Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Monkey Moves maakt kinderen enthousiast voor sport

door: Thomas van Zijl | 20 augustus 2015

Topsporters creëren, daar draait het om bij veel verenigingen. Competitie en winnen staan voor op. Plezier lijkt ondergeschikt, terwijl dit er juist voor zorgt dat een kind blijft sporten en het ook meer zal willen doen. De initiatiefnemers van Monkey Moves zijn er van overtuigd dat hun beweegprogramma uitkomst kan bieden, Jonge kinderen maken er kennis met meerdere sporten en verbeteren hun motorische vaardigheden, maar plezier komt op de eerste plaats.

XL27MonkeyMoves-1Monkey Moves is een van de concepten bedacht door InspanningLoont. Dat sportadviesbureau van bewegingswetenschappers Leendert van Gaalen en Bart Poot richtte zich oorspronkelijk met name op inspanningstests, maar verbreedde het werkterrein om zo meer mensen te bereiken. “Ons motto werd ‘Een leven lang gezond bewegen’. Sport maakt daar onderdeel van uit, maar goede voeding, ontspanning en de juiste mindset zijn net zo belangrijk”, zegt Leendert van Gaalen.

Motorische achterstand
Monkey Moves is bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 9 jaar. Daar liggen meerdere redenen aan ten grondslag, volgens Van Gaalen. Zo zijn de motorische vaardigheden van kinderen de afgelopen jaren drastisch achteruit gegaan. Binnen blijven is een van de grote boosdoeners. Daarnaast is het voor ouders en kinderen moeilijk om op jonge leeftijd al de juiste sport te kiezen en last but not least: de kwaliteit van het beweegonderwijs op veel basisscholen laat te wensen over.

Het ontstaan van Monkey Moves is geen aanklacht tegen de gymnastiekles, maar een aanvulling is volgens Van Gaalen wel broodnodig. Zelf is hij ook docent lichamelijke opvoeding, en hij ziet te veel scholen die er weinig aandacht aan besteden. “Ik wil graag met de directeuren van deze scholen in gesprek. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat voldoende bewegen ook positieve invloed heeft op cognitieve vaardigheden, dus ook op rekenen en taal. Wat hebben zij nodig om - eventueel op kleine schaal - te beginnen met meer beweegmomenten op school?”

"Wij laten kinderen zelf nadenken over welke spellen ze allemaal met een bal kunnen spelen"

Bewegen begint bij fantasie
Het ontbreken van voldoende professionele gymles verklaart wellicht voor een deel het bestaansrecht van Monkey Moves. Kinderen kunnen daar eenmaal per week onder vakkundige begeleiding bewegen en kennis maken met liefst tien sporten. “Er is meer dan voetbal. En voetbal is weer meer dan twee doelen op een grasveldje. Wij laten kinderen zelf nadenken over welke spellen ze allemaal met een bal kunnen spelen. Bewegen begint grotendeels bij fantasie.” Monkey Moves richt zich naast de leerlingen tot hun ouders. Zij doen het eerste gedeelte van de les mee. Bewegen moet een regulier onderdeel zijn van het dagelijks leven, daarvoor is hun inzet essentieel.

De lessen van Monkey Moves worden op dit moment gegeven in acht gymzalen, de bedoeling is dat er de komende maanden vele locaties bijkomen. Docenten lichamelijke opvoeding hebben de afgelopen tijd via de site kunnen aangeven of zij interesse hebben het concept bij hen in de regio te introduceren. Er was sprake van een enorme belangstelling. Van Gaalen: “We hebben met veertig mensen gesproken, die zich hier allemaal voor willen inzetten. Als er in hun gemeente voldoende vraag is, kunnen ze volgens onze methode van start.”

XL27MonkeyMoves-2De docenten worden in dat geval lid van de coöperatie en mede-eigenaar van Monkey Moves. Liefdadigheidswerk is dat niet. De proefles is gratis, daarna kosten ze per week € 9,25 (bij een half jaar) of € 8,50 (bij een jaar). Van Gaalen en zijn compagnons doen bewust geen beroep op allerlei mogelijke potjes met subsidie. Daar hebben ze geen goede ervaringen mee. Bovendien zijn zij ervan overtuigd dat er genoeg mensen zijn die hier vanuit intrinsieke motivatie financieel of op andere manier aan willen bijdragen.

“Voor een gezond leven met voldoende beweging moeten we niet direct naar de overheid kijken, maar gezamenlijk in actie komen." Om de kosten te kunnen drukken en daarmee de lessen voor nog meer kinderen bereikbaar te maken hoopt Monkey Moves in de toekomst wel op steun van bedrijven die in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een rol kunnen vervullen.

“Als kinderen maar meekrijgen dat bewegen en sporten op alle manieren kan. Het draait niet per se om winnen"

Op dit moment is vooral belangrijk dat steeds meer kinderen en hun ouders bereikt worden. Dat gebeurt nu via Facebook-marketing, contacten met basisscholen en advertenties in lokale krantjes. De groeispurt moet worden ingezet door het openen van meer locaties, maar Van Gaalen ziet voor Monkey Moves ook een vaste plek in het programma weggelegd op BSO’s en scholen. “Als kinderen maar meekrijgen dat bewegen en sporten op alle manieren kan. Het draait niet per se om winnen. Competitie, dat vinden we bijna een vies woord. Vond je het leuk? Als die vraag met 'ja' beantwoord wordt, hebben wij het goed gedaan.”
 
Voor meer informatie: www.monkeymoves.nl

« terug

Reacties: 9

Marcel van der Kuil
20-08-2015

Leuk en boeiend artikel ! Vrij vertaald naar Johan Cruyff: 'Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn'.

Gino Goossens
20-08-2015

graag nodig ik de initiatiefnemers en redactie van Sport Knowhow XL eens uit om mee te kijken bij een les CrossFit for kids bij CrossFit Rotown. Je zult verbaast zijn over de resultaten die wij boeken met onze lessen voor kids 5-10 en 10-15 jaar. Grtn, Gino Goossens

Leendert van Gaalen
20-08-2015

Hoi Gino,

Dank voor je reactie! CrossFit for Kids ziet er leuk uit. Tof dat jullie deze kids enthousiasmeren om lekker te bewegen. Welke dagen geven jullie deze lessen?

grt Leendert

Gino Goossens
20-08-2015

Hoi Leendert, 

Thanks! Momenteel op woensdag en vrijdag en er komt een extra dag in het weekend bij.

Groeten, Gino

Cindy Koopman
20-08-2015

Goed initiatief Leendert!

Ingrid Koppelman
21-08-2015

Altijd goed, en ook echt nodig, aandacht voor de motorische ontwikkeling bij jonge kinderen. De racketsporten hebben daarom Sla je Slag ontwikkeld, deze lesstof is gratis toegankelijk op www.bewegensamenregelen.nl/slajeslag. Voor de fijnmotorische ontwikkeling. Doe er je voordeel mee ;-). Zit er een racketsport bij de 10 sporten? Succes met jullie onderneming, plezier voorop! Groet Ingrid

Rins Sparnaaij
21-08-2015

Erg goed initiatief. Ben benieuwd naar de ontwikkeling van de intrinsieke motivatie van de ouders. Hopelijk komt het plezier in bewegen meer naar de voorgrond. 

Succes met de onderneming.

Rins

Annemieke Carbo
25-08-2015

Geweldig dat hier (weer) aandacht voor komt!

Bij gymnastiekvereniging Orion in Putten hebben we inmiddels alweer bijna 15 jaar onze "special gym" en daarmee heel veel leuke ervaringen! Kinderen die het weer leuk vinden om te sporten, kinderen die hun "eigen sport" durven kiezen en ga zo maar door!

Vanuit een basis van plezier en zelfvertrouwen wordt gewerkt aan het verbeteren van de motoriek en het uitbreiden van bewegingspatronen. We proberen er naar toe te werken, dat het kind op een zodanig niveau komt, dat het (weer) mee kan komen tijdens de gymles op school en dat het zijn/haar plekje kan vinden in een willekeurige sportvereniging.

En dat is de afgelopen zeker vele malen gelukt!

Veel succes!

Annemieke

Annemieke Carbo
25-08-2015

Geweldig dat jullie je voor deze kinderen inzetten! 

Ter aanvulling op het stukje hierboven over Orion:

Gymnastiekverenigingen kunnen een beroep doen op ondersteuning door de KNGU als ze een uur Gym Extra (of G Gym) willen starten. Hiervoor kunnen zij contact opnemen met kngu@annemiekecarbo.nl

Mochten jullie onze handleiding eens door willen kijken, dan hoor ik het graag. We staan open voor alle tips en suggesties om sporten voor deze kinderen nog meer onder de aandacht te krijgen.

Hartelijke groet, Annemieke

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst