Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Hét ideale sportevenement, een onmogelijke opdracht? 3 april 2018

door: Niels Cannegieter

Ik kan me nog goed mijn reactie herinneren toen Peter Hopstaken me vroeg een bijdrage te schrijven over hét ideale sportevenement: ‘Natuurlijk wil ik dat! Een mooie kans om te laten zien waar we sinds de start van ons bureau in 2012 dagelijks aan werken!’ Vereerd en met veel plezier pakte ik dan ook de handschoen op. ‘Peter, dank je wel!’

Inmiddels is dat enkele weken geleden en vroeg ik me de afgelopen dagen hardop af hoe ik zo stom kon zijn om ‘ja’ te zeggen. Hoe kan ik een beschrijving geven van iets waar ik nog dagelijks naar op zoek ben? Mijn bijna cynische gevoel kan ik inmiddels beter omschrijven als: ‘Peter, bedankt hè!’. Een onmogelijke opgave ligt me nu in het verschiet, maar als iets onmogelijk leek de afgelopen jaren, ben ik daar nooit voor weggelopen. Dus vooruit Peter, ik houd het toch maar op: ‘Bedankt ;-)!’

Maak het verschil
Met Thinc ahead - ons bureau waar ik met heel mooie mensen als Esther, Linda, Jasper en vele anderen mag werken aan prachtige projecten en (sport)evenementen - wil ik dagelijks het verschil maken. ‘De rest van onze levens leuke dingen doen, mensen inspireren en blij maken’, dat is ons credo. Daarbij willen we iedere dag de beste versie van onszelf zijn ten faveure van onze prachtige opdrachtgevers, de sport in algemene zin, onze (eigen) evenementen en nóg veel belangrijker: de mensen die erbij betrokken zijn. 

XL12 OpenPodium-NielsCannegieter_foto1Met die ambitie werken we graag samen met anderen aan hét ‘ideale sportevenement’. Onze kernwaarden? We willen graag de beste organisator zijn, inspireren met onze evenementen, samenwerken en overal zorgen voor een positieve nalatenschap. Het kan ons niet ambitieus genoeg zijn en hoe complexer hoe leuker. Maar genoeg over ons, ik begon deze bijdrage door te zeggen dat ik het een mooie gelegenheid vond om onszelf te profileren. De afgelopen dagen was mijn doel vooral om geen voorbeelden op te tekenen van de orde ‘wij van WC eend’.

Het ideale sportevenement
Dus terug naar de vraag: wat is hét ideale sportevenement? Ik ga u teleurstellen: ik heb het nog niet gevonden. Sterker, ik denk dat ik het nooit ga vinden (en het zal me verbazen als u dat wel deed). Marianne Timmer vertelde me ooit dat de ideale race niet bestaat en dat ze dagelijks op zoek was naar de laatste twee procent om de allerbeste te zijn. 'Tot achtennegentig procent kunnen velen komen, maar die laatste twee procent… Daar blijf ik naar zoeken en daar wil ik uniek in zijn.'

Het heeft haar zoals u weet geen windeieren gelegd. Zo is het ook met het ideale sportevenement. Telkens als we denken er te zijn, moeten we opnieuw op zoek naar de laatste procenten die het (weer) ideaal gaan maken. Overigens, een heerlijke ambitie als u het mij vraagt. 

De roep van velen is om de traditionele sport te vernieuwen en om nieuwe sporten het podium te geven

Nieuwe manieren om te boeien
Wat maakt het dat dan dat we telkens moeten verbeteren en vernieuwen? 
We leven in een interessante tijd. De roep van velen is om de traditionele sport te vernieuwen (‘schaf de tien kilometer bij het schaatsen af – te saai’) en om nieuwe sporten het podium te geven (‘E-sports op de Olympische Spelen!’). Vanuit die gedachten zijn we nieuwe sportvormen aan het verzinnen en lijkt het toevoegen van entertainment soms een doel op zich. Begrijp me niet verkeerd: we móeten wel. 

Maar wat mij betreft wel om de juiste redenen. Iemand die niks heeft met schaatsen, komt echt niet naar Thialf omdat we er een goede show omheen maken. Het publiek dat wél (terug)komt, wil echter elke keer iets nieuws zien. We zijn ingehaald door de technologie en de snelheid waarmee we informatie toegediend krijgen. De prikkels en bijbehorende spanning en euforie zijn steeds korter. Die (neurologische) behoefte moeten we niet zien als een bedreiging maar als een kans. Het ideale sportevenement (of de ideale sportevenementorganisator) is dus continu op zoek naar nieuwe manieren om te boeien. 

Waarom dit evenement?
XL12 OpenPodium-NielsCannegieter_foto2 copyDit proces houdt niet meer op en is onomkeerbaar. De laatste twee procent die ons scheidt van het perfecte evenement loopt telkens weer van ons weg, en we moeten ons best doen om die te achterhalen. Dit principe kunnen we toepassen op onze grote evenementen (EK’s, WK’s), maar ook op kleinere schaal. Bij u op de sportclub maar ook bij elk regionaal breedtesportevenement doet men er verstandig aan elke keer te kijken hoe op die behoefte in te springen is. Blijven vernieuwen, blijven verrassen, is hierbij het devies. 

Hier gaan echter velen van ons de mist in. In de hectiek (of de blinde zoektocht naar noviteiten) verliezen we soms uit het oog waarom we onze evenementen organiseren of komt de authenticiteit onder druk te staan. Als het inspelen op de wens van vernieuwing voorwaarde één van hét ideale sportevenement is, dan is de geloofwaardigheid minstens nummer twee. Evenementen die geen maatschappelijke bijdrage leveren of geen duidelijke nalatenschap beogen (elk evenement begon ooit met een intrinsieke ambitie), worden door het publiek niet meer gepruimd. De tijd van brood en spelen is voorbij; lokaal, nationaal én internationaal! 

Ik kan genieten van partijen die ons weer bewust maken waarom we maatschappelijk relevant dienen te zijn

Pareltjes van voorbeelden
Ik kan genieten van partijen zoals More2Win, dat voor de allergrootste evenementen de kracht van sport blijft erkennen en ons weer bewust maakt waarom we maatschappelijk relevant dienen te zijn. Dat is namelijk het doel van het ideale sportevenement, en alleen dán hebben deze evenementen bestaansrecht. Maar ook lokaal zie ik deze pareltjes. Een hockeyclub als HDM uit Den Haag die zich opstelt als koploper van sportiviteit en respect - bijvoorbeeld op het gebied van homoacceptatie - scoort lokaal én regionaal en trekt mensen naar een omgeving waar men zich veilig voelt en de waarde van sport als middel erkent. Het bestaansrecht is gegarandeerd. 

XL12 OpenPodium-NielsCannegieter_foto3Wat More2Win en HDM doen wens ik elk sportevenement toe: respecteer de waarde en authenticiteit om nooit aan (publieke) geloofwaardigheid in te boeten. Sterker nog, het vergroot het juist! Ik hoef u vast niet te wijzen op de kracht van razendsnelle informatiestromen en de reële kans dat het publiek uw evenement naar de slachtbank brengt bij het ontbreken van pure geloofwaardigheid. Vertrouwen komt te voet, maar vertrekt te paard. Dat gaat voor het ideale sportevenement ook zeker op!

Voorwaarde nummer drie in mijn ogen: zet de mens weer centraal! In deze tijd zetten we vaak zaken zoals geld, reputatie, merkbelangen of andere kapitalistische uitgangspunten centraal. Ik gun echter elk sportevenement een organisator die de mens op de eerste plaats zet. Het gaat dan om het serieus nemen (van de behoefte) van de fans, om ideale voorwaarden creëren voor de sporter, het respecteren van de lokale omgeving, de vrijwilliger, het meisje dat graag Lieke Martens wil zijn en de stagiair die wil bijdragen aan de maatschappelijke impact van een lokale activiteit voor een goed doel. 

Een evenement dat de mens niet op de eerste plaats zet, zal niet kunnen inspringen op de wens van bezoeker, fan, sporter of vrijwilliger

Blijf impact genereren
Net als aan voorwaarde nummer één en twee moeten we hier continu aan blijven werken en bij het volgende evenement nog beter ons best doen om impact te (blijven) genereren. Een evenement dat hieraan voorbijgaat, zal niet kunnen inspringen, inspireren en anticiperen op de wens van de bezoeker, tv-kijker, fan, sporter of vrijwilliger (voorwaarde nummer één) of antwoord kunnen geven op de vraag welk doel zij dient (voorwaarde nummer twee). Verre van ideaal dus, daar ben ik heilig van overtuigd! 

Deze drie voorwaarden leiden wat mij betreft tot de weg naar het (bijna) ideale sportevenement. Ik heb geen kant-en-klaar antwoord op de vraag hoe we dit realiseren, maar een open uitnodiging aan eenieder die lokaal of (inter)nationaal evenementen organiseert. Laten we samen blijven zoeken, innoveren en inspireren, maar ons vooral altijd afvragen: waarom en voor wie doen we het nu écht? Dat maakt het ideaal en dus doeltreffend. Samen nalatenschap creëren en een bijdrage leveren aan de mens waarvoor je je evenement organiseert. Ik garandeer u volle stadions, kantines of minimaal een voldaan gevoel op weg naar huis.

Alleen wie authentiek wil blijven vernieuwen, zijn eigen belangen opzijschuift ten dienste van anderen, komt als je het mij vraagt heel dicht bij het ideale sportevenement. 

Goh, zo’n onmogelijke opgave lijkt het me eigenlijk niet…

Niels Cannegieter is eigenaar van Thinc ahead, een bureau dat omvangrijke sportprojecten en –evenementen organiseert middels een herkenbare methodische aanpak, waarbij financiën centraal staan. Altijd met de ambitie om te inspireren met creatieve concepten en een toegevoegde waarde te zijn voor het evenement, de sport, het team, de bond en/of het individu. Door middel van onderscheidende (sport)evenementen en het actief delen van kennis wil Thinc ahead het vak van eventmanager en de markt ontwikkelen. Thinc ahead heeft zich gespecialiseerd in event- en projectmanagement

Voor meer informatie: www.thincahead.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst