Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

'Sporten Samen Regelen' brengt onderwijs en bonden samen

door: Thomas van Zijl | 22 januari 2015

De missie van informatieplatform Sporten Samen Regelen is duidelijk: een brug vormen tussen sport- en bewegingsonderwijs. Met medewerking van een aantal sportbonden die hun kennismakingslessen online beschikbaar stellen aan scholen, krijgt die brug een steeds steviger fundament. De organisatie Stipp ontwikkelt en beheert de portal en hoopt dat er de komende maanden ook steeds meer sportverenigingen aanhaken.

'Sporten Samen Regelen' vloeit voort uit het al in 2011 opgezette platform 'Bewegen Samen Regelen', dat als doel heeft de kwaliteit van het bewegingsonderwijs te verbeteren. Een initiatief dat samen met Calo Windesheim is ontwikkeld. Tot die tijd waren niet of nauwelijks geschoolde leerkrachten aangewezen op lesmappen. Vaak bleken die verouderd of werden ze niet aangevraagd. De aan Bewegen Samen Regelen gekoppelde website zorgde voor een actueler aanbod en meer interactie.

XL3SportenSamenRegelen_1"Leraren vinden er kant-en-klare lessen, die voldoen aan de criteria van Stichting Leerplan Ontwikkeling", zegt uitgever en productontwikkelaar Lisette Hoekstra van Stipp. Zij is ervan overtuigd dat gymlessen door die nieuwe aanpak een impuls gekregen hebben, maar er is wel blijvende aandacht voor nodig. Die is er in de politiek gelukkig steeds meer, maar wellicht nog niet genoeg.

"De gymles valt bijvoorbeeld niet onder de inspectie. Scholen die op dit vlak niet presteren, worden er niet op afgerekend. Zolang dat het geval is, blijft het altijd van ondergeschikt belang ten opzichte van reken- en taalonderwijs. Terwijl goed bewegen in de ontwikkeling van het kind zeker een grote rol speelt."

Digitale leskaarten
Fundamenteel onderdeel van Bewegen Samen Regelen zijn de digitale leskaarten die door gymleraren gebruikt worden. Sporten Samen Regelen werkt op een soortgelijke manier, zij het dat de inhoud ervan in dit geval bepaald wordt door sportbonden. Hoekstra: "Via dit platform kunnen we aanbod en behoefte aan elkaar koppelen en verdwijnt ook hier de speciale map die scholen bij een bond moesten aanvragen. Kennismakingslessen die door de bond geschreven zijn, staan gewoon op de website."

XL3SportenSamenRegelen_2
Het gaat om lessen en activiteiten met een tamelijk laagdrempelig karakter. Bonden zijn zich ervan bewust dat ze alle leerlingen moeten meekrijgen voor een aansprekende les of bezigheid. "Nieuw ontwikkelde activiteiten krijgen makkelijk een plek op de website. Scholen kunnen er vervolgens kosteloos gebruik van maken."

Grote bonden zijn al aangesloten
Sporten Samen Regelen werkt op dit moment samen met volleybalbond Nevobo, de KNVB, het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond, hockeybond KNHB, de Nederlandse Handbal Bond en voor tennis met de KNLTB. Hoekstra: "Hiermee is een aantal belangrijke bonden aangesloten." En Hoekstra verwacht de komende maanden en jaren nog een groei.

"We zijn nu nog een nieuwe fenomeen. Bonden wachten af. Er gebeurt momenteel veel in de sportwereld. Bonden krijgen te maken met reorganisaties en nieuwe takenpakketten. Ik snap dat hier nu niet hun eerste prioriteit ligt en weet dat dit een project van de lange adem zal worden. De bonden die al meewerken zijn in ieder geval enthousiast, net als de scholen die er gebruik van maken." Naast bonden en scholen hoopt Stipp de belangstelling van een derde partij te wekken: de verenigingen.

XL3SportenSamenRegelen_3

Het platform is nu een half jaar in de lucht en de verenigingen reageren nog schoorvoetend, maar als het aan Hoekstra ligt komt daar verandering in. "De essentie is dat kennis van een sport door zoveel mogelijk mensen gebruikt wordt. Vaak zijn er bij een vereniging slechts een paar gediplomeerde trainers. Het leeuwendeel van het werk wordt verricht door goedwillende ouders en vrijwilligers. Verenigingen kunnen door gebruik te maken van Sporten Samen Regelen de kennis van die paar professionals breder verspreiden, maar bijvoorbeeld ook zien of hun bond nog nieuwe cursussen en methodes heeft ontwikkeld."

Verenigingen die een account aanmaken betalen daarvoor een bedrag. Bonden betalen voor een licentie om deel te nemen aan het platform. Hoekstra: "Scholen brengen wij voor gebruik van de dienst niets in rekening. Het gaat erom dat zoveel mogelijk leraren en leerlingen met plezier bewegen en sporten. Met dit platform hopen we daar aan bij te dragen."

Voor meer informatie: www.sportensamenregelen.nl

« terug

Reacties: 2

Bernard Fransen
22-01-2015

Helemaal mee eens! Bonden en onderwijs zouden niet vrijblijvende partnerschappen moeten aangaan. Bonden en onderwijsinstellingen kunnen veel proactiever zijn.

Bernard Fransen,
voormalig voorzitter KNVB en voormalig lid Bestuur KNSB

Jan Faber
22-01-2015

Complimenten! Ziet er goed uit.

Nu inderdaad werken aan een goede vindbaarheid.

Kijk voor de beweeg en leefstijl lessendatabase voor het mbo ook eens op www.vitaalmbo.nl, ook in samenwerking STIPP. 

Jan Faber, Gezonde School / mbo

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst