Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Aardappelen eten als mogelijke motor voor sportprestaties

door: Thomas van Zijl | 5 maart 2015

Wat is Nederlandser dan aardappelen bij de warme maaltijd? InnoSportLab Papendal onderzoekt binnenkort of onze voorliefde voor aardappelen ook elders van pas komt, namelijk bij een nieuw te ontwikkelen sportdrank die hardloopprestaties zou kunnen bevorderen. Het zou niet voor het eerst zijn dat het InnoSportLab Papendal met succes werkt aan producten en diensten waar sporters baat bij hebben.

XL8-PapendalLab-1Het werkterrein van InnoSportLab Papendal is breed, al sinds de oprichting in juli 2012. Het sportlab richt zich op ondersteuning van alle op Sportcentrum Papendal aanwezige sporten, het verlenen van diensten en het faciliteren van innovatie. Zo is er gewerkt aan een alternatieve hartslagmeter, verrichte men een studie naar een betere startpositie van de olympische bobsleevrouwen en loopt er een onderzoek naar de prestatiebevorderende werking van nitraat, onder meer aanwezig in bieten.

5 thema's
Het is een brede scoop, maar Papendal kiest daarbinnen wel voor die duidelijke thema’s: prestatiemonitoring, inspanningsfysiologie, herstel, voeding en slaap. De testresultaten kunnen interessant zijn voor een brede doelgroep, maar topsport is de eerste prioriteit voor het Lab.

Topsport is de focus, maar aan de hand van verschillende projecten kan de hele regio daar van profiteren, zegt programmamanager voeding Jeroen Wouters: “Wij zijn niet voor niets een van de initiatiefnemers van Eat2Move. Dat is een door de provincie Gelderland gesteund samenwerkingsverband waar ook bedrijven als FrieslandCampina en NIZO food research en kennisinstellingen als Wageningen Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) bij betrokken zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat onze kennis en het vermogen die direct toe te passen van toegevoegde waarde kan zijn voor bijvoorbeeld de zorg en de breedtesport.”

Energiebron
Er zijn talloze zaken die – aangedragen door één van de partners – onderzocht kunnen worden, maar er moet uiteraard wel uitzicht zijn op een positief resultaat. Met de nieuwe sportdrank is het niet anders. Wouters: “Vanuit mechanistische kennis weten we dat aardappelen een potentiële energiebron zijn, maar voor toepassingen is een verdere studie nodig.”

XL8-Innosportlab-2Een van de producten die het InnoSportLab Papendal mede op zijn conto mag schrijven is het sportbrood in de vorm van een reep. De Sportsgrain Bar zat al in de koffer van het Olympisch Team dat naar Sotsji ging en werd ook gebruikt door het Nederlands Elftal tijdens het afgelopen WK in Brazilië. Het oorspronkelijke idee kwam van de HAN, het uitgebreide verdere testen gebeurde in het InnoSportLab Papendal en bij het Topsportrestaurant van Sportcentrum Papendal. Wouters:

“Sporters zijn zich zeer bewust van het belang van goede voeding, maar het volhouden van een dieet is toch lastig. Natuurlijk is er op de eerste plaats discipline voor nodig, maar het gebrek aan diversiteit maakt het er niet makkelijker op. Er komt vrij snel een moment dat een atleet alle drankjes en repen wel gehad heeft. Daarom blijft het belangrijk om te variëren en innoveren.”

Gezonde voeding belang van iedere sporter
Ook hier geldt overigens dat InnoSportLab Papendal kiest voor een topsportinsteek, maar hoopt dat een grotere groep profiteren van de bevindingen. “Steeds meer mensen zijn bewust bezig met eten en bewegen. Dat is niet langer alleen voorbehouden aan topsporters. Een product als sportbrood is voor hen net zo interessant.”

Het belang van goede voeding en voldoende slaap wordt dan wel onderkend, Wouters ziet voldoende ruimte voor verbetering. “Het gaat om maatwerk. Een atleet van 18 moet ook qua voeding anders worden begeleid dan een sporter van 30.” Daar is specifieke kennis voor nodig. Er is nu nog onvoldoende informatie beschikbaar om echt een sluitende analyse te maken van de status van een sporter op het gebied van voeding. “We kunnen nog veel meer halen uit bloedwaarden. Wanneer moet iemand eten? Is het verstandig nu een rustpauze in te bouwen? Daar is fundamenteel onderzoek voor nodig.”

In het InnoSportLab Papendal kan dat sowieso tot maart volgend jaar. Daarna volgt een evaluatie van het functioneren van de organisatie. Wouters wil niet op de zaken vooruit lopen, maar houdt er stevig rekening mee dat het centrum ook na voorjaar 2016 een bron van onderzoek en innovatie zal zijn.

Voor meer informatie: www.innosportlabpapendal.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst