Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

De VOG als schaamlap voor bestuurlijk onvermogen 26 september 2017

door: Peter Hopstaken

Ondanks zijn strafblad vanwege fysieke mishandeling van zijn toenmalige vriendin heeft IOC-lid Camiel Eurlings recent een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gekregen. Eurlings had de VOG aangevraagd op dringend verzoek van NOC*NSF, waar hij vanwege zijn IOC-lidmaatschap 'qualitate qua' in het bestuur zit. 'Het gevoel van ongemak rond Eurlings is door zijn VOG voor mij persoonlijk verdwenen', tekende het AD uit de mond van Gerard Dielessen - algemeen directeur van NOC-NSF - op. Is die opluchting logisch? En: welke waarde mogen sportorganisaties eigenlijk aan een VOG toekennen?

Nadat er steeds meer gevallen van seksuele intimidatie in de sportwereld aan het licht kwamen, werd sportverenigingen geadviseerd om trainers en coaches een VOG te laten overhandigen, alvorens ze echt aan de slag te laten gaan. 'Justis' is de naam van de instantie die VOG-aanvragen behandelt. Deze instantie onderzoekt of de aanvrager strafbare feiten op zijn of haar naam heeft staan. Als dat niet geval is, wordt sowieso een VOG verstrekt. Als een aanvrager wél strafbare feiten heeft gepleegd, dan beoordeelt Justis of deze relevant zijn voor het doel waarvoor de verklaring is aangevraagd.

Old boys-netwerk
In tegenstelling tot veel sportverenigingen en -bonden vroeg NOC*NSF nooit om een VOG aan nieuwe bestuursleden. Dat leek ook niet echt nodig, veel kandidaat-bestuurders kwamen uit het old boys-netwerk van zittende bestuursleden, een strafblad leek meestal onwaarschijnlijk. Maar wat nu als een zittend bestuurslid ná zijn benoeming met justitie in aanraking komt en een strafblad krijgt? En wat als dat bestuurslid als IOC-lid 'qualitate qua' deel uit van het bestuur van NOC*NSF? 

"Als Ei van Columbus bedacht de sportkoepel toen om aan álle zittende bestuursleden een VOG te vragen"

De nationale sportkoepel moet - terecht natuurlijk, zoals ik in maart al beargumenteerde - enorm met de kwestie Eurlings in de maag hebben gezeten, hoewel dat in het openbaar nergens uit bleek. Achter de schermen zou het bestuur volgens de Volkskrant dit voorjaar wel aan Eurlings hebben gevraagd zich terug te trekken als bestuurslid, maar Eurlings weigerde dat. Als Ei van Columbus bedacht de sportkoepel toen om aan álle zittende bestuursleden een VOG te vragen. Omdat de VOG 'onderdeel gaat worden van een breder ethisch kader voor bestuurders', lazen we in het eerder aangehaalde AD-artikel. 

Misstappen niet relevant, althans voor bestuursfunctie
Bijna alle zittende bestuursleden van NOC*NSF kregen in no time een VOG. Alleen de behandeling van Eurlings' aanvraag duurde wat langer, hij had immers een strafblad. Justis oordeelde uiteindelijk dat de misstappen van Eurlings niet relevant waren voor het doel waarvoor de verklaring was aangevraagd. 'Voor een leraar zijn andere strafbare feiten van belang dan voor de functie van accountant', lezen we op de website van Justis. Met andere woorden, Eurlings mag gerust bestuurslid van NOC*NSF zijn, maar als hij een dameshockeyteam had willen gaan coachen is nog maar de vraag of er een VOG aan hem verstrekt zou zijn. Mocht hij alsnog die ambitie krijgen, dan zal hij wederom een VOG moeten aanvragen, als de betreffende hockeyvereniging in dat geval zo'n verklaring van hem zou verlangen.

"Sportverenigingen doen er goed aan om de tekst van de VOG-verklaringen die door nieuwe vrijwilligers worden overhandigd goed te lezen"

Sportverenigingen en andere sportorganisaties moeten zich dus heel goed realiseren dat een VOG bepaald niet zaligmakend is. Nogmaals, als de aanvrager geen strafblad heeft, krijgt deze de verklaring sowieso. Dat wil nog niet zeggen dat de aanvrager zich in de toekomst altijd goed zal gedragen. Bovendien doen sportverenigingen er goed aan om de tekst van de VOG-verklaringen die door nieuwe vrijwilligers worden overhandigd goed te lezen. Iemand kan van bestuurslid bij de ene vereniging de overstap maken naar trainer/coach bij een andere vereniging. De VOG kan echter eerder verstrekt zijn voor de uitoefening van een bestuursfunctie. Dat wil dus niet zeggen dat Justis instaat voor het goede gedrag van diezelfde persoon als hij - al dan niet bij dezelfde vereniging - jongens of meisjes gaat trainen/coachen. 

Gevoel van ongemak
Wat voor belang mogen we nu dus hechten aan een VOG in het algemeen en die van Eurlings in het bijzonder? Justis acht de kans niet waarschijnlijk dat Eurlings in een blinde bui van woede medebestuursleden een pak rammel zal gaan geven. In die zin is het logisch dat 'het gevoel van ongemak' voor Dielessen nu verdwenen is, met Eurlings als bestuurslid. Aan de andere kant, is dat verdwenen gevoel van ongemak weinig geloofwaardig. Het bestuur van diezelfde organisatie roept immers andere sportbestuurders regelmatig op om zich te houden aan de regels van Goed Sportbestuur, vraagt sporters en coaches via campagnes om onsportief gedrag zo veel mogelijk te bestrijden én laat de doofpot van seksueel misbruik in de sport eindelijk door een externe commissie lichten. Kortom, Eurlings is lid van een bestuur dat integriteit en sportiviteit hoog in het vaandel draagt, maar heeft een aantekening op zijn strafblad omdat hij zijn toenmalige vriendin in elkaar sloeg. Leading by example is het in ieder geval niet.

En wat als Eurlings géén VOG had gekregen? Had NOC*NSF hem dan kunnen ontslaan als bestuurslid? Welnee, zoals juriste Marjan Olfers vorige week via Twitter opmerkte: de juridische grondslag daarvoor ontbreekt, dat kan alleen het IOC doen. Er is hier feitelijk sprake van een 'democratisch tekort', als offer voor de verbinding met de hogere regionen van de Olympus. Dit bestuurslid wordt niet benoemd en ontslagen door de Algemene Leden Vergadering van de vereniging NOC*NSF maar zit krachtens de overkoepelende olympische codificatie - waaraan ook NOC*NSF onderworpen is - in het verenigingsbestuur van NOC*NSF ten gevolge van zijn hoedanigheid van IOC-lid. 

"Als Eurlings geen VOG had gekregen had NOC*NSF hem hooguit nogmaals kunnen vragen om zich terug te trekken als bestuurslid"

In eenvoudiger woorden: Eurlings zit als vertegenwoordiger van het IOC in het NOC*NSF-bestuur. En het IOC had al eerder laten weten de misstap van Eurlings als een 'privézaak' te beschouwen. Oók al zo bijzonder. Want het IOC huldigt het principe van 'Olympisme' en verkondigt daarover in het Olympic Charter onder meer: ‘Olympism seeks to create a way of life based on the joy of effort, the educational value of good example, social responsibility and respect for universal fundamental ethical principles’. Als Eurlings nu geen VOG had gekregen had NOC*NSF hem hooguit nogmaals kunnen vragen om zich terug te trekken als bestuurslid. De kans is groot dat hij dat wederom geweigerd zou hebben, zijn eerdere argument - hij achtte zichzelf onschuldig - herhalend. 

Schaamlap
Al met al kan je je dus afvragen wat het voor zin had om aan alle bestuursleden - lees met name Eurlings - een VOG te vragen. Waarschijnlijk niet om de cv's van de bestuursleden te actualiseren. Ik kan maar één reden bedenken: de VOG is als schaamlap misbruikt om bestuurlijk onvermogen te maskeren. Nu Eurlings de VOG gekregen heeft, is het dossier gesloten en hoeven we het er niet meer over te hebben. Dat idee dus. Maar dat het gevoel van ongemak verdwenen is nu Eurlings een VOG heeft gekregen, wordt denk ik door velen niet gedeeld. Zoals columniste Nynke de Jong vorige week in het AD schreef: 'Ik schaam me als Nederlander kapot dat zo’n man het boegbeeld van onze sporters mag blijven. Dat hij straks tijdens de Olympische Spelen weer medailles mag omhangen en handjes mag schudden.'

Voor meer informatie: Wat is een VOG?

Naschrift
Deze column is geschreven na een uitgebreid telefonisch gesprek met Justis, de instantie die VOG-aanvragen in behandeling neemt. Verder is in een conceptversie van deze column het commentaar verwerkt van twee juristen die gespecialiseerd zijn in verenigingsrecht én van twee juristen die hun sporen verdiend hebben in o.m. de sportbestuurlijke sector.

Peter Hopstaken is sinds 2007 hoofdredacteur van Sport Knowhow XL. Daarnaast lanceerde hij begin 2017 - samen met Hans Koeleman - het label Denktank Sport. Eerder was hij hoofdredacteur van SPORT Bestuur & Management (1998-2007) en als senior consultant/onderzoeker werkzaam bij respectievelijk KPMG (1996-1998) en Stichting Economisch Onderzoek (1987-1996). Hopstaken studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. 

« terug

Reacties: 6

Geert Slot
26-09-2017

In bovenstaand stuk wordt een algemene beschrijving gegeven van de VOG als het gaat over de relatie van die VOG met de functie waar deze voor wordt aangevraagd. Dat dit stuk tegelijkertijd over de VOG’s voor bestuur en directie van NOC*NSF gaat, kan tot het misverstand leiden dat NOC*NSF een smalle VOG voor haar bestuur en directie zou hebben aangevraagd. Dat is niet het geval. Vandaar deze reactie.

NOC*NSF heeft (voor) haar bestuur en directie om een brede VOG gevraagd. De risicogebieden waar screening op gevraagd is, zijn Informatie, Geld, Goederen, Diensten, Zakelijke transacties, Aansturen organisatie en Personen. Wellicht ten overvloede geef ik hier weer hoe Justis aankijkt tegen het screenen op het risico gebied ‘Personen’:

Het risicogebied personen heeft tot doel om de kwetsbaren in de samenleving te beschermen. Kwetsbare personen zijn minderjarigen en hulpbehoevenden, zoals ouderen en gehandicapten. Personen die werkzaam zijn met minderjarigen zijn belast met de zorg en het welzijn van deze minderjarigen. Zij kunnen in een één-op-één relatie komen te verkeren met minderjarigen die aan hun zorg zijn toevertrouwd. In deze relatie kan sprake zijn van een (tijdelijke) afhankelijkheid. Bovendien hebben deze personen een voorbeeldfunctie en kunnen zij invloed uitoefenen op de aan hen toevertrouwden door middel van hun gedragingen, waardoor bijvoorbeeld vermogensdelicten en overtredingen van de Opiumwet niet met de functie zijn te verenigen. Indien men in de uitoefening van de functie met minderjarigen in aanraking komt, bestaat het gevaar van machtsmisbruik. Het risico van zeden- en geweldsdelicten is aanwezig. Ook het gevaar van afpersing of chantage is aanwezig. Personen die werkzaam zijn in de omgeving van hulpbehoevenden hebben een vertrouwenspositie. Het risico bestaat dat deze personen misbruik maken van hun bevoegdheden en het in hun gestelde vertrouwen. Eveneens bestaat het gevaar van machtsmisbruik. Het risico van zeden- en geweldsdelicten is ook in dit geval aanwezig. Datzelfde geldt voor het gevaar van afpersing of chantage (afdreiging). Hulpbehoevenden zouden in aanraking kunnen komen met verboden verdovende middelen en eigendommen van deze personen zouden kunnen worden gestolen of verduisterd.

Voor degenen die nog meer details van het profiel willen zien, het gaat NOC*NSF om de ‘functieaspecten’ 11, 12, 13, 21, 22, 36, 37, 38, 41, 43, 53, 71, 84 en 85. Bij 84 en 85 gaat het om “Belast zijn met zorg voor minderjarigen” en “Belast zijn met zorg voor (hulpbehoevende) personen, zoals ouderen en gehandicapten.”

Verder lijkt het me goed om aan te geven dat niet de functionaris bepaalt op welke risicogebieden gescreend wordt. Justis heeft het proces zo ingeregeld dat de werkgever/vereniging/opdrachtgever dat kan doen. Voor die optie heeft NOC*NSF al lang geleden gekozen. En dat raden wij anderen ook altijd aan zodat je als organisatie bepaalt op welke gebieden je de screening plaats wilt laten vinden.

Geert Slot,
NOC*NSF

Peter Hopstaken
26-09-2017

Mijn stuk heb ik mede geschreven na telefonische consultatie van Justis. Na de reactie van Geert Slot heb ik zojuist opnieuw gebeld met Justis. Zij kennen daar de begrippen 'smalle VOG' en 'brede VOG' helemaal niet. De VOG-beoordeling hangt uitdrukkelijk samen met de functie waarop de aanvraag betrekking heeft. Sterker nog, als het om een bestuursfunctie gaat dan wordt er niet gescreend op het risicogebied 'personen' (welke screening in dat geval als doel heeft 'om de kwetsbaren in de samenleving te beschermen'), omdat het niet relevant is voor de functie die uitgeoefend gaat worden. De aanvrager moet van tevoren aangeven om welke functie het gaat. De aanvrager kan daarbij niet zomaar alle risicogebieden aankruisen. Bovendien, als de aanvraag bijvoorbeeld tegelijkertijd betrekking heeft op een 'bestuurder' én trainer/coach', zullen twee afzonderlijke aanvragen ingediend moeten worden. De reactie hierboven van Geert Slot strookt dus pertinent niet met de informatie die ik van Justis heb gekregen. Ik heb inmiddels een verzoek ingediend bij Justis om dit schriftelijk bevestigd te krijgen.

NASCHRIFT: betreffende Justis-medewerker blijkt deels verkeerde informatie te hebben verstrekt (namelijk dat als het om een bestuursfunctie gaat Justis niet zou screenen op het risicogebied 'personen'; dat doet Justis dus wel, maar uitdrukkelijk in relatie tot de functie waarvoor de VOG is aangevraagd). Voor de slotconclusie zie mijn reactie hieronder

Henk Kraaijenhof
26-09-2017

Peter, inderdaad, een lachwekkend reactie van de kant van NOC*NSF. De mantel der liefde is dik en groot en wordt maar wat graag over deze zaak gegooid. Dhr. Eurlings heeft zijn VOG, dus waar praten we nog over, doorlopen graag, niets te zien hier, niets gebeurd. Want de vriendin van Dhr. Eurlings was niet minderjarig, niet oud en niet gehandicapt of hulpbehoevend, dus alles is OK. En dat dan van de kant van NOC (en het IOC) die juist de mond vol hebben van integriteit, fair play, gelijke kansen en meer kreten, die als je naar deze zaak kijkt niet serieus genomen kunnen worden. De Courbertin ligt te tollen in zijn graf. De Nederlandse sportwereld en zeker hun bestuurders kijken liever de andere kant uit en reageren hooguit nog met verontwaardiging als er een sporter op cannabis wordt betrapt. Het woord 'klassenjustitie' lijkt hier op zijn plaats. Als er iets duidelijk wordt, is het dat sportbestuurders zichzelf blijkbaar niet als rolmodel en voorbeeld zien, zich boven de 'gewone' menselijke maat verheven, en daarom menen ongestraft te mogen wegkomen met vergrijpen waarvoor elke  sporter, trainer of burger wel gestraft zou worden. Hubris heet zoiets. Maar omdat deze bestuurders elkaar de hand boven het hoofd houden in hun onderlinge afhankelijkheid, overheerst het stilzwijgen of hooguit een laffe reactie als hierboven. Welke zichzelf serieus nemende sponsor wil zijn naam nog associeren met deze 'losers'-mentaliteit. Topsport onwaardig! De stilte over deze zaak vanuit de sportwereld is veelzeggend!

VOG-Aanvraag.nl
26-09-2017

Beste Peter,

Dank voor je artikel en genomen moeite over dit onderwerp.

Over je conclusie(s) doen wij geen uitspraak. 

Even het volgende in het algemeen (cijfers 2016, bron Justis.

968.300 VOG-aanvragen
3650 = 0,38% = afgewezen VOG’s  
Afgegeven VOG met strafblad: 146.800
Afgegeven VOG zonder strafblad 815.500

Ofwel +/- 15% vd de aanvragen bevatten antecedenten. Dit houdt kort-gezegd in dat een bankdirecteur de VOG wel ontvangt met alcohol achter het stuur en een taxichauffeur niet. Uiteraard mits de VOG correct wordt aangevraagd (screeningsprofielen). 

Door Justis wordt namelijk gekeken naar het delict i.c.m. de risicoprofielen (waar Geert het over heeft) + de functie. 

Hetgeen Geert aangeeft m.b.t. de inhoudelijke info over de risicoprofielen is correct, dat de sportbond de genoemde profielen voor Eurlings daadwerkelijk heeft gekozen blijft een vraag, totdat de VOG gepubliceerd wordt met de genoemde punten. Voor ons hoeft dat immers niet. Dan zou namelijk bij ieder incident met een VOG een publicatie moeten geschieden. 

Hetgeen Peter als antwoord heeft gekregen van Justis over een smalle en brede VOG klopt niet. Wij zijn echter bang dat dat eerder met de vraagstelling aan Justis te maken heeft. Aangezien de profielen degelijk wel een rol spelen. Alleen ze de begrippen smal en breed niet kennen. 

Hopelijk hebben jullie wat aan deze aanvulling.. 

Geert Slot
27-09-2017

Beste Peter,  

Ik zal 'brede' en 'smalle' niet meer gebruiken. Geeft kennelijk te veel verwarring. NOC*NSF maakt geen gebruik van de Specifieke Profielen maar van het Algemene Screeningsprofiel en geeft daarbij aan waar op gescreend moet worden. Voor de duidelijkheid de letterlijke tekst van de staatssecretaris van justitie opgenomen in alle VOG's van bestuur en directieleden van NOC*NSF:

“Ik heb een onderzoek naar het gedrag van betrokkene ingesteld. Het onderzoek heeft zich gericht op het/de functieaspect(en): 11, 12, 13, 21, 22, 36, 37, 38, 41, 43, 53, 71, 84 en 85.”

Daar gaan wij dan ook van uit.

Peter Hopstaken
27-09-2017

Beste Geert,

Ik heb wederom gebeld met Justis, deze keer kreeg ik persvoorlichter Renske Piet aan de telefoon. Zij vertelde het volgende: de werkgever bepaalt of er voor de uitoefening van een bepaalde functie een VOG nodig is of niet. De werkgever kruist ook de risicogebieden aan die hij beoordeeld wil zien. De werkgever geeft ook aan voor welke functie de VOG nodig is. De werknemer doet vervolgens de aanvraag. Justis beoordeelt de aangekruiste risicogebieden uitdrukkelijk in relatie tot de functie die uitgeoefend gaat worden. Dat betekent dat de risico's worden ingeschat op grond van de functie die iemand gaat bekleden. Dat betekent concreet dat de VOG die Eurlings gekregen heeft, geldt voor de uitoefening van zijn bestuursfunctie, uitdrukkelijk niet voor bijvoorbeeld het coachen van een dameshockeyelftal of zoiets dergelijks. Behalve als in de aanvraag ook voor het uitoefenen van die functie het oordeel van Justis gevraagd is.

NB: een eerdere reactie die ik hierboven heb gegeven was op basis van een telefoongesprek met een medewerker van Justis die naar mij nu is gebleken aan mij verkeerde informatie heeft verstrekt (namelijk dat als het om een bestuursfunctie gaat Justis niet screent op het risicogebied 'personen'; dat doet Justis dus wel, maar uitdrukkelijk in relatie tot de functie waarvoor de VOG is aangevraagd)

PS: mijn verhaal blijft dus gewoon overeind staan, het verdwenen gevoel van ongemak van jullie directeur blijft misplaatst. In jullie bestuur zit iemand die - hoogstwaarschijnlijk - nog geen dameshockeyteam zou mogen coachen, als betreffende vereniging voor de uitoefening van die functie een VOG zou willen hebben.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst