Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Dynamictennis geschikte racketsport voor ouderen

door: Marc Hoeben | 15 oktober 2015

De racketsporten en tafeltennis hebben het de laatste jaren niet makkelijk in Nederland. De ledenaantallen van de verschillende bonden dalen en dat zou de noodzaak tot het vinden van creatieve oplossingen groot kunnen maken. Door bijvoorbeeld de sport aantrekkelijk te maken voor ouderen. Een variant op tennis, badminton en tafeltennis tegelijkertijd is dat al ruim 25 jaar; dynamictennis is een sport met een langzaam maar zeker groeiend ledenaantal en met aantrekkingskracht op vooral de oudere doelgroep.

Recente onderzoeken van tennisbond KNLTB gaven een niet al te rooskleurig beeld. In de laatste vijf jaar gingen 100.000 leden verloren en van de afhakers gaf bijna een kwart als reden blessuregevoeligheid op. Van deze geblesseerden viel bovendien een fors deel in de oudere doelgroep terug te vinden.

Impuls
De KNLTB buigt zich inmiddels over nieuwe programma’s om de sport een impuls te geven. Uit die denktank ontsproot ook het idee om het spelen met iets grotere en zachtere ballen - al in zwang voor de jongste jeugd - voor ouderen te stimuleren. Het zou het risico op blessures van overbelasting - zoals die ontstaat door het gebruik van de harde, gele ballen - verminderen en het zou meer aansluiten bij de wat tragere spelbeleving op hogere leeftijd.

XL35-Dynamictennis-1

Grappig genoeg zou die gedachte zomaar ‘gepikt’ kunnen zijn van dynamictennis, waar de deelnemers met een zachte foambal indoor spelen op een badmintonveld, met een laag net en kortere, makkelijker te hanteren rackets. “Het is echt een aanrader, absoluut,” zegt Karel van Gemert. De Weespenaar is 67 jaar, heeft een achtergrond als tennisser en als tafeltennisser en begon vorig jaar met dynamictennis. “Mijn schoonzus deed mee met een programma bewegen voor ouderen in Hoofddorp. Zij nodigde mijn vrouw uit, ik ben ook een keer meegegaan. Later stopte de gemeente Hoofddorp vanwege de kosten, toen zijn we in Aalsmeer terecht gekomen. Ik heb het een paar weken geprobeerd. Het beviel zo goed, dat ik het ben blijven doen.”

"Ik heb de ziekte van Parkinson en dan is het zaak om in beweging te blijven. Dynamictennis gaat heel goed de verstijving tegen"

Van Gemert speelt één keer per week, soms schuift hij in dezelfde hal aan bij de tafeltennissers. Hij vindt het wedstrijdelement nog steeds mooi, maar hij heeft een nog belangrijker argument om in beweging te blijven en voor het relatief vriendelijke dynamictennis te kiezen. “Ik heb de ziekte van Parkinson en dan is het zaak om in beweging te blijven. Het gaat heel goed de verstijving tegen. Als ik achter de geraniums zou blijven zitten, dan is het al heel snel niks meer gedaan.”

Overeenkomsten
Als tafeltennisser ziet Van Gemert bij dynamictennis overeenkomsten in de spelregels: “Wij spelen bij dynamictennis de dubbelspelen op de tafeltennismanier. Je moet dan om de beurt de bal slaan. Dat is voor mij heel goed. Want het geeft me een extra prikkel om mijn best te doen. Voor de ander kan ik de bal niet zomaar laten lopen.”

Van Gemert noemt het tactisch een voordeel als een speler een tennisachtergrond heeft. Toch zijn het niet louter ex-tennissers die de weg naar de sport weten te vinden, zegt Bennie Huiskamp. De voorzitter van de Dynamictennis Bond Nederland (DTBN) noemt badminton en tafeltennis als de andere bloedgroepen. “We hebben veel mensen die in die sporten niet meer zo goed kunnen meekomen. Zo’n zestig procent van onze leden is boven de vijftig jaar. Sommige clubs hebben zelfs uitsluitend leden boven de 55 jaar. Die hebben ook helemaal geen behoefte aan jeugd. Je hebt het dan over mensen die gewoon een paar keer lekker een balletje willen slaan en voor wie vooral het sociale contact telt.”

1.200 leden
De DTBN heeft het ledenaantal de laatste jaren zien toenemen. “We hebben nu zo’n 1.200 leden, de laatste zes, zeven jaar is er sprake van een verdubbeling. We zijn wel aan het kijken hoe die groei zich verder zou kunnen ontwikkelen, misschien door samenwerkingsverbanden te smeden. Dat zou dan waarschijnlijk vooral op lokaal niveau binnen verenigingen kunnen zijn. Sommige badmintonclubs, waar het qua ledenaantallen toch steeds moeizamer gaat, omarmen het nu al.”

"Ik denk dat veel van onze leden geen affiniteit met tennis hebben. We zitten voor mijn gevoel dichter tegen badminton en tafeltennis aan”

Over samenwerking op bondsniveau is Huiskamp sceptisch. Tennisbond KNLTB heeft ook nooit een toenaderingspoging gedaan. “Ik denk ook dat veel van onze leden geen affiniteit met tennis hebben. We zitten voor mijn gevoel dichter tegen badminton en tafeltennis aan.”

XL35-Dynamictennis-2

De meeste spelers zijn in het Zuiden en Oosten van Nederland te vinden. Huiskamp komt zelf uit Lichtenvoorde. Hij noemt zijn sport heel laagdrempelig. “Het lidmaatschap van de bond is maar 7 euro, inclusief verzekering. Een balletje kost 2 euro en daar speel je een klein jaar mee. Rackets kun je vaak gewoon bij de club lenen, maar ze zijn ook via de bond voor leden voor 25 euro te koop.”

Wedstrijdsport
Dynamictennis, een Nederlandse uitvinding met het grote voordeel in gymzaaltjes terecht te kunnen, heeft zich de laatste jaren ook steeds meer tot wedstrijdsport met uniforme afspraken ontwikkeld. “De rackets mogen bijvoorbeeld niet langer zijn dan 58 centimeter. De gedachte is dat ze makkelijk te hanteren moeten zijn. Voor oudere mensen zijn tennisrackets toch vaak te zwaar. Onze rackets wegen zo’n 200 gram, de snaren worden met een relatief laag gewicht rond de 12 kilo bespannen.”

De DTBN organiseert Nederlandse kampioenschappen voor dubbels en singles. In de voorrondes gaat het om een gewonnen game van 21 punten, in halve finales en finale om twee gewonnen games. “We hebben net de NK voor dubbels gehad, die voor de singles is meestal in april. Daarnaast wordt er in vier regio’s competitie gespeeld, zijn er verschillende toernooien en starten we binnenkort met een nieuwe competitie voor drie of vier zondagen. Als speler heb je vier verschillende licenties: A, B, C en D. De eerste twee - A en B - kun je meer prestatief noemen, C en D recreatief. Bij wedstrijden maken we geen onderscheid naar leeftijd of geslacht. Dat maakt het wel apart.”

Voor meer informatie: www.dynamictennis.nl

« terug

Reacties: 1

Leendert
15-10-2015

Leuk!

Al eens aan pickleball gedaan? Is de snelst groeiende sport in america (voor 55+'ers)

https://www.youtube.com/results?search_query=pickleball

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst