Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Brief van Loek Jorritsma aan Henk Kesler 8 juni 2010

Aan het bestuur van de KNVB
t.a.v. de heer H. Kesler
Postbus 515
3700 AM Zeist

Hoorn, 3 juni 2010


Zeer geachte mijnheer Kesler,

Bijgaand treft u aan mijn brief aan Euro Commissaris J. Almunia, belast met de portefeuille Mededinging. Ik heb de Commissaris deze brief geschreven omdat ik van mening ben dat de maatschappelijke betekenis van de sport in ons land in het geding is. Dit als gevolg van het verlenen van staatssteun aan betaald voetbal organisaties in diverse gemeenten van ons land.

Slecht gevoerd financieel beleid van deze organisaties wordt door een aantal gemeenten gesaneerd zonder daarbij de Europese regels die hiervoor gelden in acht te nemen. De financiële middelen die hiervoor worden ingezet, vaak gaat het om miljoenen, kunnen daardoor niet worden aangewend voor andere maatschappelijke doelen. Denk daarbij voor de sport aan bijv. de breedtesport of talentontwikkeling. Hierdoor dreigt dat de realisering van een evenwichtig sportbeleid op lokaal niveau wordt verstoord door één tak van sport die uitsluitend haar eigen commerciële belang voor ogen staat en zich daarbij geen zelfbeperkingen heeft willen opleggen.

Wat dreigt is dat deze houding zich niet alleen zal beperken tot de momenteel in beeld zijnde gemeenten als Tilburg (Willem II) en Maastricht (MVV), maar dat ook Breda (NAC) en misschien straks zelfs Rotterdam (Feyenoord), Alkmaar (AZ) en Arnhem (Vitesse) spoedig zullen volgen.
En wanneer in al deze gevallen staatssteun wordt verleend kan het zich gaan uitstrekken over het merendeel van de gemeenten waar betaald voetbal organisaties zijn gevestigd.
Dan wordt deze bestuurlijke doping bijna legaal.

Het is mij bekend dat u inmiddels de nodige stappen zet zoals die in het zgn. rapport Vermeend aan de orde zijn gesteld. In uw vergadering van maandag 31 mei 2010 hebt u daartoe besloten. Het is mijn stellige overtuiging dat u daarbij alle steun van de overheid nodig zult hebben. Mede daarom treft u aan een copie van mijn brief aan de minister van Binnenlandse Zaken. In mijn brief aan de minister van Binnenlandse Zaken verzoek ik hem om actie te ondernemen zodat de vraag naar verlening van staatssteun voor betaald voetbal voortaan tot het verleden zal behoren. Ik moge u verzoeken hem daarbij zoveel als mogelijk te ondersteunen. Voor uw nadere oriëntatie verwijs ik graag naar de inhoud van mijn brief aan de minister van Binnenlandse Zaken (ik voeg deze ook bij) en mijn verwijzing naar de site van Sport Knowhow XL. Ik wil u verzoeken deze brief ook door te geleiden naar de voorzitter van de Licentiecommissie.

Met vriendelijke groet,

L. Jorritsma

« terug

Reacties: 2

-
18-04-2013
Simpele ziel
-
07-05-2013
Heeft hij ook Ajax constructie onderzocht?

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst