Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Arnhemse sportclubs werken als team aan verduurzaming

door: Thomas van Zijl | 21 mei 2015

Sportverenigingen uit Arnhem kunnen verduurzamen en dat zullen ze bewijzen ook. Onder de vlag van Arnhem United gaan acht van hen zich met begeleiding van experts verbeteren op talloze vlakken. Zo is er winst te boeken met energiebesparende maatregelen, striktere afvalscheiding en meer zonnepanelen op het dak. Het behalen van deze doelstellingen wordt een stuk waarschijnlijker door het delen van kennis en de steun van een belangrijke sponsor: de gemeente Arnhem.

XL18-Arnhem-United-1Duurzaamheid is al langer een van de speerpunten van de gemeente en juist de sportwereld kan in dat opzicht nog wel een duwtje gebruiken. De stichting Duurzaam Verenigen, die Arnhem als thuisbasis heeft, zat met verschillende ambtenaren over meerdere beleidsterreinen om de tafel om hen te overtuigen van de meerwaarde van dit project.

“In dit geval gaat het om sport en vastgoed, met impact op milieu en financiën”, zegt Pieter Middeldorp van Duurzaam Verenigen. Er is uiteindelijk dan ook vanuit verschillende potjes geld beschikbaar gesteld.”
 
Bijdrage van de gemeente
De acht clubs die meedoen aan Arnhem United zijn voor een deel uitgezocht door de gemeente en voor het andere deel aangeschreven en enthousiast gemaakt door Duurzaam Verenigen. Er zijn in de stad uiteraard meer dan acht clubs, toch beschouwt Middeldorp dit als een hoopgevend begin. “Deze verenigingen kiezen met overtuiging voor dit initiatief, wellicht volgen er later meer.”

De overtuiging zal er bij deze clubs zijn, wellicht mede geprikkeld door een bijdrage van de gemeente. Die neemt namelijk de zogenoemde energiescans ter waarde van 500 euro voor haar rekening. Dat eerste onderzoek maakt duidelijk wat voor de clubs de grootste verbeteringen zijn. De situatie verschilt per vereniging, maar Middeldorp weet op basis van eerdere ervaring inmiddels wat er vaak fout gaat. “Oude apparaten die onnodig aanstaan slurpen energie. De isolatie laat vaak te wensen over. Er zijn echt niet altijd grote bedragen nodig om quick wins te behalen.”

Doelstellingen
De scans worden op dit moment doorgerekend en in overleg met de deelnemers vertaald in doelstellingen. Als die medio juni zijn geformuleerd gaan de clubs daarmee aan de slag. Iedere vereniging heeft een contactpersoon aangesteld die regelmatig overlegt met de ‘hoofdcoaches’ van Duurzaam Verenigen en de ‘assistent-trainers’ van Energiecoöperatie Rijn en IJssel. Middeldorp geeft aan dat er bewust gekozen is voor metaforen uit de sport.

XL5DuurzaamAmsterdam_1

"Laat Arnhem het maar opnemen tegen Nijmegen. Dan kan gezonde rivaliteit ingezet worden voor een duurzamere sportwereld"

“De spelers van Arnhem United zijn gewend aan competitie en ze gaan ook onderling de strijd met elkaar aan. We houden tijdens dit project bij wat de vorderingen zijn en gaan de clubs aan de hand daarvan rangschikken.” Middeldorp acht het zeker niet uitgesloten dat in een later stadium andere steden het Arnhemse voorbeeld zullen volgen. Dat kan het vuurtje verder oppoken. “De gemeenten kunnen dan tegen elkaar spelen. Laat Arnhem het maar opnemen tegen Nijmegen. Dan kan gezonde rivaliteit eens ingezet worden voor de goede zaak, namelijk een duurzamere sportwereld.”

LED-verlichting
Voor echt grote sprongen voorwaarts zullen clubs geld moeten reserveren. Dat geld verdienen zij deels terug, doordat bijvoorbeeld hun energierekening omlaag gaat, maar de kost gaat voor de baat uit. LED-verlichting is een flinke investering waarvoor clubs een drempel over moeten. Toch verwacht Middeldorp dat zij die stap in de toekomst eerder zullen maken. Niet alleen omdat zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid willen nemen, ook omdat de regeling rond de ecotaks verandert. Momenteel krijgen verenigingen betaalde milieubelasting (deels) terug, maar volgend jaar niet meer. Daarvoor in de plaats komt een grote subsidiepot die clubs in staat moet stellen tegen aantrekkelijke voorwaarden te investeren in verduurzaming. Wie zonnepanelen aanschaft, LED-verlichting koopt of werkt aan een betere isolatie kan een deel van de kosten terugkrijgen.
 
Voor meer informatie: www.duurzaamverenigen.nl/arnhemunited

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst