Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Studenten ervaren topsportersbestaan tijdens driedaagse

door: Thomas van Zijl | 2 juli 2015

Leven als een topsporter, achttien studenten van de HAN moeten na een bijzondere driedaagse op z’n minst een idee hebben hoe dat voelt. Van verschillende specialisten kregen zij onder meer kracht- en mediatraining en een speciaal college over voeding. Olympisch kampioenen Ron Zwerver, Mark Tuitert en Gianni Romme waren aanwezig om al hun resterende vragen te beantwoorden. Het was voor het eerst dat het kennisteam Talent van het lectoraat Talent & Sport de driedaagse 'ervaar het leven van een topsporter' organiseerde.

XL24-Driedaagse-1Derdejaars ALO-student Kjille Kemperman (21) was een van de deelnemers. Hoewel niet verplicht voor zijn studie, hoefde hij er niet lang na te denken. “Ik zag en zie het als een unieke kans om de belevingswereld van een topsporter te ervaren, of in ieder geval in de buurt te komen. De locatie, topsportcentrum Papendal, werkt dan natuurlijk ook mee.”

Intensief programma
Het aantal plekken was beperkt, maar niet lager dan het aantal belangstellenden. Iedereen die zich opgaf, kon zich opmaken voor een intensief programma. Net als topsporters werden zij gedurende drie dagen omringd door tal van specialisten. Voor een prestatie op het allerhoogste niveau moet immers aan alle voorwaarden voldaan worden.

Kemperman heeft van alle onderdelen iets opgestoken, maar het meest genoten van de lezingen van de oud-sporters. “Dat voor goud alles moet wijken had ik al vaker gehoord en gelezen. En toch, als iemand het dan zelf behaald heeft en het in persoonlijk verhaal vertelt, maakt dat echt verschil.” Met name volleyballer Ron Zwerver - die in 1996 olympisch kampioen werd met De Lange Mannen - wist de zaal te grijpen. “Hun succes is ongeëvenaard en inmiddels geromantiseerd, maar dat team stond bol van de spanningen. Ondanks die omstandigheden toch het hoogste halen, dat maakte veel indruk.”

"Het geeft een beetje aan dat topsport hard kan zijn. Dat er wordt afgerekend op basis van resultaat"

Zelf ook presteren
Ondertussen moesten de deelnemers aan de driedaagse zelf ook presteren. In teams gingen zij de strijd met elkaar aan. De formering van de groepen gebeurde op basis van korte pitches, waarin iedere deelnemer zich in dertig seconden mocht voorstellen. Kemperman: “Wat staat voorop? Sfeer en plezier, of discipline en prestatie? Dat zijn vragen die juist op dat soort momenten en die situaties bepalend zijn.” Halverwege de oefeningen - onder meer op het gebied van kracht, maar ook precisie met boogschutter Ron van der Hoff - werd een korte transferperiode ingebouwd. Daarom was het belangrijk om niet alleen de eigen prestaties nauwkeurig bij te houden, maar net zo goed die van teamgenoten. “Natuurlijk was het voor ons vooral een spel, maar het geeft een beetje aan dat topsport hard kan zijn. Dat er wordt afgerekend op basis van resultaat.”

Kemperman beschouwt zijn deelname aan de gratis driedaagse als een cadeau. Mocht er een tweede editie komen dan zou hij het iedereen aanraden en natuurlijk blijft er dan altijd iets te wensen over. “Voor ons is nu duidelijk dat voeding, belasting, slaap en rust essentieel zijn voor presteren op topniveau. Het zou geweldig zijn als we niet alleen de basiselementen kennen, maar aan de hand van een persoonlijk schema of programma echt het maximale uit onszelf kunnen halen. Ik begrijp dat zoiets in groepsverband ingewikkeld is, maar dat zou het voor mij helemaal afmaken.”

"Als wij weten hoe een topsporter leeft voor dat ene doel, kunnen wij hem of haar beter begeleiden"

Mindset
Of de driedaagse bijdraagt aan zijn studie, durft Kemperman niet direct te zeggen. “Het is een heel andere benadering. Wij zijn geen topsporters in de dop, maar deze ervaring op Papendal is ook niet bedoeld als opleiding voor topsporters. Het gaat om de mindset, die andere benadering.” Als toekomstig leraar zou hij uiteraard wel te maken kunnen krijgen met leerlingen die grote ambities hebben. Dan zou wat hij tijdens de driedaagse heeft geleerd van pas kunnen komen. “Voor ons is het belangrijk dat wij de stof goed overbrengen. Dat we er alles aan doen om mensen met zoveel mogelijk plezier te laten sporten, van hoog tot laag. Als wij weten hoe een topsporter leeft voor dat ene doel, kunnen wij hem of haar beter begeleiden. Met de afgelopen drie dagen in het achterhoofd, is dat zeker mogelijk.”

« terug

Reacties: 2

Debora Schoon-Kadijk
08-07-2015

Minder..wellicht goed voor ouders

Debora schoon-kadijk
08-07-2015

Sorry, ik bedoelde niet minder..maar Mindset..

ouders bewust maken..

zou voor ouders met kinderen in de topsport extra waarde hebben.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst