Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Campagneteam behartigt sportbelangen bij Statenverkiezingen

door: Leo Aquina | 5 maart 2015

Hoewel sport niet tot de kerntaken van de provinciale overheid hoort, besteedt NOC*NSF de nodige aandacht aan de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart. “De provincie heeft allerlei taken die wel belangrijk zijn voor de sport”, aldus Geert Slot, woordvoerder van de sportkoepel. NOC*NSF werkt onder de noemer Sportcampagneteam NL samen met de sportbonden en Sportkracht12, het samenwerkingsverband van de provinciale sportraden. In aanloop naar de verkiezingen worden op verschillende plekken in het land regionale sportdebatten georganiseerd. Naast het provinciale belang hecht NOC*NSF ook waarde aan het landelijk belang van de verkiezingen, die indirect de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. “Wij zitten niet te wachten op politieke instabiliteit”, zegt Slot.

Het belangrijkste agendapunt als het gaat om provinciaal sportbeleid is voor NOC*NSF de infrastructuur. “Provincies houden zich onder meer bezig met de inrichting van de omgeving”, vertelt Slot. “Daarbij moet je denken aan het openhouden van wegen, wandelwegen, ruiterpaden en waterwegen. Een paar maanden geleden hadden we bijvoorbeeld een actie omdat de NS een aantal spoorwegovergangen wilde sluiten. Dat gaat direct ten koste van de sport omdat er routes wegvallen voor bijvoorbeeld mountainbikers, hardlopers, fietsers en ruiters.” De provincie heeft op dit gebied een spilfunctie. “We weten lang niet altijd wie er voor bepaalde zaken verantwoordelijk is, maar de provincie weet precies waar de verantwoordelijkheden liggen.”

XL8-CampagneTeamNL-1aNaast de infrastructuur levert de provincie ook nog een aantal andere bijdragen als het gaat om de sport. Slot: “De provincie gaat over welzijn en het scheppen van voorwaarden voor prettig wonen en recreëren. Sport kan daaraan bijdragen en daarom is het voor de provincie ook lonend om daarin te investeren.” De Randstedelijke provincies hebben minder aandacht voor sport dan de provincies in de grensstreken. “In de grote steden wordt al veel aandacht besteed aan sport en de maatschappelijke functie daarvan. In de provincies aan de randen van Nederland heeft de provinciale overheid daar een grotere rol in.”

XL8-CampagneTeamNL-2

Investeren in sport
De perifere provincies hebben nog een andere reden om meer in sport te investeren. Slot: “Zij vinden het vaak ook leuk als er ook eens wat grotere evenementen die kant op komen en daar investeren zij ook in.” Slot benadrukt naast het provinciale sportbeleid ook het landelijke belang van de Provinciale Statenverkiezingen vanwege de invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer.

“Wij hopen natuurlijk dat er een kamer komt die de sport goed gezind is, maar wij vinden het vooral belangrijk dat er politieke stabiliteit is. We zijn nu bezig met de nieuwe kansspelwetgeving en het lijkt erop dat we een mooie combinatie van maatregelen krijgen. Daarnaast werken we met het kabinet aan een aantal fiscale maatregelen – bijvoorbeeld de BTW-problematiek bij sportaccommodaties – en we willen graag zaken doen. Wij spreken geen voorkeur uit voor een politieke kleur, maar voor de sport zou het goed zijn als er geen politieke verlamming optreedt.”

Sportdebatten in provincies
NOC*NSF heeft eerder bij landelijke en gemeenteraadsverkiezingen ook al campagne gevoerd. “Bij die verkiezingen was het ons er vooral om te doen om sport op de politieke agenda te krijgen. We wilden dat sport een onderwerp zou zijn bij de coalitieonderhandelingen na de gemeenteraadsverkiezingen (in 2014, red.) en daar zijn we behoorlijk succesvol in geweest.”, vertelt Slot. “Op welke manier sport op de provinciale agenda staat, is per provincie heel verschillend. De onderwerpen komen vooral van de provincies zelf. Daar hebben de provinciale sportraden een belangrijk aandeel in. Die sportraden nemen zelf geen standpunt in bij de verkiezingen, maar faciliteren wel de sportdebatten in de provincies.”

Er staan debatten gepland in Groningen, Flevoland, Overijssel, Zuid-Holland, Brabant en Limburg.

Voor meer informatie over de Statenverkiezingen 2015 op de site van NOC*NSF: klik hier

« terug

Reacties: 1

Jacques Nuijens
09-03-2015

De provincie Gelderland heeft in de afgelopen Statenperiode een actief top- en breedtesportbeleid gevoerd. Zoals bekend organiseert de  Gelderse Sport Federatie morgenavond een openbaar debat over de Statenverkiezingen en 'sport en bewegen''.

Hoort, zegt het voort!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst