Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

“Sport staat in Amsterdam heel hoog op de agenda”

door: Leo Aquina | 29 januari 2015

“Sport staat in Amsterdam heel hoog op de agenda”, zegt Henk Stokhof, hoofd sport bij de gemeente Amsterdam. Het college van B&W stemde begin januari in met de hoofdlijnennotitie ten aanzien van sportaccommodaties. De hoofdstad investeert de komende vier jaar 20 miljoen euro. “In vergelijking met andere gemeenten is dat veel”, aldus Stokhof. Het geld is hard nodig want er zijn veel clubs met wachtlijsten, met name in het hockey. Het wegwerken van die wachtlijsten is de eerste prioriteit bij de nieuwe investeringen. Dat betekent nieuwe velden. Daarnaast investeert Amsterdam in sportkantines, maar ook in de zogenaamde 'urban sports’.

XL4-AmsterdamInvesteert_1In welke sportaccommodaties geïnvesteerd gaat worden, kan Stokhof niet precies zeggen. “Het is een investeringsplan op hoofdlijnen. We hebben voor die 20 miljoen een globale planning gemaakt die uitkwam op 28 miljoen. Dat kunnen we dus niet allemaal uitvoeren.” Nieuwe velden komen er sowieso. Stokhof: “Dat is echter niet zo makkelijk plannen. De behoefte aan velden is geografisch niet altijd gelijk aan de beschikbare ruimte. In Amsterdam-Oost is behoefte aan nieuwe hockeyvelden en in West is meer ruimte, maar daar is die behoefte er niet.”

Desondanks staat er aan de oostkant van de stad een aantal projecten op stapel. Op IJburg komen een nieuw voetbal- en een nieuw hockeyveld en er komt een nieuwe sporthal op het Zeeburgereiland. Ook zijn er plannen voor een zwembad op IJburg, maar daarover bestaat nog geen zekerheid.

Urban sports
Naast de traditionele sporten heeft Stokhof veel aandacht voor urban sports. “Denk daarbij aan skatebanen, maar ook 3x3 basketbal. “Dat brengt weer zijn eigen vraagstukken met zich mee. Moet je die infrastructuur in de openbare ruimte neerzetten, of moet je er een hek omheen zetten.”

Op het Olympiaplein in Amsterdam-Zuid zijn mooie urban faciliteiten met een hek eromheen. De gemeente wil ook iets dergelijks op het Zeeburgereiland neerzette en overweegt om het daar een meer open karakter te geven. Stokhof ziet grote mogelijkheden voor 3x3 basketbal. “Je kunt vrij gemakkelijk veldjes aanleggen en als je ergens in Nederland een stedelijke omgeving hebt waar dat zou moeten kunnen gedijen, is het wel in Amsterdam en Rotterdam. Gek genoeg gebeurt dat heel weinig. Wij willen dat met die urban sports een boost geven. Basketbal moet er als sport zelf ook weer een beetje bovenop zien te komen in Nederland, maar met dat soort pleintjes kunnen wij het wel ondersteunen. Wellicht kunnen we ook een keer een EK 3x3 basketbal naar de stad halen.”

Digitale hardlooproutes
Als onderdeel van de urban sports wil de gemeente ook digitale hardlooproutes door de stad plannen. “Je kunt bijvoorbeeld een aantal routes van tien Engelse mijl - de afstand van de Dam-tot-Damloop - in de stad uitzetten”, droomt Stokhof hardop.

Naast nieuwe accommodaties en urban sports investeert de stad ook in bestaande accommodaties. “We hebben de 'een derde-regeling' bij het opknappen van sportkantines. Daarbij financiert de club zelf een derde van de investeringen, een derde bestaat uit leningen en de gemeente vult een derde aan met subsidie. Deel van die investeringen gaat ook naar het duurzamer maken van sportkantines. De gemeente financiert op dat gebied gratis advies voor verenigingen.

Arsenal, Phanos, Olympisch Stadion
De gemeente investeert ook stevig in het Olympisch Stadion, mede met het oog op het EK atletiek van 2016. Dat geld komt echter uit een ander potje. “We wisten al in 2011 dat we het EK zouden krijgen”, vertelt Stokhof. “Vanaf dat moment hebben we ieder jaar geld uit de sportbegroting apart gelegd om in specifieke accommodaties voor de EK te steken.”

XL4-AmsterdamInvesteert_2
Het Olympisch Stadion en het gebied daaromheen vormen echter wel een zorgenkindje voor de gemeente. Atletiekvereniging Phanos maakt gebruik van het stadion voor haar reguliere activiteiten, maar vanwege de vele evenementen in het Olympisch Stadion moet Phanos vaak uitwijken. Daarmee komt de belendende voetbalclub Arsenal in het gedrang.

“We hebben daar drie partijen die elkaar soms in de weg zitten”, aldus Stokhof. “We zitten nu met alle drie die partijen om de tafel en er zijn drie denkbare scenario’s. Arsenal weg, Phanos weg, of iedereen blijft en we optimaliseren de bestaande situatie. Zowel Arsenal als Phanos is een florerende vereniging, dat maakt een verhuizing voor beide clubs lastig. Bovendien betekent verhuizen ook dat er elders weer nieuwe kosten moeten worden gemaakt. Doorslaggevend bij een beslissing is het overeind houden van goedlopende clubs. Het scenario waarbij zowel Phanos als Arsenal op hun plek blijven zitten blijft dan ook nadrukkelijk tot de opties behoren.”

Amsterdam heeft de ambitie om naast het EK atletiek nog meer evenementen te organiseren. Stokhof: “Dankzij de coalitie en sportwethouder Eric van den Burg staat de sport hier hoog op de agenda. Terecht want de stad en de regio Amsterdam krijgt er enorm veel voor terug. We zijn op dit moment bezig met een onderzoek naar de economische winst die sportevenementen opleveren. Daarover komt binnenkort een publicatie naar buiten.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst