Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Open Podium-Item

Jean Côté: een optimale ontwikkeling voor ieder kind in de sport 10 mei 2016

door: Joke Davio-Tissingh & Yara Rietdijk

We doen een oproep aan sportbonden en beleidsmakers: kom wat vaker naar lezingen over de wetenschappelijke inzichten rondom de ontwikkeling van een kind in de sport! En doe er wat mee!

Onlangs was er een inspirerende lezing van Jean Côté. Een meneer uit Canada, waarvan we al heel wat artikelen hadden gelezen, des te leuker om naar te luisteren dus. En met een eigenlijk voor de hand liggend verhaal. Een verhaal dat velen moet aanspreken omdat het gaat over een leven lang sporten en het voorkomen van uitval in de sport. We weten dat uitval in de leeftijd tussen 12 en 18 jaar een probleem is. Tegelijk willen we dit graag aanpakken en ervoor zorgen dat kinderen plezier houden en zich blijven ontwikkelen in hun sport. Maar tussen willen en doen zit nog een hele weg te gaan. Meneer Côté geeft een paar belangrijke inzichten. Als volgt.

"Om kinderen een leven lang aan het sporten te houden moet je in de beginjaren vooral de interesse wekken voor sporten en bewegen"

Potentie van sport
Sport wordt gezien als een krachtig middel: voor persoonlijke ontwikkeling, het opbouwen van een sociaal netwerk en het neerzetten van prestaties. Zoals eerder gezegd, kinderen raken uitgekeken op de sport. Hierdoor komt voor velen de potentie van sport (in al zijn facetten) nooit uit. Om kinderen een leven lang aan het sporten te houden moet je in de beginjaren vooral de interesse wekken voor sporten en bewegen. En in feite ben je dan steeds op korte termijn bezig om een doel op langere termijn te behalen: zorgen dat een kind een week later weer terug komt op de training omdat het zo leuk was.

Hoe doe je dat? Uit zijn onderzoek komt naar voren dat de context van de sport een sleutelfunctie vervult. Het model van Côté biedt praktische handvaten voor coaches en beleidsmakers, om deze context op de juiste wijze te kunnen inrichten.
De omgeving vormt als ware de voedingsbodem voor (talent)ontwikkeling. Deze bestaat uit drie kernelementen: wat doe je, met wie en waar doe je dat? (zie figuur hieronder). Simpele vragen, waarbij de juiste invulling en afstelling essentieel is.

Figuur gebaseerd op het Personal Asset model van Jean Côté
XL17OpenPodiumJokeYaraWat doe je? Oftwel, in welke mate vindt de activiteit aansluiting bij het niveau van de sporters? Met wie? Oftewel, hoe speel je in op de sociaal-emotionele component van de sport? Hoe is jouw relatie met de sporters? En met de sporters onderling? Waar? Oftwel, in welke omgeving vindt het sporten plaats? Wat voor club, veld, accommodatie? Ook de geografische en demografische kenmerken van een plaats zijn van invloed.

Kind komt tot bloei
Is deze context op de juiste wijze ingericht, dan levert dit een bijdrage aan sociaal-emotionele ontwikkeling: competentie, het zelfvertrouwen, de relatie/verbondenheid en de persoonlijkheid van de kinderen. Kunnen deze vier elementen zich goed ontwikkelen, dan werpt sport zijn vruchten af: er volgen op langer termijn prestatie, deelname aan sport (sportparticipatie) en/of een persoonlijke ontwikkeling waar je ook buiten je sport wat aan hebt. Een kind komt tot bloei.

"In de beginjaren van de kinderen zijn variatie aanbieden en spelenderwijs leren bewezen sleutelfactoren om kinderen te motiveren om te bewegen en te sporten"

In die beginjaren van de kinderen - in het model van Côté de ‘sampling years’ (het Developmental Model of Sports Participation, DMSP) - zijn variatie aanbieden en spelenderwijs leren (vrije vertaling van deliberate play) bewezen sleutelfactoren om kinderen te motiveren om te bewegen en te sporten. De coach of trainer heeft een heel belangrijke rol om deze omgeving te creëren voor kinderen. De relatie tussen coach en sporter is dan ook essentieel. Een coach moet inspirerend zijn, kinderen intellectueel uitdagen, een voorbeeldfunctie zijn en de simpelste maar meest effectieve: individuele aandacht geven.

Bepalende factoren
Andere factoren in de omgeving van een sporter die van invloed zijn op prestatie of sportparticipatie zijn bijvoorbeeld de verschillen in kenmerken van je trainingsgenoten (klein, groot, sterk, snel, volwassen, kind), de cultuur van je club of de mate van toegang tot de sport(accommodaties). Daarnaast zijn de kenmerken van je doelgroep die je traint (kinderen, pubers, ouderen en gaat het om recreanten, talenten of topsporters) bepalend hoe je de training en coaching vorm geeft. De definitie van effectief en bekwaam coachen is volgens Côté dan ook:

‘The consistent application of integrated professional, interpersonal and intrapersonal knowledge to improve athletes’ competence, confidence, connection and character in a specific coaching context’

We nodigen elke sportbond, programmamaker of vereniging - die als doel heeft kinderen optimaal te laten ontwikkelen in hun sport - uit om een analyse te maken op basis van deze definitie! Wil je daadwerkelijk aan de slag om elk kind optimaal te laten ontwikkelen in hun sport, met plezier en volop gemotiveerd, dan hebben wij de tools en kennis, jullie maken de inhoud.

Leestips:

  • Côté, J., Horton, S., MacDonald, D., Wilkes, S. (2009). The benefits of sampling sports during childhood. Physical and health education
  • Côté, J. and Gilbert, W. (2009). An integrative definition of coaching effectiveness and expertise. International Journal of Sport Science & Coaching, 4(3).

Joke Davio is zelfstandig adviseur in sport en bewegen. Zij is afgestudeerd bewegingswetenschapper en kinderfysiotherapeut. Haar expertisegebieden zijn talentherkenning en talentontwikkeling, aangepast sporten, motorische ontwikkeling en (kinder)fysiotherapie. In deze thema’s geeft zij workshops, verenigingsondersteuning en advies in sportbeleid. Voor meer informatie: jokedavio@gmail.com

Yara Rietdijk is docent aan de HAN SENECA en verzorgt workshops voor coaches en trainers via Sportmotion. Daarnaast is zij vormgever/illustrator.

« terug

Reacties: 2

Academie voor Sportkader
13-05-2016

Wil je meer horen van Joke Davio? Kom dan op 4 juni naar de Nationale Opleidersdag in de sport! Hier geeft zij een workshop over het motiveren van deelnemers! Schrijf je in: http://bit.ly/20yaDIv

Chester Berkel
21-11-2016

Beste Joke en Yara,

Met recht een super interessant onderwerp en een terechte opmerking i.r.t. het te weinig bezoeken van soortgelijke lezingen. Ik merk in mijn huidige functie als projectleider bijzondere sportprojecten en als student MSBI aan de HAN dat er regelmatig keuzes worden gemaakt die nauwelijks tot niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.
Je benoemd specifiek sportbonden en beleidsmakers, ik denk echter dat de kennisoverdracht naar trainers, coaches, (sport)docenten en sportconsulenten misschien nog wel belangrijker is. Hierdoor zal de kennis eerder bottum-up komen met daarbij op praktijk beruste argumenten. Ik ben van mening dat de ingebrachte kennis door de uitvoerende laag richting bond of beleid uiteindelijk zal leiden tot een breder gedragen en betere uitvoering van het opgestelde beleid dan dat deze koud van top-down wordt opgelegd.

Ik heb helaas 4 juni moeten missen maar kijk uit naar de eerstvolgende nationale opleidersdag sport.
 
P.S. Hebben jullie tips om op de hoogte te blijven van dit soort interessante bijeenkomsten? (aanmelden bij bepaalde sites of nieuwsbrieven...) dan kan ik die informatie verspreiden onder mijn collega's.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst