Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Santos moet het mooiste voetbalblad ooit worden

door: Thomas van Zijl | 29 oktober 2015

Van de schrijvers tot de fotografen en de art directors; alle betrokkenen willen van Santos het beste voetbalblad ooit maken. Het eerste nummer ligt vanaf 18 november in de schappen en moet eruit zien als een cadeautje. Verwacht als lezer niet het laatste nieuws of tactische verhandelingen over inschuivende libero’s of kantelende backs, maar wel verhalen over alles wat voetbal zo mooi maakt.

XL36-Santos-1AD-journalist Sjoerd Mossou is een van de initiatiefnemers van het nieuwe magazine en zal er in zijn vrije tijd aan gaan werken. Mossou spreekt over een 'zolderkamertjes-collectief'. “Het begon met een beetje fantaseren. Wat is er voor nodig om het beste voetbalblad te maken, dus zonder concessies te hoeven doen. Als het aan ons ligt horen daar naast mooie verhalen prachtige foto’s bij. En het magazine moet er qua opmaak fantastisch uitzien."

Goede naam
Het vinden van een goede naam was niet eenvoudig, Na een lange brainstormsessie werd het tot Santos gedoopt, niet alleen een verwijzing naar de club van Pele. “Er zijn ook veel voetballers die zo heten. Het is gewoon een toffe naam. Latijns, er spreekt harstocht uit.” Bart Vlietstra - die onder meer schrijft voor de Volkskrant - maakt ook onderdeel uit van de Santos-redactie, een collectief van voornamelijk freelancers, gecoördineerd en aangestuurd door Manon Colson. Vlietstra vermoedt dat er veel behoefte is aan zo’n blad. “We leven in een tijd dat liefhebbers voetbal vooral van z’n mooiste kant wil zien. Ze zijn wel een beetje klaar met het cynisme, het snelle en de vluchtigheid.”

“Natuurlijk is er ook plek voor nostalgie, maar we zijn absoluut niet vies van wat er nu is"

Zwelgen in nostalgie en de romantiek van vroeger tijden is gemakkelijk, beamen Mossou en Vlietstra. Met Santos willen ze het over een andere boeg gooien en verre van een ‘ouwelullenclub’ worden. “Natuurlijk is er ook plek voor nostalgie, maar we zijn absoluut niet vies van wat er nu is. Van amateurniveau tot de Champions League is er heel veel moois te vinden waar we met plezier ruimte voor maken in het blad.”

Andere voetbalbladen
Santos ligt in de winkel misschien wel naast bekende tijdschriften als Voetbal International en ELF Voetbal, maar zal er totaal niet op lijken. Mossou: “Wij halen onze inspiratie uit het buitenland, denk aan het Duitse 11 Freunde, het Spaanse Panenka of Howler uit Amerika. Dat zijn magazines die niet draaien om het laatste nieuws, maar langere verhalen brengen van goede schrijvers en journalisten. En niet te vergeten: ze zien er grafisch en fotografisch fantastisch uit.”

Dat er in Nederland met uitgaven als Hard Gras en Staantribune al alternatieven zijn voor het voetbalnieuws van alle dag, hoeft volgens Vlietstra geen probleem te zijn. Hij denkt dat Santos onderscheidend genoeg is, onder meer door in te zetten op fotografie.

XL36-Santos-2“In het wielrennen zijn ze daar al verder in. Wij werken bijvoorbeeld samen met Soigneur, een prachtig blad met uitgebreide reportages en veel foto’s van topfotografen. Dat zijn magazines die je niet weggooit, maar bewaart en in de kast zet. Om van Santos net zo’n succes te maken vroegen Vlietstra en Mossou de medewerking van onder anderen mensen als Wilfried de Jong en Menno Pot. Ze ontmoetten tot nu toe niets dan enthousiasme:

“Iedereen die op ons verlanglijstje stond, doet mee. Dat betekent dat er in ieder geval onder schrijvers, journalisten en fotografen animo is voor een nieuw blad en dat ze het beschouwen als een mooi podium om hun verhalen en foto’s te laten lezen en zien.”

Crowdfunding
Of het publiek er net zo warm voor loopt blijft een lastig te beantwoorden vraag. Mossou waagt zich niet een voorspelling en noemt ieder nieuw tijdschrift een marktonderzoek op zich. De toekomst van Santos, dat eens per kwartaal uitkomt onder de vlag van uitgeverij Thomas Rap/Sport International, ligt deels in de handen van de lezers. Er komt zeker een nummer en voor nog eens drie volgende nummers ziet het er ook goed uit, maar daar is nog wel extra geld voor nodig. Santos begint na verschijning van de eerste editie een crowdfundingcampagne.

“Wij weten heel goed dat we geen blad voor de massa zullen zijn"

“Wij weten heel goed dat we geen blad voor de massa zullen zijn. Het gaat ons erom een groep liefhebbers te bereiken die er naast 9,95 euro per nummer misschien iets extra’s voor over hebben om Santos goed te lanceren.”

Voor meer informatie: Twitter

« terug

Reacties: 3

R. Otterloo
29-10-2015

Thomas, je vergeet Panenka Magazine te noemen, per september 2014 het eerste glossy tijdschrift (na het langgeleden verschenen JOHAN) over voetbalromantiek, fancultuur en stadionbeleving. Met in het oktobernummer, de vijfde uitgave intussen, een heuse cultstadion top-50 samengesteld door enkele honderden lezers van het blad. Van liefhebbers vóór liefhebbers dus.

Voor geinteresseerden: www.panenka-magazine.nl

joop
13-11-2015

 Het valt mij op dat SURFACE en SOFOOT uit Frankrijk niet worden genoemd, maar hoe dan ook, mooi initiatief! 

Peter van den Boom
23-11-2015

In heel Hoofddorp (80.000) geen Santos meer te krijgen. Slechts 3 exemplaren naar boekhandel Stevens gestuurd. Te gek voor woorden. Wat een uitgever!

Groeten,

Peter

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst