Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Gemeente Amsterdam stimuleert duurzame verenigingen

door: Leo Aquina | 28 mei 2015

LED-verlichting langs de tennisbaan of douches met een zonneboiler. Het zijn zomaar wat voorbeelden van manieren waarop sportverenigingen hun accommodaties duurzamer kunnen inrichten. De gemeente Amsterdam stimuleert verenigingen met de duurzaamheidsscan om hier serieus werk van te maken. Dit jaar kregen al 44 van de 176 Amsterdamse buitensportverenigingen de scan en daarmee behaalt de gemeente het voor 2015 gestelde doel uit de gemeentelijke Agenda Duurzaamheid. Dat is vooral voor de verenigingen zelf prettig. “Met een investering van een paar honderd euro is het mogelijk om binnen een jaar duizend euro te besparen”, vertelt Shannon Zutt, communicatiemedewerker van de gemeente.

De gemeente Amsterdam streeft er met haar Agenda Duurzaamheid naar om in 2020
twintig procent meer duurzame energie op te wekken en twintig procent minder energie te verbruiken. Via de duurzaamheidsscan hoopt de gemeente ook sportverenigingen bij die doelstelling te betrekken. De scan is bedoeld voor alle buitensportverenigingen in Amsterdam en de reacties bij de verenigingen zijn overwegend positief, vertelt Zutt.

XL5DuurzaamAmsterdam_1

“Er zijn verenigingen die de kennis zelf in huis hebben, maar veel verenigingen worden gerund door vrijwilligers en dat zijn lang niet altijd experts op het gebied van duurzaamheid. Juist bij die clubs is veel winst te halen. Vrijwel alle 44 verenigingen die nu een scan hebben gehad, hebben tijdens de scan de ambitie uitgesproken om de accommodatie ook echt binnen een jaar te verduurzamen.”

Advies op maat
Bij de duurzaamheidsscan komt een adviseur langs, die onder meer kijkt naar de isolatie, installaties, verlichting, verwarming en het watergebruik in en rondom het clubhuis. Tevens adviseert hij over de verschillende financieringsmogelijkheden. Uit de scan komt een advies op maat voort en dertig verenigingen hebben dat reeds ontvangen. “Acht clubs zijn inmiddels al aan de slag gegaan met maatregelen,”, vertelt Zutt. Nog eens zes verenigingen worden momenteel begeleid met de aanschaf van de juiste verlichting, cv-ketels en zonnepanelen.”

XL5DuurzaamAmsterdam_2

Verenigingen kunnen de energiebesparende maatregelen de komende jaren goed gebruiken omdat de Ecotaksregeling komt te vervallen. Dankzij die Ecotaks kregen clubs jaarlijks een deel van de betaalde belasting over energiekosten terug en dat kon oplopen tot vijftig procent. Het ministerie van VWS heeft daar echter een streep onder gezet ten faveure van onder andere een subsidieregeling die vooral gunstig is voor verenigingen die veel activiteiten ontplooien op het gebied van duurzaamheid. Wie investeert in zaken als zonnepanelen, LED-verlichting en zuinige verwarming kan een deel van die investeringen terugkrijgen.

Kennissessie
Op dinsdagavond 23 juni organiseert de gemeente in de Amsterdam Arena een kennissessie voor sportverenigingen over energiebesparing en andere duurzame maatregelen. Verenigingen kunnen daar meer informatie krijgen over het verduurzamen van hun accommodatie. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via internet. Ook kunnen verenigingen zich nog tot 1 juli via deze site aanmelden voor een duurzaamheidsscan.

Voor meer informatie: www.amsterdam.nl/sport/duurzaam

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst