatie van verschillende basisscholen als launching customer moeten vinden, die tevens 'partner' is bij het zoeken naar sponsoren. Er zijn immers verschillende onderwijsorganisaties die extra inzetten op beweging en bewegingsonderwijs.

Dergelijk initiatief, en bijbehorende co-financiering, hoeft overigens niet meteen een nationale schaal en reikwijdte te hebben, maar kan je ook op lokaal of regionaal beginnen. Hierbij kan je ook regionale of lokale sponsors proberen aan te trekken voor co-financiering van gymlessen in een bepaalde regio of gemeente. Datzelfde geldt uiteraard ook voor fundraising.

Eigen bijdrage
Een andere vorm van co-financiering is een eigen bijdrage vragen van bijvoorbeeld 25 euro per kind per jaar dat kan bijdragen aan het realiseren van één uur per week bewegingsonderwijs door een vakleerkracht lichamelijke opvoeding. Dit is natuurlijk een gevoelig onderwerp, omdat niet iedereen dit zomaar kan betalen.

"Waarom zou je niet met kinderen kunnen afspreken dat ze bijvoorbeeld klusjes doen en hiermee sparen voor goed bewegingsonderwijs?"

Maar waarom zou je niet met kinderen kunnen afspreken dat ze bijvoorbeeld klusjes doen ('heitje voor karweitje') en hiermee sparen voor goed bewegingsonderwijs? Lijkt me interessant voor een bank om dergelijk initiatief te omarmen.

Bundeling van overheidsmiddelen
Op deze manier kan je ook de zeer versnipperde publieke middelen voor het stimuleren van beweging en bewegingsonderwijs door de verschillende overheden (nationaal, provinciaal en lokaal) bundelen en efficiënter inzetten.

Er blijkt al een dergelijk initiatief te zijn dat op kleinschalige basis is begonnen, om op deze manier te werken: Stichting Sport is Baas. Laten we leren van de ervaringen van de initiatiefnemers.

Muziekonderwijs biedt inspiratie
Daarnaast kunnen we voor inspiratie putten uit het initiatief van Joop van den Ende en minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: zij hebben elkaar gevonden in een publiek-private samenwerking én financiering ter verbetering van het muziekonderwijs.

Dus?
Laten we afstappen van het automatisme om naar de overheid te kijken voor extra financiering bij oproepen tot verbetering van het bewegingsonderwijs op basisscholen. Het is tijd voor private co-financiering van gymlessen!

Noten:
1. Zie Rapportage Sport 2014 van het SCP

Davy Pieters werkt voor de Rijksoverheid, maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel. Afgelopen jaar heeft hij een Master in Sports Management afgerond aan Johan Cruyff Institute. Dit artikel is gebaseerd op het eindproduct van deze studie, namelijk een volledig uitgewerkt business plan. Voor meer informatie: davypieters@hotmail.com

« terug

Reacties: 7

Jan Raateland
30-06-2015

Beste Davy,

Interessant artikel!

Private bemoeienis/betrokkenheid is de toekomst. In die richting gaan mijn gedachten voor wat betreft het aanbieden van turnlessen op basisscholen. Die kunnen gegeven worden door jongeren die jaren geleden met succes een studie sport en bewegen/HALO hebben afgerond en maar moeilijk aan het werk komen. In dit initiatief liggen voor de (lokale overheids)sectoren werk, gezondheid, onderwijs en sport in samenwerking met het bedrijfsleven en zorgverzekeraars win- win -win kansen!

Groet,

Jan Raateland

www.stichtingons.nl

Leendert van Gaalen
30-06-2015

Davy!

Goed artikel. Ik kan je gedachtegang volgen en zie een mooie uitdaging om partijen geïnteresseerd te krijgen hieraan bij te dragen. Wij geven bij Monkey Moves (www.monkeymoves.nl) breed motorische lessen (cq. multiskills / multisport) in regio Utrecht.

Jack Gravekamp
30-06-2015

Dag Davy,

Interessante gedachtegang... Lessen bewegingsonderwijs kunnen ook gewoon bekostigd worden uit de reguliere middelen van de school/het schoolbestuur. Ik ben ruim 25 jaar werkzaam geweest in het PO in de gemeente Den Haag. Op vrijwel alle bassischolen in Den Haag worden de gymlessen gewoon gegeven door de vakleerkracht... Gewoon bekostigd uit de reguliere middelen van de school. Zoals het hoort! Schoolbesturen en/of directies maken soms andere keuzes om vervolgens aan te kloppen bij de overheid met de vraag om extra middelen.

Overigens moeten de lessen bewegingsonderwijs wel worden gegeven door een hiervoor bevoegde leerkracht. Dat dit in heel veel gevallen (nog) niet gebeurt heeft o.a. te maken met de al genoemde keuzes.

Overigens vind ik de opmerkingen van Jan Raateland zeker toepasbaar... voor een extra beweegaanbod na schooltijd!

Vriendelijke groet,

Jack Gravekamp

Jennifer
01-07-2015

Onderwijs laten financieren door bedrijven of giften... Ik vind het een interessante gedachte maar tegelijkertijd word ik er enorm door afgestoten.

Onderwijs, ongeacht of het bewegingsonderwijs is of andere lessen, is iets waar elk kind in Nederland recht op heeft. Het is zelfs verplicht. Als de gezondheid van onze bevolking dan zo belangrijk is, zou er meer in geïnvesteerd kunnen worden maar dan bijvoorbeeld in het bijdragen in het organiseren van éxtra bewegingsactviteiten (zoals clinics, sportmaterialen en sportkleding) zodat er nóg meer gesport kan worden.

Wat mij enorm tegen staat in dit gedachtengoed is het gegeven dat een kind dus afhankelijk is van de school/de regio/het bedrijfsleven of het wel of niet les krijgt van een vakleerkracht. ELK KIND zou goed bewegingsonderwijs moeten krijgen... Dat zou niet afhankelijk mogen zijn van een X-aantal factoren. Kortom: de verantwoordelijkheid voor het onderwijs ligt mijns inziens in eerste instantie gewoon bij de overheid. 

Lars Arts
01-07-2015

Beste Davy,

Super om uw gedachtegang te lezen.

Het efficient laten samenwerken van alle boven genoemde partijen is naar mijn mening ook van groot belang voor de sport- en cultuurparticipatie in Nederland. Graag wil ik u kennis laten maken met de Sport en Cultuurkaart Amstelveen die reeds is gelanceerd in samenwerking met Groupcard BV. 

Waarom een Sport & Cultuurkaart?
Amstelveen kent een breed aanbod aan activiteiten op het gebied van sport, bewegen en cultuur.
Het is belangrijk dat kinderen op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met deze mogelijkheden. Dit draagt bij aan een brede ontwikkeling en helpt bij het kiezen van de juiste (sport)activiteiten. Een goede keuze vergroot de kans op een leven lang plezier met sport en cultuur. Samen met anderen deelnemen aan diverse activiteiten is bovendien goed voor de sociale ontwikkeling. 
Met de Sport & Cultuurkaart kunnen kinderen deelnemen aan veel verschillende sportieve en culturele activiteiten. Geheel vrijblijvend zonder verplichte lidmaatschappen.

Scholieren kunnen dus met de Sport & Cultuurkaart gebruik maken van een breed aanbod aan sportactiviteiten en faciliteiten in Amstelveen en omgeving waaronder bijvoorbeeld onbeperkt sporten.

Onbeperkt sporten betekent dat bij één aanbieder per dag kan worden gesport. Het is niet mogelijk om twee keer op een dag bij dezelfde aanbieder te sporten. Je kunt bijvoorbeeld wel ‘s ochtends zwemmen bij de Meerkamp en ’s avonds fitnessen maar niet twee keer op één dag zwemmen bij Meerkamp. 

Wilt u meer weten over de Sport en Cultuurkaart Amstelveen kijk dan op:

http://www.groupcard.nl/sportcultuurkaartamstelveen/5240583/Wat-is-Sport-en-Cultuurkaart.html

Sportieve groet,

Lars Arts

Marije Plantinga
06-07-2015

Dag Davy,

Jammer dat je niet op de hoogte was ten tijde van het schrijven van het initaitief Sport op Basischolen (www.sportopbasisscholen.nl) Een good practice in Friesland wat inmiddels zeer succesvol is met de aanstelling van 55 vakleerkrachten bewegingsonderwijs. Hun inzet verdeeld zich over 22 (van de 24) Friese gemeenten en ruim 270 basisscholen in Friesland.

Een exacte vertaling van hetgeen wat je schrijft:

Private partijen kunnen middels sponsoring zich aan dergelijk initiatief verbinden. Waarom zou een zorgverzekeraar, sportartikelenbedrijf en maatschappelijke verantwoorde bank dat niet willen doen? Daarnaast is fundraising uiteraard een optie.

Het stimuleren van bewegingsonderwijs is een voor potentiële sponsors sympathiek doel om te sponsoren. Voor het vinden van sponsoren lijkt me dan een grote rol weggelegd voor regionale sportorganisaties, zoals de verschillende Huizen voor de Sport.

Ben je nieuwsgierig? Neem gerust contact met mij op via m.plantinga@sportfryslan.nl.

Vriendelijke groet,

Marije Plantinga

Christa Somers
26-07-2015

Dag Davy,

Chapeau! Mooi te lezen hoe vanuit diverse financiele invalshoeken gekeken kan worden naar meer en beter bewegingsonderwijs. De financiering vanuit de overheid kan per school behoorlijk verschillen. Terecht en niet terecht bepalen de regio en de populatie de hoogte van de financiering. Ieder kind, ongeacht waar dit kind opgroeit, zou hetzelfde aanbod moeten krijgen. Er is een inhaalslag gaande, welke kwalitatief behoorlijk stappen zet. Jij geeft het een goede impuls door er weer anders naar te kijken.

Succes met je vervolgacties,

Christa Somers

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst