Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

'Old timers' vormen samen grootste tafeltennisclub van Nederland

door: Marc Hoeben | 5 maart 2015

In navolging van tennis heeft ook tafeltennis de laatste jaren met een verminderde belangstelling te maken. Het ledenaantal van tafeltennisbond NTTB kromp met een slordige veertig procent naar ruim 30.000. De clubs mogen zich zorgen maken en zich bezighouden met nieuwe initiatieven. Daarbij zou één van de oplossingen juist kunnen liggen bij een versterkte focus op de doelgroep van veteranen boven veertig jaar, zoals de Old Timers Club Nederland beoogt.

Je kunt OTC Nederland de grootste tafeltennisvereniging van het land noemen gezien de circa 450 namen op de ledenlijst. Onder de vlag van deze organisatie vinden her en der toernooien voor veertigplussers plaats. Op 22 maart is het bij The Victory in Weesp zo ver. “Tafeltennis leeft meer in de samenleving dan je zou denken,” vertelt organisator Paul Veth vol enthousiasme. “De sport heeft vaak een beetje een stoffig imago. Maar dat is onterecht. Hier in Weesp stikt het van de jeugd en als je dat ziet, dan praat je wel anders. Maar ook onder ouderen is het een druk beoefende sport. Ik kom tijdens de toernooien van OTC vaak mensen tegen die al dertig tot zestig jaar spelen.”

XL8-OldTimersTafeltennis-1aOpaatjes en omaatjes
De Nederlandse Tafel Tennis Bond moet zich enerzijds druk maken om de aanwas van onderaf, anderzijds hoort zij de oudere doelgroep vast te houden of in die leeftijdscategorie zelfs nieuwe leden aan te boren. De Old Timers Club werd in 1981 opgericht door Wil van Zoelen, weet Veth. “Je hebt het hier over mannen die de groei van tafeltennis in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw hebben meegemaakt. Ze zijn als kind begonnen en haalden soms wel het niveau van de hoofdklasse. Het voordeel van deze sport is het dat je het lang kunt blijven doen. Het is machtig mooi als je ziet wat voor opaatjes en omaatjes er soms komen binnenlopen. Het is bizar. Ik ben zelf 58 jaar. Ik nam onlangs deel aan een toernooi van OTC, had zes of zeven partijen gewonnen en moest toen tegen iemand van tachtig. Hij tikte me vrolijk weg.”

XL8-OldTimersTafeltennis-2In de reguliere competitie zijn de ouderen vaak nog wel in de wat lagere klassen terug te vinden. “Vaak zijn ze af uit hogere klassen afgezakt en blijven ze op lager niveau hangen.” De toernooien van OTC kennen, anders dan bij tennis, geen onderscheid in leeftijdsklassen. “Deelnemers worden naar sterkte in poules ingedeeld, afhankelijk van de resultaten krijgen ze een ranking. Zo kan het dus dat iemand van veertig jaar tegen iemand van zeventig of tachtig speelt.”

Veth heeft de Old Timers Club zien groeien. “Het begon heel klein, met mannen die het niet meer zagen zitten om tegen jonge gasten te spelen.” Bij de leeftijd past een zekere hang naar nostalgie. Games worden ouderwets tot 21 punten afgewerkt in plaats van tot 11. “De bekendheid van de toernooien neemt toe, dat zie je ook terug in het huidige ledenaantal van 450 terug. Je hoeft geen lid van de NTTB of van een tafeltennisclub te zijn om deel te nemen aan deze toernooien. Als je lid bent van de OTC betaal je bij ons toernooi 4 euro aan inschrijfgeld. Anders is dat 5,50 euro.”


Bomvolle zaal met ouderen
Hij ziet een trend aan de verhoogde deelname aan veteranentoernooien. “Je kunt dit niet louter en alleen toeschrijven aan vergrijzing. Het gaat er ook om dat mensen steeds ouder worden en dat het ouder worden op een steeds actievere manier gebeurt. Ouderen hebben meer behoefte aan beweging dan vroeger. Een mooi voorbeeld vind ik ook wel TTV Maarssen. Daar hebben ze op woensdagmiddagen tafeltennis voor ouderen. Ik was er laatst. Nou, ik wist niet wat ik zag. Het was bomvol en voor een deel met mensen die nieuw kennismaakten met de sport.”

XL8-OldTimersTafeltennis-3

Het lidmaatschap van OTC kost 12 euro per jaar. The Victory verwelkomt binnenkort 36 deelnemers aan haar toernooi. Veth kijkt er naar uit. “Het is ook echt een sociaal gebeuren. Een zondagsuitje, waarbij de meesten elkaar nog van vroeger kennen.”

Voor meer informatie en om in te schrijven voor het OTC-toernooi op 22 maart a.s. in Weesp (nog beperkt aantal inschrijvingen mogelijk): klik hier. Voor meer informatie over OTC Nederland klik hier

« terug

Reacties: 4

Simon Gribling
05-03-2015

Ik tafeltennis ook al ruim 50 jaar en het moet gezegd dat tafeltennis een sport is die je tot op zeer hoge leeftijd kunt beoefenen. Op mijn club (UTTC in Utrecht) zit ook een aantal 70+-ers en het is een waar genot om naar ze te kijken en met ze mee te leven.

Jammer dat de NTTB hierin zo weinig betekent. Voor zover ik weet is er geen officiële band met de OTC (behalve dat de OTC de organisatie van het NK voor veteranen voor de bond doet - 12 april in Schiedam), terwijl hier voor de NTTB best meer te halen én te brengen is.

Ingrid Koppelman
06-03-2015

De NTTB heeft onlangs ouderen toegevoegd als doelgroep in haar huidige meerjarenbeleidsplan. Dit op voorspraak van onze achterban. We hebben daar snel opgereageerd door een vacature uit te zetten. Marit Martens is als projectmedewerker aangetrokken om o.a. voor 1 mei goede voorbeelden te verzamelen op het gebied van tafeltennis en ouderen. Ook zijn we onlangs aangesloten bij het 50+ cluster van NOC*NSF.  Het is ook ons duidelijke voornemen ouderen op te nemen als doelgroep in het nieuwe meerjarenbeleid. Contact met de OTC - en het actief promoten van hun toernooien - is daarbij een van de voornemens zoals de voorzitter ook onlangs van mij heeft gehoord. Natuurlijk is deze grootste club van Nederland meer dan welkom als lid van de NTTB. Onze sport heeft baat bij samenwerking, er is teveel versplintering, samen kunnen we zoveel meer! De NTTB is er voor alle tafeltennissers. Het aantal leden van de NTTB staat overigens niet per se symbool voor een verminderde belangstelling voor tafeltennis. Het blijft een uitermate populaire sport, alleen steeds minder in verenigingsverband. Voor meer informatie en voor vragen mogen jullie altijd met mij contact opnemen. M vr groet Ingrid Koppelman (koppelman@nttb.nl).

Simon Gribling
06-03-2015

Ik ben blij met je reactie, Ingrid. Fijn dat de NTTB ook speciale aandacht voor ouderen heeft.

Steven van Zoelen
30-09-2021

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst