Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Blessurepreventieproject genomineerd voor RAAK Award

door: Leo Aquina | 15 oktober 2015

Coaches, fysiotherapeuten en sportartsen die van elkaar niet weten waarmee zij bezig zijn. De medische begeleiding van (top)sporters is vaak verre van optimaal. Met MATCH (Monitoring Athletes, Trainers, Coaches and Health professionals) wil onderzoeker Angelo Richardson daar verandering in brengen. Het project van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) werd onlangs genomineerd voor een RAAK Award voor praktijkgericht onderzoek. “We willen de samenwerking tussen alle sportbegeleiders optimaliseren om op die manier het aantal blessures terug te dringen.” Daartoe ontwikkelden Richardson en zijn collega’s onder meer het online registratiesysteem MY TRAIL.

Het tweejarige onderzoeksprogramma MATCH ging in 2014 van start. “Het initiatief kwam van het CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs, red.) in Amsterdam”, vertelt Richardson. “Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoek- en innovatieprogramma van het Amsterdam Institute of Sport Science  kortweg AISS - waarin de vijf instellingen voor hoger onderwijs in Amsterdam – VU, VUmc, UvA, AMC en HvA – hun expertise op het terrein van sport, bewegen en gezondheid hebben gebundeld met als doel sportief presteren, gezondheid en ondernemerschap te bevorderen.”

XL35-Match-1

Het achterliggende doel van MATCH is het reduceren van het aantal sportblessures. Om dat voor elkaar te krijgen willen Richardson en zijn collega’s meer inzicht krijgen in de manier waarop de blessures tot stand komen. “Het is eigenlijk een cirkel”, legt de onderzoeker uit. ”We willen de blessures en de risicofactoren met hulp van het CTO in kaart brengen om een protocol te kunnen ontwikkelen waarmee het CTO in de toekomst veel blessures kan voorkomen.”

"Het is aan de coach om te bepalen welke teaminformatie hij met een sporter wil delen"

Informatiesysteem
Naast de topsporters van het CTO in Amsterdam volgt MATCH ook alle ALO-studenten aan de Hogeschool van Amsterdam. “Er gebeurt veel rondom een sporter”, vertelt Richardson. “Wij brengen alle informatie van de fysiotherapeut tot de sportarts en de coach samen. Er wordt gewerkt aan een systeem dat deze informatie koppelt. Daar hebben we ook een dashboard bij ontwikkeld waarop de informatie op een overzichtelijke manier wordt aangeboden. Alle partijen hebben inzage, maar de coach is leidend in wie wat te zien krijgt. Individuele sporters kunnen natuurlijk alle informatie die op henzelf betrekking heeft zien, maar het systeem genereert ook informatie over bijvoorbeeld teamgemiddelden. Het is aan de coach om te bepalen welke teaminformatie hij met een sporter wil delen.”

Betaald voetbalclubs
Met het systeem kunnen geleidelijk ontstane blessures worden herkend, bovendien kan aan de hand van de gegevens worden bepaald wanneer een geblesseerde sporter weer trainings- of wedstrijdfit is. Er is buiten het CTO Amsterdam ook op andere plaatsen belangstelling voor het systeem. De Haagse ALO en organisaties uit de podiumkunsten (Scapino Ballet, Nationaal Ballet en Codarts Rotterdam) willen er in de toekomst ook gebruik van maken en ook vanuit het betaalde voetbal is er interesse. Richardson:

XL35-Match-2“Die belangstelling van de voetbalclubs komt voort uit een ander project bij twaalf voetbalclubs in Nederland onder de noemer GRIP (Groin Injury Prevention, red.). Dat is net als MATCH ook een project van het lectoraat Sportzorg van Janine Stubbe en daar wordt op dezelfde manier gewerkt als in MATCH, alleen is de aandacht daar specifiek gericht op liesblessures. Voor die voetbalclubs is MY TRAIL interessant als het gaat om goede medische begeleiding van hun spelers.”

Embedded scientists
MATCH wil zo dicht mogelijk bij de sportpraktijk staan en werkt daarom met zogenaamde embedded scientists. “Wij staan ook echt naast de sporter en de coach op het veld”, vertelt Richardson. “In samenwerking met de fysiotherapeuten, de sportartsen en de coaches verzamelen we informatie over de medische behandeling en over de fysieke prestatie-indicatoren zoals sprintsnelheid, wendbaarheid, gewicht, vetpercentage, conditie en nog veel meer. Daarnaast vullen de sporters iedere twee weken een vragenlijst over fysieke en mentale zaken.”

“We hebben afgelopen jaar alles in kaart gebracht en dat doen we dit jaar opnieuw"

Succes
Het doel van MATCH is het terugdringen van blessures. In hoeverre is dat de afgelopen anderhalf jaar gelukt? “We hebben afgelopen jaar alles in kaart gebracht en dat doen we dit jaar opnieuw. Door al die gegevens met elkaar te vergelijken kunnen we zeggen of het ook echt effect heeft gehad, maar zover zijn we nog niet”, aldus Richardson. De samenwerkende partijen beschouwen MATCH hoe dan ook als een succes. Richardson:

“Het project had een looptijd van twee jaar en vanuit het CTO en de coaches is nu gevraagd om het met een half jaar te verlengen, zodat we het hele seizoen 2015-'16 door kunnen draaien. Mede omdat het geen extra subsidie zou kosten, is daar toestemming voor verleend.”

Er zijn naast MATCH nog negen andere projecten genomineerd voor de RAAK Award, maar MATCH is het enige sportgerelateerde project. Op 10 december wordt bekend welk van tien genomineerden er met de hoofdprijs van 10.000 euro vandoor gaat.

Voor meer informatie: klik hier (website HvA). Klik hier voor informatie over de tien genomineerde projecten voor de RAAK-award

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst