Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Al vijf jaar hardlopen om depressies tegen te gaan

door: Leo Aquina | 27 augustus 2015

“Runningtherapie is het therapeutisch toepassen van een rustige duurloop bij mensen met stemmingsklachten zoals depressiviteit en burn-out”, vertelt Edward Vleeschdraager van de Stichting Running Therapie Nederland (SRTN). Die stichting werd in 2009 opgericht door Simon van Woerkom en Bram Bakker. In het kader van het vijfjarig lustrum organiseert de SRTN op 26 september 2015 de ‘Landelijke Dag Runningtherapie’. “We willen runningtherapie daarmee beter onder de aandacht brengen met lokale activiteiten”, aldus Vleeschdraager.

Op het eerste gezicht verschilt runningtherapie niet veel van reguliere hardlooptraining. “Maar de doelstelling is anders”, zegt Vleeschdraager. “Bij reguliere hardlooptraining staat het sportieve doel vaak voorop en bij runningtherapie is de benadering gericht op het herstel van de cliënt. Natuurlijk is er ook wel aandacht voor techniek, want we willen niet dat iemand door een verkeerde loopstijl blessures oploopt, maar de meeste aandacht gaat uit naar hoe je beweging in kunt passen in het dagelijks leven en een gezondere leefstijl kunt ontwikkelen.”

XL28Runningtherapie-1

Burn-out
Zelf kwam Vleeschdraager na een burn-out in aanraking met de heilzame werking van hardlopen en hij besloot een opleiding tot runningtherapeut te doen om vervolgens een runningtherapie-praktijk te starten. ‘Mijn specialiteit is om mensen met fysieke, mentale en/of stemmingsklachten te begeleiden’, zegt hij daarover op zijn website.

"Hardlopen heeft het snelste effect op de gezondheid. Anderhalf uur fietsen is net zo effectief als een halfuur hardlopen"

Waarom is uitgerekend hardlopen en niet bijvoorbeeld fietsen of zwemmen geschikt als therapie bij die mentale klachten? Vleeschdraager: “Een mens is eigenlijk gebouwd als duurloper. Hardlopen heeft het snelste effect op de gezondheid. Anderhalf uur fietsen is net zo effectief als een halfuur hardlopen.”

Combinatie met andere sporten
Overigens sluit Vleeschdraager de combinatie met andere sporten zeker niet uit. “Zwemmen is een goede aanvullende sport. Het helpt ontspannen en je gebruikt spieren die anders niet zo vaak aan bod komen. Nadeel is dat er weinig belasting is voor het lichaam. Wij zien toch bij de meeste mensen dat hardlopen vaak de beste manier is om snel tot resultaat te komen, maar wij adviseren mensen altijd om in het algemeen zoveel mogelijke te bewegen. Doe vooral ook aan andere sporten.”

Een gemiddeld runningtherapietraject duurt ongeveer vijftien weken. “Wetenschappelijk is aangetoond dat het hardlopen na ongeveer honderd dagen niet alleen lichaamseigen, maar ook geesteigen wordt. Na die periode kunnen mensen alleen verder, al bestaan er vaak mogelijkheden om in groepjes door te gaan”, legt Vleeschdraager uit.

XL28Runningtherapie-2Flitsende zonnebril
Runningtherapie richt zich ook op mensen die niet gemakkelijk aansluiting vinden bij reguliere loopgroepjes. Waarom vinden die mensen die aansluiting niet? “Een van de drempels is dat mensen bang zijn om te falen. Zo’n enthousiaste, fitte looptrainer in een strakke broek met een flitsende zonnebril kan mensen het gevoel geven dat ze niet welkom zijn. Dat past natuurlijk wel bij klachten van depressie en angsten. Bij runningtherapie kom je die flitsende zonnebril niet tegen. Dat is allemaal wat rustiger en gemoedelijker.”

Wat is het doel van de Stichting Running Therapie Nederland? “Bram Bakker en Simon van Woerkom hebben de stichting opgericht om runningtherapie meer onder de aandacht te brengen”, vertelt Vleeschdraager. Hardlopen als therapie bestond wel al langer, al is er geen vastomlijnde methodiek. “Het is net als bij gewone looptrainers, iedereen heeft toch zijn eigen methode. Uitgangspunt bij runningtherapie is het gebruiken van de rustige duurloop als behandelmethode bij depressieve klachten.”

Hoewel er geen vastomlijnde methodiek is, bestaat er via de SRTN wel een opleidings- en certificeringstraject voor runningtherapeuten. Om aan de driedaagse cursus deel te nemen moet iemand minimaal HBO denk- en werkniveau hebben en affiniteit met gezondheidszorg en hardlopen. Mensen die de cursus hebben afgerond en voldoen aan het ‘competentieprofiel runningtherapeut’ krijgen een vermelding op de website van de SRTN.

Twee zorgverzekeraars hebben runningtherapie opgenomen in hun verzekeringspakketten

Kosten
Is runningtherapie onderdeel van de reguliere gezondheidszorg en wordt het ook vergoed door ziektekostenverzekeraars? “Dat zou zeer welkom zijn maar we streven er niet naar”, vertelt Vleeschdraager. “We hebben een tijdje de deur platgelopen bij verzekeraars, maar het kost enorm veel energie om dit in een pakket van een ziektekostenverzekeraar te brengen omdat er ontzettend veel regels worden gesteld. We horen ook veel verhalen van artsen en fysiotherapeuten die om die reden ongelukkig zijn binnen hun relatie met zorgverzekeraars.”

Toch zijn er twee zorgverzekeraars die runningtherapie - afhankelijk van het type polis - wel hebben opgenomen in hun verzekeringspakketten: ONVZ en De Frieslandse. Afhankelijk van de manier waarop de therapie wordt gevolgd (in groepsverband of individueel) variëren de kosten voor een sessie van 15 tot 60 euro per uur. Individuele therapie kost vaak meer dan groepsgewijs.

Landelijke dag
Tijdens de Landelijke dag voor de Runningtherapie kunnen mensen in veertien verschillende regio’s door het hele land heen kennismaken met runningtherapie. “Het programma varieert omdat het lokaal wordt opgepakt door leden van de Stichting”, aldus Vleeschdraager. “Er zijn clinics, lezingen workshops. Veel runningtherapie-praktijken houden Open Huis en runningtherapeuten zoeken ook contact met plaatselijke huisartsen, psychologen om bekendheid te geven aan de plannen.”

Voor meer informatie: www.runningtherapie-nederland.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst