Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Succes Oranje Leeuwinnen nieuwe boost voor het vrouwenvoetbal

door: Marc Hoeben | 18 december 2014

Over gebrek aan belangstelling hebben de voetbalvrouwen niet meer te klagen. Oranje kwalificeerde zich onlangs via een succesvolle dubbel tegen Italië voor het wereldkampioenschap van juni 2015 in Canada. Een historische mijlpaal, want voor het eerst schopte het nationale elftal het tot dit podium. En beslist geen toeval, gezien de onstuitbaar lijkende opmars van de sport onder vrouwen en meisjes.

XL43Vrouwenvoetbal_1Groei, groei en nog eens groei. Voetbalbond KNVB - lang een mannenbolwerk - kent de nieuwe realiteit. De sport is het laatste decennium ‘ontdekt’ door vrouwen. Bijna 138.000 meiden en vrouwen voetballen momenteel in georganiseerd verband.

“Dat is zo’n tachtig procent meer dan pakweg tien jaar geleden,” weet Hans van Kastel, voorlichter van de KNVB.

“Vrouwenvoetbal is echt populair geworden. Het is meer geaccepteerd en het wordt ook meer gestimuleerd. De KNVB heeft de rol op zich genomen om het aan te jagen. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld bij veel clubs complete teams met alleen meiden of vrouwen. Maar voorheen brachten we actief verenigingen met elkaar in contact, om zo tot vorming van ploegen te komen.”

Vriendinnendagen
Structureel en in bijna alle leeftijden is de aanwas, met een piek bij de jongste jeugd en bij de senioren en een kleine dip in de A-leeftijd. De voetbalbond organiseert vriendinnendagen, met soms workshops van coaches van de KNVB of aanwezigheid van speelsters van Oranje. Het succes van de nationale elf wordt bovendien omarmd. Van Kastel: “De stimulering van de sport gebeurt ook door een professionalisering bij de nationale teams van de senioren en de groep onder 19 jaar die Europees kampioen is geworden. Daarnaast bestaat voor het derde seizoen de BeNe League, dankzij een samenwerking met de Belgische bond. Die is ontstaan vanuit de gedachte een volwaardige competitie te vormen met de sterkste teams en zo het spelpeil te verhogen."

Lang werd met enige arrogantie door de mannen neergekeken op de verrichtingen van de vrouwen. Ze zijn - in talkshows op tv - nog steeds te vinden, de haters van vrouwenvoetbal. Maar, zegt Van Kastel, bij de bond waait de wind al geruime tijd uit een andere hoek. “Neem alleen al het nieuwe beleidsplan voor de periode van nu tot 2018. Daarin ligt de nadruk sterk op het vrouwenvoetbal. We hebben het Europees Kampioenschap van 2017 naar Nederland gehaald, we willen groeien naar 150.000 leden. Met een schuin oog kijken we naar hockey. Voetbal was van oudsher gericht op mannen en andersom waren mannen gericht op voetbal. Hockey heeft al veel langer een ruime plek voor vrouwen. Naar die situatie willen we toe en het gaat zeker die kant op, als je kijkt welke aandacht de kwalificatie van Oranje heeft gekregen. Het moet normaal worden dat meisjes op het schoolplein zeggen dat ze op voetbal zitten.”

Structureel bij de beste 8
Naast de kwantitatieve doelstelling is ook een prestatieve doelstelling in het beleidsplan vastgelegd. “Het streven is een structurele plek bij de top acht van Europa. In het vrouwenvoetbal heb je de Verenigde Staten en Australië als sterke landen, daarnaast concentreert de top zich vooral in Europa. Dus kun je wel zeggen dat de doelstelling uit het beleidsplan een mooie uitdaging is.”

XL43Vrouwenvoetbal_2Sterspeelster Vivianne Miedema komt uit voor Bayern München, verschillende andere internationals draaien mee in Scandinavië. “Goede prestaties verkopen zichzelf,” denkt Van Kastel. “Zo is de kwalificatie ook in dat opzicht een enorme stimulans. We krijgen momenteel van verschillende kanten verhalen binnen, over meisjes die om een poster vragen van Miedema in plaats van Huntelaar. We hebben er nu heldinnen bij, dat kan voor aanwas zorgen.”

Kritiek voormalig bondscoach
Hoe mooi het succes van Oranje ook, kritiek klonk er ook vlak voor de kwalificatie. Voormalig bondscoach Vera Pauw kraakte het beleid van de KNVB, in haar ogen lag de focus te veel op kwantitatieve groei in plaats van op prestaties. Ze vond de BeNe League een gedrocht en vond dat meisjes veel meer gestimuleerd moesten worden de weerstand van het jongensvoetbal op te zoeken.

“Zij ziet het anders, ja,” reageert Van Kastel. “Maar met het EK van 2017 hebben we straks internationaal topvoetbal in eigen land. Dat is voldoende bewijs voor onze ambitie om in de top mee te draaien. Natuurlijk weten wij ook wel dat de BeNe League beter zou kunnen. Maar dat kan ook niet anders, het heeft nu eenmaal niet zo’n lange historie als het mannenvoetbal. We zijn nu bezig met een evaluatie, want we zitten in het laatste seizoen van de afgesproken drie jaar. In het voorjaar gaan we knopen doorhakken.”

De KNVB bracht als enige een bid naar voren voor het EK 2017. Welk bedrag met de organisatie van het evenement is gemoeid wil Van Kastel niet zeggen. Maar wel: “We hebben geen ambitie om er geld mee te verdienen. Het moest kostenneutraal zijn en we denken dat het gaat lukken. Het mooiste is natuurlijk als het EK een nieuwe boost aan het vrouwenvoetbal kan geven.”

Voor algemene informatie vrouwenvoetbal van de KNVB klik hier en volg de Oranje Leeuwinnen op Twitter. Kijk ook op www.vrouwenvoetbalnederland.nl en www.vrouwenvoetbalnieuws.nl

« terug

Reacties: 2

Salman Khawaja
18-12-2014

De heer Van Kastel zit werkelijk niet op de juiste werkvloer.

Een EK of WK in eigen land staat los van een gedegen competitiestructuur, talentontwikkeling, gelijke behandeling, spelen op eigen niveau, spelen in een volwassen voetbalagenda, gediplomeerde trainers, minder conservatieve beeldvorming en een kader uitbreiding binnen het meidenvoetbal.

De term 'vrouwenvoetbal' is misplaatst in dit artikel, gebeurt ook in andere media, aangezien het om de financien van de Oranje Leeuwinnen betreft, het verbeteren van de trainingsfaciliteiten, de positie binnen Zeist, nieuwe Oranje-kleding, vergoedingen etc. en heeft verder geen invloed heeft op de kansen van speelsters die leren voetballen in een meidencompetitie. De focus ligt op speelsters die in een jongenscompetitie spelen en minimaal 3 keer in de week trainen. Derhalve, een EK of zelfs WK organiseren en die winnen is niet nodig om de positie te verbeteren, dat is een excuus! 

En verder begrijp ik werkelijk niet waarom in elk artikel 'hockey' een vergelijk moet zijn, totaal een andere sport en sociale omgeving. De visie die ontwikkeld is en waar men het geheimzinnige ING-stimuleringsplan als leidraad heeft, is gericht op cijfers en niet de kwaliteit van de teamsport.

ingrid peperkamp
05-01-2015

Mooie verhalen, mooie beelden. Geeft geen verdieping aan de vrouwensport.

En wel vreemd dat van Kastel trots is op de BeNe-League die nu gewoon weg is. Zo mooi en goed was het allemaal.

Wanneer de trainsters met kwaliteit allemaal naar het buitenland gaan omdat ze in Nederland niet erkend worden door de KNVB. En nu Sarine Wiegman wel assistent mag zijn, waarom is zij geen bondscoach?

En als er dan een bid wordt uitgebracht met 'voor vrouwen door vrouwen' wie zijn die vrouwen dan, de secretaresses? Geen technisch kader in ieder geval.

Als er geen technisch kader voor vrouwen wordt gestimuleerd zal er altijd een achterstand blijven en komt het nooit in balans.

Wanneer de jeugd alleen op meisjes-teams wordt gericht, en niet het gemengd voetbal, wat meisjes juist sterker maakt.

En zo zijn er nog vele punten aan te geven. Wat niet wil zeggen dat het natuurlijk super is dat er een WK gehaald is... omdat er een verandering in aantal Europese deelnemende landen heeft plaatsgevonden. En dat er een EK is, waar geen ander land dit wil. Maar toch zijn dit mooie evenementen waar we meer uit kunnen halen dan nu alleen maar door mooie plaatjes wordt gedaan. Door juist te werken aan bovenstaande punten.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst