Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Internationale erkenning voor Meet me @ the gym

door: Marc Hoeben | 12 november 2015

Wie te maken krijgt met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), komt soms eerst in een revalidatietraject terecht bij een ziekenhuis of een specifiek centrum daarvoor. Maar daarna rijst toch al snel de vraag hoe de patiënt verder kan gaan en welke middelen en faciliteiten hem of haar ter beschikking staan, zeker voor de groep met licht hersenletsel die op zichzelf is aangewezen. Speciaal voor iedereen met NAH is het programma ‘Meet me @ the gym’, gestimuleerd en bedacht door de Edwin van der Sar Foundation en de Hersenstichting en uitgevoerd bij de sportscholen van Fit!vak.

Het programma geldt als succesvol, gezien een recente, internationale erkenning: bij het 24ste wereldcongres van TAFISA (The Association for International Sport for All) kreeg Meet me @ the gym eind oktober een prijs voor een duurzaam, effectief en wereldwijd inzetbaar project voor sport en bewegen. Van der Sar, de oud-doelman en huidige directeur van betaald voetbalclub Ajax, noemde het in een videoboodschap van groot belang dat er meer aandacht komt voor de rol van sport en bewegen bij de revalidatie en re-integratie van mensen met NAH.

XL38MeetMe@TheGym-1

“Het is een programma op maat,” legt Els van der Rhee van de Hersenstichting uit. “We gaan uit van een bepaald niveau van de fitnessinstructeurs, vandaar ook dat we samenwerken met een erkende organisatie als Fit!vak. We zorgen er allereerst voor dat er bij de instructeurs aandacht kan zijn voor de achtergrond van hersenletsel. Alleen dan kunnen ze die trainingen op maat geven. Ze volgen een cursus, ze leren veel over welke oefeningen en tips ze kunnen inzetten bij de verschillende fitnessapparatuur. En na het volgen van de cursus komen ze in aanmerking voor het certificaat ‘bewegingsdeskundige NAH'.”

"Je hebt het in Nederland over circa vier miljoen mensen. Op jaarbasis komen daar telkens zo’n 160.000 mensen bij"

Grote doelgroep
Mensen met NAH vormen een brede groep. NAH kan voortkomen uit een trauma zoals een val van een fiets, een scooter of een paard of een ongeluk met de auto. Het kan ook voortkomen uit een hersenbloeding of een herseninfarct. “De doelgroep is heel groot,” weet Van der Rhee. “Je hebt het, volgens onze registratie, in Nederland over circa vier miljoen mensen. Op jaarbasis komen daar telkens zo’n 160.000 mensen bij.”

Sommigen komen allereerst in een revalidatietraject bij een ziekenhuis of een revalidatiecentrum terecht. “Maar na die revalidatie worden mensen vaak losgelaten. Soms worden mensen zelfs meteen al naar huis gestuurd. Het enige wat ze dan te horen krijgen is dat het best goed is als ze sporten. Maar een echte invulling wordt er niet aan gegeven. Om dat gat op te vullen bestaat Meet me @ the gym. Mensen met NAH die willen sporten, zien de drempel van de sportschool toch vaak als te hoog. Soms komt dat voort uit een gevoel van schaamte, soms worden ze niet goed opgevangen. Dan gaan ze dus niet meer, terwijl dat zonde is. Het is juist zo mooi als mensen in een goed centrum terecht komen, waar ze op maat worden begeleid. Daarvoor hebben we het keurmerk ‘hersenletsel’. We leiden in deze zin ook de ondernemers van de sportscholen op. Als ze een keurmerk hebben, dan zetten we dat op onze website.”

Financiën
Van der Rhee noemt de kosten een blijvend punt van aandacht. Na de revalidatie houdt de bijdrage van ziektekostenverzekeraars op, de Hersenstichting is er voorstander van om daarin verandering te brengen. Mensen met NAH zijn vaak niet in staat om geheel of gedeeltelijk te werken en kunnen daarom de financiën als probleem zien. “Maar het is ook niet gek als mensen een eigen bijdrage hebben. Gezonde mensen moeten ook de portemonnee trekken bij een bezoek aan de sportschool.”

XL38MeetMe@TheGym-2Voor ondernemers moet het aantrekkelijk zijn om in daluren lessen te bieden tegen een gereduceerd tarief. Binnen ‘Hersenz’ - een samenwerkingsverband van verschillende hulpverleningsorganisaties voor mensen met een beperking - zoekt de Hersenstichting naar mogelijkheden om door te kunnen verwijzen naar Meet me @ the gym. “En we proberen wat aan de bekendheid van het programma te doen. Dat kan altijd beter. Niet iedere arts verwijst nu automatisch door.”

De Hersenstichting en de Edwin van der Sar Foundation trekken inmiddels anderhalf jaar op bij het opzetten en stimuleren van Meet me @ the gym. “In Nederland zijn er inmiddels 81 scholen met het keurmerk. We werken er aan om de spreiding nog te verbeteren, maar het is zeker een mooie score. We hadden 100 scholen in 2016 als richtpunt, wat dat betreft liggen we goed op schema.”

Vriendenloterij
Meet me @ the gym werd bekostigd door een bijdrage uit de Vriendenloterij van 350.000 euro voor drie jaar. “Daaruit vergoeden we onder meer de opleiding van de instructeurs. Het kost de ondernemers eigenlijk alleen mankracht en inzet. We hopen het programma ook na 2016 voort te kunnen zetten, daar gaan we hard aan trekken.”

Voor meer informatie: klik hier. Voor contactinformatie klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst