Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

SMASH! Battles: muziekje erbij en lekker knallen

door: Marc Hoeben | 28 mei 2015

Volleybal was voor veel jeugd een moeilijke en meisjesachtige sport en dat dreigde ten koste te gaan van optimale aanwas voor de sport. De Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) en breedtesport- en marketingbureau 2Basics proberen daar de laatste jaren wat aan te doen en ontwikkelden het concept SMASH! waarin de ‘coolste’ beweging van het volleybal centraal staat. In aanloop naar de wereldkampioenschappen beachvolleybal deze zomer in Nederland (26 juni t/m 5 juli) wordt dit nog eens extra in de schijnwerpers gezet door vier SMASH! Battles in Amsterdam, Apeldoorn, Rotterdam en Groningen.

XL19-Smashen-1De smash als wapen om het imago van volleybal in het onderwijs te verbeteren en spelvormen aan te bieden die overal en door iedereen gespeeld kunnen worden. “Als je een groep kinderen vraagt naar volleybal, geven zij aan volleybal moeilijk en een meidensport te vinden”, vertelt Marije Bouwknegt van 2Basics. “Wat wel duidelijk naar voren kwam is dat de jeugd smashen juist leuk vindt.”

Unique selling point
De smash leer je bij volleybal niet als eerste, het komt veelal pas na het leren van andere volleybaltechnieken voorbij. Dat is zonde, want het is het unique selling point die maar al te goed ingezet kan worden om de sport te promoten.” Smashen wordt nu dan ook neergezet als de ‘coolste’ en ‘gaafste’ beweging van het spel en er zijn verschillende speel- en spelvormen voor ontwikkeld. Als doelgroep werd aanvankelijk de ruime leeftijdscategorie 4 tot en met 18 jaar genomen.

“We hebben de focus gelegd op smashen bij scholen, op pleintjes, op het gras, overal. Het enige wat centraal staat is de bal en smashen. Bij smashbal werken de spelers de bal binnen drie keer over een net van één meter hoogte. De bal mag, in tegenstelling tot ‘echt’ volleybal, op de grond stuiteren. Vangen en gooien zijn ook toegestaan. “Op die manier wordt het heel dynamisch en zorgen de spellen voor fun en beweging.

"Met een aantal van drieduizend scholen praat je over de helft van het basisonderwijs"

In 2016 moeten 3.000 basisscholen 'smashen'
Er zijn verschillende SMASH!-vormen uitgewerkt voor verschillende situaties, voor op school tijdens de gymles, voor trainers bij de clubs, voor sportbegeleiders van gemeenten en spellenboekjes voor de kids thuis. Een jaar geleden begon de Nevobo met de promotie in het basisonderwijs. “In 2016 ligt een meetpunt. Het is de bedoeling dat het dan op zo’n drieduizend scholen in het basisonderwijs wordt ingezet en bij achthonderd scholen in het middelbare onderwijs. Met een aantal van drieduizend scholen praat je over de helft van het basisonderwijs. We krijgen nu al heel veel positieve reacties, maar het is nog te vroeg om te zeggen welke concrete (groei)resultaten het heeft opgeleverd. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen.”

XL19-Smashen-2

Ook bij de middelbare scholen, zegt Bouwknegt, sluiten de SMASH!-clinics en spellen goed aan bij de belevingswereld van de jeugd. “Het wordt als cool ervaren en af en toe niet eens direct gelinkt aan het ‘oude’ volleybal”. Voor de jeugd vanaf 12 jaar zijn ook de SMASH! Battles in de aanloop van de WK beachvolleybal. Deze worden in de steden Rotterdam, Amsterdam, Apeldoorn en Groningen gehouden. “Het worden echt events. We gaan zalen ombouwen tot discotheken, met cheerleaders, met topmuzikanten, met speakers. Ze komen niet alleen om te spelen, maar ze kunnen ook dj of speaker zijn.”

De oude fabriekshallen van Zwitsal worden helemaal aangekleed als discotheek

FRIS feest
Er wordt gespeeld in teams van 2 tegen 2 of 3 tegen 3, afhankelijk van de locatie en de animo. Afgelopen zaterdag sloten de SMASH! Battles in Amsterdam aan bij het COPA Amsterdam Sportfestival. “Hier stond in het Pinksterweekend naast voetbal ook volleybal in de spotlights voor jongeren”. In Apeldoorn noemt Bouwknegt de locatie van de oude fabriekshallen van Zwitsal als extra trekker. “Het is een loods met vier muren en dak, zonder voorzieningen. Dat wordt helemaal aangekleed als discotheek.” In de Gelderse stad op de Veluwe kunnen de deelnemers aansluitend ook door naar het alcoholvrije FRIS feest. “Dat feest heeft een mooie line-up, er komen al snel 500 kinderen op af.”

Voor de Battles mikt de Nevobo op 150 deelnemers per evenement. “Dan vinden we het een succes. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat de jongeren het gaaf vinden en dat ze het vaker willen doen.”

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst