Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuwe app met info over toegankelijkheid sportaccommodaties

door: Marc Hoeben | 8 oktober 2015

Het is de Week van de Toegankelijkheid en in het kader daarvan past de lancering van de app Sportdrempelvrij. Deze werd ontwikkeld door het Mulier Instituut, in samenwerking met Foqus Consultancy en appbouwer I-Pulse Internet Solutions, en is nu gratis te downloaden voor Android en Apple. Het moet een instrument worden om zoveel mogelijk informatie te krijgen over de belemmeringen die sporters met een beperking tegenkomen bij het betreden en gebruiken van een accommodatie.

XL34SportdrempelvrijCarolineVanLindert-1Het Mulier Instituut, gevestigd in Utrecht, staat voor sociaal wetenschappelijk sportonderzoek. Sinds 2008 behoort de gehandicaptensport tot de werkterreinen van het instituut, met bijvoorbeeld studies naar de sportdeelname van mensen met een beperking of een interventie als Special Heroes. Drs. Caroline van Lindert - één van de senior onderzoekers - vertelt verder:

“We kijken ook naar belemmeringen voor mensen met een beperking om de stap naar een sportaccommodatie of een vereniging te zetten. Dan kom je natuurlijk persoonlijke drempels tegen, door de gezondheid van mensen. Maar het kan ook in de sfeer van de randvoorwaarden zitten. Dan geven ze bijvoorbeeld aan dat ze een vervoersprobleem hebben.”

Weinig bekend
De onderzoekers ontdekten dat er nog weinig bekend is op het gebied van toegankelijkheid. Het is een grote wens om daarin verandering te brengen. “Het kan heel vervelend zijn om met je rolstoel niet de sporthal binnen te kunnen. Dat is dan iets dat mensen zich meteen kunnen voorstellen. Maar het gaat veel verder. Het gaat ook om de hoogte van de bar als je een biertje wilt bestellen of het gebruik van de kleedkamers en wat je daar allemaal tegenkomt.”

Het Mulier Instituut houdt zich al geruime tijd onder meer - in opdracht van het ministerie van VWS - bezig met het bijhouden en monitoren van de stand van zaken van sportaccommodaties in het algemeen. Alle informatie wordt in een database verwerkt.

"Het ministerie vindt de mate van toegankelijkheid ook belangrijk en dus kwam de vraag ook van die kant"

“Maar daarin stond nog niet het onderwerp 'toegankelijkheid', voor die ruim 18.000 beschreven accommodaties. Dat kunnen we nu mooi koppelen aan ervaringen van mensen met een beperking. Het ministerie vindt de mate van toegankelijkheid ook belangrijk en dus kwam de vraag ook van die kant.”

XL34Sportdrempelvrij-2Het verzamelen van informatie over toegankelijkheid, zegt Van Lindert, zou normaal een tijdrovend en arbeidsintensief proces zijn. “Wat dat betreft is de app een interessante tool. Het kan ons, als het goed is, op een snelle manier informatie opleveren.”

Voor de ontwikkeling, het testen, het uitzetten van de app en het verwerken van de gegevens is een bedrag uit verschillende potjes samengebracht, dankzij het Revalidatiefonds, het ministerie van VWS, het Mulier Instituut zelf en de eenmanszaak Foqus Consultancy van Henk van Aller, een expert op het gebied van toegankelijkheid.

“Hij heeft een handboek over binnensportaccommodaties gemaakt en is bezig met een handboek over buitensportaccommodaties, in opdracht van Onbeperkt Sportief. Heel gedetailleerd en ook heel handig voor de app.”

Mening telt
Het Revalidatiefonds hechtte volgens Van Lindert groot belang aan de inzet van mensen met een beperking zelf. Hun mening hoorde te tellen. Het is dan ook in eerste instantie de bedoeling dat de app door hen of door mensen uit hun omgeving wordt gedownload en gebruikt.

Afgelopen zomer kende het project een testfase. “We hebben een vragenlijst ontwikkeld en deze omgebouwd tot de app. We hebben een doelgroep van vijf mensen met een beperking voorgelegd wat zij belangrijk vonden voor die vragenlijst en het gebruik van de app zelf. Toen de app gebruiksklaar was, hebben we hem getest met een panel van bijna dertig mensen met een beperking. Hen hebben we onlangs nagebeld en zo de lijst weer aangepast.”

"Het draait toch allemaal om het vergroten van de informatie over de toegankelijkheid van de accommodaties"

De app is vanaf deze week gratis te downloaden in de appstores van Apple en Android. “Het is moeilijk in te schatten hoeveel mensen hem nu gaan downloaden en gebruiken. We willen het zo veel mogelijk bekend maken, ook via de kanalen van de partnergroep met de Stichting Onbeperkt Sportief, Gehandicaptensport Nederland, de Dirk Kuyt Foundation, Mee Nederland, de KNLTB, Ieder In, NOC*NSF en de gemeentes Utrecht en Zeist. Het streven is dat eind 2016 één procent van de sporters met een matige tot ernstige motorische beperking hiervan gebruik maakt, naast mensen met een auditieve of visuele beperking. Gemeenten gaan daarin hopelijk ook een rol spelen. Uiteindelijk draait het toch allemaal om het vergroten van de informatie over de toegankelijkheid van de accommodaties en dat is een heel mooi doel.”

Voor meer informatie: www.sportdrempelvrij.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst