Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Blijf lekker doen wat je deed…! 21 maart 2017

door: Etienne Verhoeff & Kyra van Leeuwen

We zijn in de sportwereld allemaal op zoek naar nieuwe wegen om sportclubs te helpen bij ledenbehoud en de zoektocht naar vrijwilligers. Maar we doen dit vaak op een traditionele manier. Wij noemen dit cirkeldenken. Er is een vraag naar een andere aanpak en andere ideeën die uitgevoerd kunnen worden. Alleen verzuimen we uit het cirkeldenken te stappen en de uitdagingen ook wezenlijk anders aan te pakken. Als er iemand met een nieuw plan komt, wordt er meestal geroepen: ‘Ja leuk, maar…’ en vul vervolgens maar in ‘het kost te veel’, ‘het kan niet’ of ‘hebben we al gedaan’. Het oordelen dringt ons terug in de cirkel, terwijl we alleen verder komen door eruit te stappen.

Al jaren bieden sportbonden en gemeenten plannen aan voor sportbestuurders, om problemen in de sport aan te vliegen. Het liefst lossen we de problemen ook zo snel mogelijk op. Met een Open Club-gedachte moeten sport en maatschappelijke participatie gecombineerd worden. Met Familiegolf betrekken we de hele familie er gezellig bij op de golfbaan en ook met beachbadminton treden we buiten de gewaande paden. Alleen… wat gebeurt er als een club hier niet klaar voor is? Dan gaat de energie uit de begeleiding van een club. 'Omdat de club niet wil.'

"Waarom werken we met meerjarenplannen, maar kan je niet een groter gek of verrassend doel over tien jaar hebben?"

Het grote toekomstplan
Maar komt een plan echt via een dialoog tot stand of probeer je jouw visie te zenden? Doe je aan co-creatie om dat modewoord maar eens te gebruiken of zoek je steun? Waarom werken we met meerjarenplannen, maar kan je niet een groter gek of verrassend doel over tien jaar hebben (Rockefeller-methode) waar je heen werkt en maak je onderweg kwartaalplannen? Elon Musk wil met Space X naar Mars, Steve Jobs wilde een beeldscherm en computer in één, het KNKV wil van korfbal een olympische sport maken. Het zijn voorbeelden van grotere doelen die natuurlijk heel ver weg liggen, maar die je onderweg wel richting en energie geven. Het betekent loslaten van het traditionele idee van beleid maken: over drie jaar vierhonderd leden, over drie jaar vijf nieuwe velden, over vijf jaar een eigen hal.

Wij trainen met grote regelmaat clubs en daar wordt vaak nog gedacht dat mensen komen sporten voor de sport. Dat is slechts gedeeltelijk waar. Want in deze tijd telt beleving net zo hard of misschien nog wel meer. Moet een badmintonclub altijd een training in een zaal geven met shuttle en racket? Of kan een training ook bestaan uit een hardloopsessie in samenwerking met de atletiekvereniging? Zouden leden het niet geweldig vinden als ze op een club die meerwaarde kunnen vinden? Je zult alleen je gedachtepatroon open moeten stellen.
 
Vaste patronen
Ons brein is opgebouwd uit patronen. Van kinds af aan worden we getraind in het herkennen van die patronen. Daarom kan je deze onderstaande zin lezen.

Drm knnn jll dz zn lzn trwl d klnkrs ntbrkn.
D glrd ptrnn zrgn vr hrknng vn d wrdn.

Zonder die patronen zouden we niet kunnen functioneren of bijvoorbeeld autorijden, fietsen of zelfs deze column kunnen typen. Maar die patronen kunnen ons uiteindelijk ook in de weg zitten. Ze helpen ons te functioneren, maar helpen ons niet altijd verder.

‘Sla een hole-in-one op de businessdag en win je eigen begrafenis'

Creatief Denken
Daarom, beste sportmedewerkers: plan tijd in om aan slag te gaan met Creatief Denken. Train jezelf in het oordeel uitstellen en durf absurde plannen te maken. Vraag eens na bij bijvoorbeeld Badminton Nederland, de KNBSB, Nevobo of de NVG welke mooie inzichten dit kan opleveren.

Een van de mooiste sessies met Creatief Denken erin was voor golfbanen in Nederland. Ze gingen aan de slag met een sponsorplan buiten de vaste pakketten. Een van de clubs koos ervoor om een actie te doen voor een uitvaartbedrijf. Met een grote grijns werd gepresenteerd: ‘Sla een hole-in-one op de businessdag en win je eigen begrafenis'. Dat is toch heel wat anders dan een clinic voor je relatie of bedrijf. Of ze het echt doen weten we niet, maar creatief trainen zorgt er in ieder geval voor je met een open blik gaat kijken naar de kansen die er zijn. Niet alleen voor jezelf en je eigen organisatie, maar juist ook in samenwerking met clubs.

Etienne Verhoeff en Kyra van Leeuwen hebben het trainingsbureau Start2Create. Met trajecten als Welkom op de Club en Help ik zoek vrijwilligers helpen ze clubs op een creatieve manier kijken naar gastvrijheid en oprechte aandacht. Voor sportbonden hebben ze een Academy opgezet en Creatief Trainen sessies. Cirkeldenken doorbreken, daar gaat het ze om. Kijk ook eens op www.start2create.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst