Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

EnergieBrigade laat ouders en kinderen samen sporten

door: Thomas van Zijl | 3 september 2015

Vergeet zware halters en andere fitnessapparaten. Er zijn veel oefeningen waarbij jonge moeders genoeg hebben aan hun eigen kind en een buggy. Wekelijks verzamelen zij zich In het Amsterdamse Amstelpark voor een serieuze work-out. Onder leiding van de EnergieBrigade werken ouders zich in het zweet en beleven de kinderen vooral plezier.

De lessen zijn gezellig, maar de moeders moeten aan de bak. “Het moet wel ergens over gaan”, zegt oprichter Josine Gräfe van de EnergieBrigade. In de loop van vorig jaar nam ze een bedrijfje over dat zich richtte op fitness voor zwangere vrouwen. Daar is inmiddels dit initiatief uit voorgekomen. De EnergieBrigade biedt vijf programma’s, die ieder aansluiten bij een andere fase. Zo is er een les voor vrouwen die zwanger zijn, voor de groep die net bevallen is en voor ouders die graag samen sporten met hun baby, peuter of kleuter. Dat laatste is een zeldzaamheid in Nederland, terwijl uitgerekend daar veel lol uit voortkomt.

XL29EnergieBrigade-1

De kinderen fungeren als ze wat jonger zijn als een gewichtje om krachtoefeningen uit te voeren

“Kinderen zien hun vader of moeder vaak alleen maar vertrekken naar en weer thuiskomen van hun sport. Ze vinden het hilarisch om samen de oefeningen te doen.” De kinderen fungeren als ze wat jonger zijn als een gewichtje om krachtoefeningen uit te voeren, later doen ze zelf mee met de les. Hoe die er uitziet, weet Gräfe nooit precies van tevoren. Veel hangt af van wat de kinderen leuk vinden en ook het niveau van de ouders is bepalend.

Zwangere vrouwen, jonge moeders én mannen
“Wat kunnen zij, wat willen zij? Dat is belangrijk en daar is geen vastomlijnd schema op te maken.” Gräfe kan inmiddels wel inschatten welke thema’s aanspreken bij kinderen. Ze doen graag iets met dieren of met de seizoenen en zijn er dol op dingen uit te beelden. De EnergieBrigade begon als een initiatief voor zwangere vrouwen en jonge moeders, maar mannen zijn ook welkom – eigenlijk al vanaf de start. Dat het er nog niet echt grootschalig van komt, heeft te maken met de eerste positionering van het bedrijf. Gräfe:

XL29EnergieBrigade-2“Ik koos ervoor de groep af te bakenen en om het niet te breed te maken, maar de lessen zijn prima geschikt voor vaders.” Op dit moment doen er drie mannen mee. Echt storm loopt het dus nog niet qua mannen, maar het zou Gräfe niet verbazen als er zich in de toekomst meer melden.

Strippenkaart
“Voor vaders die - vreselijk woord - op hun papadag niet zoveel ideeën hebben, is het een mooie tijdsbesteding met hun kind.” Vaders en moeders verplichten zich niet tot een wekelijkse work-out in het park. De EnergieBrigade werkt met strippenkaarten voor respectievelijk tien en twintig lessen. Deelnemers kunnen zich daar via een groep op WhatsApp voor aanmelden. “Het moet wel flexibel blijven en het mooie van die WhatsApp-groep is het dat een sociale dimensie toevoegt. De les staat centraal, maar er kan ook over andere zaken worden gesproken.”

"Ons ledenaantal groeit. Veel mensen zijn enthousiast en raden ons aan bij bekenden”

Het bestand van de EnergieBrigade telt op dit moment ruim vijfhonderd leden die regelmatig meedoen met de lessen. Gräfe noemt het een succes, maar vanzelfsprekend is het allerminst. “Het is een kwestie van continu werven. Moeders zijn natuurlijk altijd weer ‘uitgezwangerd’. Toch groeit ons ledenaantal. Veel mensen zijn enthousiast en raden ons aan bij bekenden.”

Uitbreidingsplannen
De EnergieBrigade heeft dan ook uitbreidingsplannen. Gräfe is in gesprek met verschillende franchisenemers die in hun eigen regio lessen willen verzorgen. Ze ziet daarbij streng toe op kwaliteit en wil, net als in Amsterdam, alleen in zee met mensen die opgeleid fysiotherapeut zijn. “We werken wel met vrouwen die zwanger zijn of net een bevalling achter de rug hebben en sporten heeft sowieso impact op het lijf. Ik wil op zijn minst weten dat de kennis aanwezig om daar goed en vakkundig mee om te gaan.”

Gräfe kan binnenkort aan den lijve ondervinden hoe het is om net na een bevalling lekker te sporten. Ze is deze week uitgerekend.
 
Voor meer informatie: www.energiebrigade.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst