Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Zeilen geeft mensen met beperking gevoel van vrijheid

door: Thomas van Zijl | 21 mei 2015

Zeilen geeft mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Ze blijken vaak meer te kunnen dan ze op voorhand denken en komen vol zelfvertrouwen terug van een reis met de klipper Lutgerdina, de Catamaran Beatrix of een verblijf op het eiland Robinson Crusoe in Loosdrecht. Non-profitorganisatie SailWise maakt watersportactiviteiten en -vakanties voor deze groep al veertig jaar mogelijk en breidt een van de locaties binnenkort uit met zorgappartementen en een nieuwe groepsaccommodatie: It Sailhûs.

De realisatie van It Sailhûs in het Friese Elahuizen heeft een verdere impuls gekregen na de vorige maand georganiseerde benefietdag door Fonds Gehandicaptensport. Topkoks van Fryslân Culinair verzorgden een brunch en Frits Wester en Joop Braakhekke praatten kosteloos de middag aan elkaar. Centraal stond de veiling van verschillende kavels onder leiding van Christie’s-directeur Jop Ubbens, beschikbaar gesteld door onder andere zeilsponsor Delta Lloyd, bouwgroep Dijkstra Draaisma en SailWise zelf. De bijna 47.000 euro die dat opleverde, zal worden gebruikt voor de aanpassingen en inrichting van It Sailhûs SailWise-directeur. SailWise-directeur Menne Scherpenzeel:

“De groepslocatie en zorgappartementen moeten zodanig worden aangepast en ingericht dat onze gasten onbeperkt kunnen genieten. Ook dat doen we volgens het principe dat we hier altijd hanteren: normaal wat normaal kan, speciaal wat speciaal moet.”

XL18-Sailwise-1

Aanpassingen
Niet alleen de accommodaties, maar ook de boten moeten zo worden ingericht dat opvarenden ondanks hun beperkingen volop kunnen genieten van het zeilen. Dat betekent onder meer dat ze toegankelijk worden gemaakt voor elektrische rolstoelen, er speciale zitkussens aan boord zijn en dat het roer van de boot met een joystick kan worden bediend. Scherpenzeel:

"Onze gasten zijn tot meer in staat dan ze zelf voor mogelijk hielden"

“Zo kunnen bijvoorbeeld ook mensen met een verminderde spierfunctie sturen. Vaak merken we dat onze gasten tot meer in staat dan ze zelf voor mogelijk hielden.” Volgens Scherpenzeel is het dan ook meer dan een middagje ongecompliceerd varen. “Onze gasten komen als een ander mens terug. Een aantal van hen begint onzeker en na een paar dagen is een glimlach van hun gezicht af te bikken.”

Begeleiding
Daar komt wel veel begeleiding bij kijken. Niet alleen het zeilen vergt extra inspanning, ook zaken waar opvarenden in het dagelijks leven ondersteuning voor nodig hebben gaan gewoon door. Vrijwilligers helpen de zeilers waar nodig met eten, de toiletgang, wassen en medische zorg

XL18-Sailwise-2

Nieuwe accommodatie It Sailhûs
De 1.400 unieke gasten die SailWise jaarlijks ontvangt, boeken hun weekje vakantie individueel maar maken uiteindelijk altijd deel uit van een groep. Zij overnachten op een van de drie vooraf aangegeven locaties in Loosdrecht, Enkhuizen of Elahuizen. Met de nieuwe accommodatie It Sailhûs golft de organisatie van Scherpenzeel mee met een trend die in de hele toerismebranche waar te nemen is: een hang naar individualisering. SailWise zal groepsreizen blijven verzorgen, maar wil er met de speciale (zorg)appartementen in It Sailhûs ook voor zorgen dat gasten met hun familie of vrienden de watersport kunnen beleven.

“Met dit nieuwe gebouw kunnen zij alle kanten op. Er is een gemeenschappelijke ruimte op de begane grond, een groepsaccommodatie op de eerste en losse appartementen op de tweede verdieping.” Daarnaast hoopt Scherpenzeel met It Sailhûs het watersportseizoen te verlengen. Dat loopt nu van medio april tot de herfstvakantie. De grote boten van Sailwise varen vooral in die periode, maar de gasten van de appartementen kunnen ook buiten die weken gebruik maken van It Sailhûs.

“Omdat het voor deze mensen zoveel plezier oplevert, willen we hen zolang en zoveel mogelijk laten genieten van het zeilen”

“Omdat het voor deze mensen zoveel plezier oplevert, willen we hen zolang en zoveel mogelijk laten genieten van het zeilen.” De positieve effecten van watersport raken steeds breder bekend. Revalidatiecentra en mytylscholen kloppen met regelmaat bij Sailwise aan. “Iedereen kan er baat bij hebben, dat hebben we de afgelopen jaren bewezen en dat blijven we in de toekomst doen.”

Voor meer informatie: www.sailwise.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst