Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuwe directeur Le Champion mikt op forse groei ledental

door: Marc Hoeben | 5 februari 2015

Le Champion vond pas onlangs - na het vertrek vorig jaar van Simone Richardson - een nieuwe directeur in Koert Hetterscheidt. Bij de organisatie van bekende hardloop- en fietswedstrijden - zoals de marathon van Amsterdam, de Dam- tot Damloop en de halve marathon en mountainbikerace van Egmond - staat hij vanaf maart dit jaar voor een prikkelende uitdaging. Le Champion ziet het huidige ledenaantal van 14.000 graag fors groeien.

XL5LeChampion_1Je hebt sport en je hebt sport. Hetterscheidt ziet sport niet louter als een ‘speelterrein’ waar mensen het in competitieve zin tegen elkaar opnemen. Het is in Nederland een ontmoetingsplek voor circa vijf miljoen mensen. “Het is heel interessant om te zien wat je er nog meer mee kunt”, zegt hij. “Le Champion heeft 14.000 leden, maar is in staat zo’n 80 evenementen per jaar te organiseren voor 200.000 mensen. Met fietsen en hardlopen weten we mensen in beweging te krijgen. In die omgeving hebben sporters ook behoefte aan verbinding.”

Hybride organisatie
Le Champion, al in 1922 opgericht, voldoet volgens Hetterscheidt op een mooie manier aan die behoefte. “We kennen een zogeheten hybride organisatievorm, met vrijwilligers en professionals die samenwerken. Dat gaat heel goed en Le Champion mag trots zijn op de tachtig evenementen. Dat blijft de core business. Maar we gaan ook kijken of we kunnen versterken en uitbreiden.”

Hetterscheidt is nog werkzaam als directeur van de stichting Vitale Sportvereniging, waar hij nu vier jaar actief is. Na een studie bestuurskunde in Enschede en Nijmegen en een tienjarig ondernemerschap maakte hij de switch naar de sport. “Vanuit een soort jeugdsentiment kwam ik bij district Oost van de KNVB terecht als manager. Na iets meer dan een jaar ben ik weggegaan. De KNVB voelde toch niet helemaal als mijn organisatie.”

Besturen ontlasten
Bij de Vitale Sportvereniging voelde Hetterscheidt zich meer op zijn plaats. De stichting begon ooit bij de Enschedese voetbalclub Rigtersbleek en breidde zich in rap tempo uit naar veertien verenigingen met een samenwerking op verschillende maatschappelijke gebieden. Inmiddels is het model uitgerold over Nederland. In Enschede zitten zes professionals, ze sturen 300 vrijwilligers aan, waarvan 150 langdurig werklozen en 150 mensen met een leerwerkplek. “Op die manier is het ook mogelijk besturen van clubs te ontlasten.”

De stap naar Le Champion is in die zin minder groot dan het lijkt, vindt Hetterscheidt. “Ook bij Le Champion gaat het om verbinden, om sociale interactie en aanhaken bij de maatschappij. Daar zie ik grote kansen liggen. Sport staat tot mijn vreugde inmiddels in alle beleidsnota’s van gemeentes. De volgende stap zal zijn hoe de doelstellingen kunnen worden gerealiseerd.”

"Het is soms best moeilijk om vrijwilligers vast te houden"

Le Champion, vindt Hetterscheidt, heeft autoriteit en moet die ook uitdragen. Vanwege zijn bedrijfsmatige achtergrond is de organisatie bij hem uitgekomen als nieuwe directeur. “We gaan werken aan een verdere professionalisering, waarbij het werk van de vrijwilligers niet in het gedrang mag komen. Daar zit wel één van de valkuilen. Le Champion is al gegroeid en wil nog verder groeien. Dat moeten we vertalen naar heldere doelstellingen, zonder vrijwilligers kwijt te raken. Het is soms best moeilijk om ze vast te houden.”

XL5LeChampion_2Jongeren mijden lidmaatschappen
Bij de groei van het ledental heeft Hetterscheidt het oog laten vallen op de ‘X en Y’-generatie, zoals hij het noemt. “Dat zijn de jongeren van tegenwoordig. De babyboomers voor hen waren nog gewend deel te nemen aan sportactiviteiten en daarvoor lid te worden. De nieuwe generatie ziet die noodzaak niet in, ze vraagt zich meteen af wat de toegevoegde waarde is van een lidmaatschap. Je kunt bijvoorbeeld ook zelf voetballen in het park, zonder lid te zijn van de KNVB. Het is de uitdaging om hen aan je te binden, dat wordt voor de toekomst interessant. Le Champion staat er al heel goed op, maar het ledental kan omhoog. Hoe ver omhoog, daar gaat het straks om draaien.”

Hetterscheidt is de opvolger van Simone Richardson, die na een verschil van inzicht met het bestuur opstapte. De nieuwe directeur weigert in te gaan op het recente verleden. “Dat ligt voor mijn tijd. Ik kijk vooruit en doe dat samen met het nieuwe bestuur.” Richardson gold als een geliefde persoon binnen de organisatie. Voor Hetterscheidt kan het moeilijk zijn haar te doen vergeten. “Ik ben wie ik ben, ik kan het alleen mooi vinden als mensen een goed gevoel hadden bij mijn voorgangster. Ik zie het zo dat de mensen die al jaren werkzaam zijn bij Le Champion, de cultuurbewakers zijn.”

Hetterscheidt zegt geen problemen te hebben met het gebruikelijke rumoer rond een organisatie die meer in de belangstelling staat. “Mensen mogen kwaliteit van ons verwachten. Ik zal zeker bereikbaar zijn en hou van een open communicatie. Maar ik opereer wel graag binnen een organisatie.”

Voor meer informatie: www.lechampion.nl

« terug

Reacties: 1

Lutger Brenninkmeijer
05-02-2015

Ook hier wordt gesteld dat jongeren niet meer lid willen zijn van een sportclub? Is dat wel zo? Want als je naar de KNHB en de KNVB kijtk dan groeien deze bonden jaarlijks nog altijd. Ik ben van mening dat jongeren n de digitale tijd juist beoefte hebben aan ysiek contact en net als de generaties voor hun, open staan voor een clublidmaatschap. Wel zie je dat men steeds kritischer tegenover een lidmaatschap staat en kwaliteit wenst voor hun inleg. Als clubs hun aanbod en service op orde hebben dan volgen de leden (bijna vanzelf...).

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst