Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuwe Kansen Sport start met project over autisme

door: Marc Hoeben | 19 februari

De Nederlandse Katholieke Sportfederatie lanceerde vorig jaar het platform 'Nieuwe Kansen Sport'. Het sluit aan bij de gedachte van de participatiemaatschappij en wil verbinding tot stand brengen tussen leden van sportclubs. De kick-off voor het eerste project vond op 26 januari plaats, met 'autisme' als centraal onderwerp. In de komende maanden rolt Nieuwe Kansen Sport daarnaast nog drie thema’s uit.

Natuurlijk, zegt Han de Regt van de Nederlandse Katholieke Sportfederatie, vallen er links en rechts wat weerstanden te overwinnen als je een nieuw initiatief aan de man brengt. “Ook al zijn bestuurders van sportverenigingen nog zo vernieuwend of uitdagend bezig; ze vinden het lastig een nieuw initiatief te omarmen als ze denken dat het meer inzet van de leden vraagt.”

XL7NieuweKansen_1

Mede daarom kon het platform Nieuwe Kansen Sport een aanlooptijd van een jaar goed gebruiken. “Voor heroriëntatie en voorbereiding. Het project rond autisme is het eerste van het nieuwe initiatief. In het algemeen gaat het erom bestuurders, trainers, leden en ouders van jeugdleden bij elkaar te zetten, telkens met een bepaald thema als inzet. Door ze zelf de kans te geven beleid te vormen, vind je sneller mensen met energie voor zo’n project. Autisme is een voorbeeld van een onderwerp waarover sportbestuurders steeds meer willen weten. Het speelt vrij breed. Een doorsnee club is ingericht op de sportbeoefening van de gemiddelde Nederlander. Maar daarbuiten wordt het moeilijker. Met autisme gaat het om een herkenbare groep, waarover onder sporttrainers nauwelijks kennis over is.”

'Learning by doing'
De Bredase voetbalclub Boeimeer kreeg onlangs de Meer dan Voetbal Award voor haar project voor het zogeheten Plusvoetbal voor autisten. De Brabanders gebruikten driekwart jaar als voorbereiding en zochten eerst mensen met voldoende expertise bij elkaar, in samenwerking met ouders. De insteek van Nieuwe Kansen Sport is daarentegen bewust laagdrempeliger en kan worden gezien als een vorm van ‘learning by doing.’

De Regt: “Ouders van zulke kinderen vinken nooit aan dat hun kind autisme heeft. Ze willen het liefst dat ze gewoon meedraaien. Dat komt ook wel uit wantrouwen voort. Maar met goede voorzieningen kunnen autisten echt beter sporten. Autisme kent vele vormen en dat past binnen het kader van ons platform. Wij willen graag leden activeren, zodat de sport een plek blijft waar iedereen terecht kan. We dagen graag eerst de ouders uit om hun kennis te delen en trainers tips te geven. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat het handig is om de volgende training te beginnen met de oefening waar je de laatste keer mee bent geëindigd. Je hoeft niet alle trainers meteen op cursus te sturen. Je kunt ze ook aan het werk zetten met de tips van de ouders. En dan kan altijd nog het moment komen dat je als club er meer mee wilt en besluit mensen op cursus te sturen.”

XL7NieuweKansen_2
Minder als bestuurder, trainer of club vanuit de eigen sportbeleving denken en méér inspelen op de behoeftes van de doelgroep. Zo ziet Nieuwe Kansen Sport het graag. De Regt: “Ik ben zelf bestuurder bij een atletiekvereniging, waar we een groep nordic walkers hebben. Trainers kunnen op een eigen manier training geven, ze kunnen ook luisteren naar de wensen en daarop inspelen met de invulling van de trainingen.”

Naast autisme nog drie thema's
De NKS streeft er naar al in 2015 honderden clubs met het platform te kunnen bedienen. De eerste kick-offs vinden allemaal in de regio Den Bosch plaats, in de buurt van de vestigingsplaats van de organisatie. Naast autisme gaan drie andere thema’s de komende maanden aan bod komen: 'vertrouwenspersonen', 'bestuurlijke vernieuwing' en 'energiezuinigheid'.

“Bij energiezuinigheid gaan we mensen uit het bedrijfsleven in een denktank hun kennis laten delen met clubs. Zo willen we bij het thema vertrouwenspersonen ook tien tot twintig mensen van verschillende clubs met elkaar verbinden. En bij bestuurlijke vernieuwing kijken we graag naar best cases van verenigingen die aan bestuurlijke vernieuwing doen.”

Eigen dynamiek
Als een olievlek moeten de onderwerpen zich verspreiden. “Elk onderwerp zal een eigen dynamiek hebben,” weet De Regt. “Maar we brengen het ook online, met drie soorten groepen in community’s: op clubniveau, van mensen met interesse in hetzelfde thema en in een zogeheten ‘train de trainer’ groep waar e-learning wordt ingezet.”

Brabant is het startpunt. De komende jaren moet het land worden ‘veroverd’ met 25 thema’s. “Dat gaat wellicht niet helemaal lukken. Maar het hoort in principe, door de ervaringen van de eerste projecten, steeds makkelijker te worden. Na drie regio’s kan het zomaar zijn dat je precies weet welke aanpak werkt op het gebied van energiezuinigheid.”

Voor meer informatie: www.nieuwekansensport.nl

« terug

Reacties: 2

eric gronert
22-02-2015

Als voorzitter van het autismevoetbal te bsv Boeimeer en trotse winnaar van de Meer dan Voetbal-award 2014 nodig ik verenigingen uit die graag mee willen doen met het autismetoernooi op 20 juni 2015 te Breda. Voor meer informatie graag maillen naar e.j.f.gronert@ziggo.nl Verder zijn wij als club bereid andere verenigingen te ondersteunen in het opzetten van dit soort activiteiten.

M
23-02-2015

Kennen jullie deze website: http://www.uaanzet.nl/

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst