Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Rugbydames van RUS al vier jaar oppermachtig

door: Thomas van Zijl | 23 april 2015

De hoogste damescompetitie in het rugby is spannend, maar de kampioen is al voor het vierde achtereenvolgende jaar dezelfde: RUS. Die drie letters staan voor Rugbyende Utrechtse Studenten. Op 11 april jl. behaalde de club uit Utrecht de landstitel na een klinkende overwinning van 15-7 op het Amsterdamse AAC. RUS - de enige rugbyvereniging in Nederland met uitsluitend vrouwelijke leden - beleeft nu dus een lange periode met veel succes. Wat is daarvan de sleutel?
 
XL15-RUS-1De klasse van RUS blijkt volgens voorzitter Anneloes Eleveld vooral uit de brede basis. Als enige vereniging hebben de Utrechtse vrouwen niet een maar twee teams die op hoog niveau uitkomen. Het eerste in de Ereklasse, het tweede in de divisie daaronder, de Eerste klasse. Bij blessures of wisselingen verloopt de doorstroom soepel. Bovendien wordt er ‘breed getraind’.

“Wij kunnen allemaal op meerdere posities op het veld uit de voeten. Daardoor zijn we minder afhankelijk van slechts een paar speelsters en kunnen we onze tegenstanders blijven verrassen.”

Selectie vol studenten
De selectie van RUS wordt grotendeels gevormd door studenten van de Universiteit Utrecht (UU) en de Hogeschool Utrecht (HU). Om in aanmerking te blijven komen voor subsidie vanuit de universiteit en gebruik te maken van de faciliteiten aldaar, is dat ook een harde vereiste. Eleveld vindt dat een legitiem criterium.

“Wij zijn een studentensportvereniging, dat onze teams voor tachtig procent bestaan uit studenten is logisch.” De kwaliteit van de selectie is daarmee enigszins afhankelijk van de lichtingen die zich aandienen bij de UU en HU. Toch zitten er in de teams van RUS ook vrouwen die hun studie hebben afgerond en al werken, of puur op basis van hun rugby-talent voor de vereniging binnen de lijnen komen. Nu dus al voor de vierde keer met het kampioenschap als beloning. Die prestatie wint ieder jaar aan gewicht omdat rugby almaar populairder wordt, al plaatst Eleveld daar ook een kanttekening bij.

“We moeten eerlijk zijn: rugby is en blijft in Nederland een kleine sport, waarbij alles op vrijwillige basis gebeurt. Wel zie en hoor ik steeds meer positieve verhalen.” Die optimistische geluiden komen onder andere voort uit de sterke groei bij met name de dames. Die explosieve stijging kan overigens niet verbloemen dat het rugby hier van ver moest komen. “We zijn van nature nu eenmaal meer een voetbal- en schaatsland. Rugby zit niet in onze cultuur, maar er is wel steeds meer aandacht voor.” Die interesse gaat bij de vrouwen nu in de eerste plaats uit naar het olympische sevens, waar het Nederlandse team tot een van de kanshebbers wordt gerekend. Maar ook het klassieke rugby met vijftien spelers, waarin RUS uitblinkt, zit in de lift.

"Mensen associëren de sport volledig ten onrechte met dikke, harige, lelijke vrouwen"

Eleveld vermoedt dat er nog een wereld te winnen is voor het damesrugby. Voorwaarde is dan wel dat er wordt afgerekend met hardnekkige vooroordelen. “Mensen associëren de sport volledig ten onrechte met dikke, harige, lelijke vrouwen. Dat schrikt veel dames af.” Eleveld benadrukt dat kracht belangrijk is, maar dat er binnen teams voor specifieke posities juist behoefte is aan snelle en behendige speelsters. RUS probeert het imago van vrouwenrugby op verschillende manieren van zich af te schudden. De dames waren te zien in een reclame voor nagellak van de HEMA en hebben met lingeriewinkel Christine le Duc een op z’n minst opmerkelijke sponsor.

XL15-RUS-2

“Voor ons is het een manier om de vrouwelijke kant van onszelf maar zeker ook die van de sport te laten zien. Daar kan de sport in brede zin van profiteren. Het zou mooi zijn als meer dames eens kijken of rugby iets voor ze is.”

Andere competitieopzet, zelfde winnaar
Een grotere aanwas kan bijdragen aan het volwassen worden van de sport in Nederland en het bereiken van een steeds hoger niveau. Dat laatste wordt sinds dit jaar ook nagestreefd door een iets andere competitieopzet, waarbij de beste teams elkaar na een poulefase nog een keer treffen voor een finaleronde.” De concurrentiestrijd wordt daardoor steeds spannender, maar tot nog toe blijkt RUS niet te achterhalen. Eleveld kan daar uiteraard prima mee leven. “Wij gaan volgend jaar vol vertrouwen voor onze vijfde titel op rij.”

Voor meer informatie: www.dames-rugby.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst