Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Nieuwe opleiding kan taboe van hypnose helpen doorbreken

door: Thomas van Zijl | 5 februari 2015

Topsporters kunnen vaak rekenen op de beste materialen en ze worden uitstekend begeleid. Toch blijven prestaties soms uit hoewel uit alle metingen blijkt dat ze in vorm zouden moeten zijn. Bij het HypnoseCentrum Nederland zijn ze ervan overtuigd dat er dan op mentaal vlak - door middel van hypnose - veel winst te boeken is. In juni gaat zelfs een speciale opleiding tot sporthypnotiseur van start.

De eerste stappen op het sportgebied zette het bedrijf Hypnosport in samenwerking met HypnoseCentrum Nederland al enkele jaren geleden door het verzorgen van speciale masterclasses. De drempel om daaraan mee te doen, lag vrij hoog. “Deelnemers moesten de basistechnieken al onder de knie hebben”, zegt docent Evert Kampert. Allereerst gaat het daarbij om kennis van hypnose en hypnosetechnieken, daarna volgt een blok over 'directe hypnose'.

“Dat is een manier van hypnose om snel contact te maken met het onderbewuste. Bij hypnose draait het om het krachtig doorgeven van suggesties aan het onderbewustzijn. Die suggesties kunnen bijdragen aan meer zelfvertrouwen, een zekere mate van stressbestendigheid, het beter bestand zijn tegen de druk waaraan een topsporter bloot staat. De baten van hypnose zijn kort samen te vatten als een grotere emotionele controle.”

XL4Hypnose
Na de masterclass volgt nu dus een integrale opleiding tot sporthypnotiseur, beginnend bij de basis, eindigend bij speciale toepassingen voor de sport. Deelnemers zijn volgens Kampert na de zevendaagse cursus breed inzetbaar. Bovendien ontlenen zij er status aan, omdat het International Hypnose Register (IHR) de opleiding erkent. “Cursisten mogen hierna een titel voeren. Daarin zijn we met Hypnosport uniek in Europa.”

HypnoseCentrum Nederland ontplooide haar activiteiten tot voor kort in Boxmeer, maar voor deze specifieke opleiding mogen geïnteresseerden zich melden in Papendal, het centrum van de Nederlandse sport. “Nee, daarover is geen contact geweest met sportbonden, hoewel deze plek natuurlijk niet voor niets gekozen is. Het geeft net wat extra cachet en misschien lopen er nog wel wat gewillige proefpersonen rond.”

Onbekend terrein
Hypnose heeft ondanks de inspanningen van Kampert cum suis nog een wereld te winnen in de sport. De trainer is de eerste om dat te erkennen, maar gist naar de verklaringen. “Mensen als haptonoom Ted Troost zijn wel in meer algemene zin geaccepteerd, hypnose blijft voor velen een onbekend en daardoor wazig terrein.” De goede resultaten die Kampert al met topsporters heeft geboekt doen daar niets aan af. Grotendeels komt dat doordat zij er zelf liever niet meer in de publiciteit komen.

“Ik heb recent een zeer bekende basketballer behandeld. Hij zou letterlijk en figuurlijk een fantastisch boegbeeld zijn voor hypnose in de sport, maar hij durft het niet aan. Topsporters zijn in dat soort situaties toch bang om op de voorpagina van de Telegraaf terecht te komen.”

Van Barneveld en Mike Tyson als voorbeelden
Topsporters zijn dus huiverig om uit te komen voor het gebruik van hypnose. Toch denkt Kampert dat cursisten die de speciale opleiding hebben gevolgd, best een kans hebben door sporters benaderd te worden voor een behandeling. Voorbeelden van mensen die er hun voordeel mee deden, zijn er namelijk wel degelijk. Darter Raymond van Barneveld presteerde beter na hypnose en ook Mike Tyson paste de techniek voor belangrijke gevechten regelmatig toe. Kampert geeft onmiddellijk toe dat de bokser niet direct het toonbeeld van emotionele controle is, maar zegt ook:

“Dat hij over een groot talent beschikte was al lang duidelijk, maar hij won lang niet al zijn wedstrijden. Hypnose hielp hem geconcentreerd te zijn op momenten dat het er echt om ging.” Kampert wil zoveel mogelijk gelegenheden aangrijpen om de positieve effecten van hypnose over het voetlicht te brengen. De cursus die in Papendal van start gaat, zou dan ook zomaar eens een Belgisch vervolg kunnen krijgen. “We geven er al de masterclass. Bij bewezen succes in Nederland gaan we deze nieuwe mogelijkheid ook daar aanbieden."

Kosten van de opleiding bedragen € 2.395 (met vroegboekkorting € 1.995). Er is plaats voor maximaal twintig cursisten. Voor meer informatie over de cursus en om je in te schrijven klik hier

« terug

Reacties: 1

Evert Kampert
21-02-2015

Vanwege omstandigheden is de Unieke opleiding tot professioneel Sporthypnostiseur 1 weekje opgeschoven. De data zijn nu van 14 juni tot en met 20 juni. De opleiding vindt plaats in het Sportwalhala van Nederland "Papendal". Papendal is erg goed te bereiken en ligt centraal in Nederland.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst