Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Triathlon toegankelijker en populairder dan ooit

door: Thomas van Zijl | 18 december 2014

Voor het eerst deze eeuw is het aantal leden van sportclubs afgenomen, maar bij de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) hebben ze daar geen last van. De sport zit in de lift en heeft ambities om nog verder te groeien. De komende jaren organiseert Nederland prestigieuze evenementen en misschien wacht er in 2016 wel Olympisch succes.

XL43Triathlon_1Directeur Rembert Groenman constateert een grote hang naar fitheid in de samenleving. “Mensen beseffen steeds meer dat sport daarin een belangrijke rol speelt, maar dat een georganiseerd verband als een vereniging daarvoor niet per se noodzakelijk is. Traditionele clubs moeten echt hun meerwaarde bewijzen. Loopschoenen aantrekken of de fiets pakken is voor veel recreatieve sporters voldoende.”

Tweede golf
Triathlon profiteert in mindere mate van de populariteit van hardlopen en het toerfietsen. Groenman noemt dat de tweede golf. “Wij zijn een interessant alternatief voor mensen die dat fietsen of lopen na een tijdje wel gezien hebben en die verder willen met nieuwe uitdagingen. Het is natuurlijk een behoorlijk onderscheidende sport en speelt zich lekker buiten in de open natuur af. Er wordt wel wat gevraagd van triatleten. Het is een wat stoerder slag. Hier komen de echte bikkels op af.”

Triathlon is nog altijd een zware sport, maar hij wordt inmiddels in alle soorten en maten beoefend. Door variatie in lengte van de afstanden is deelname aan een wedstrijd aanzienlijk laagdrempeliger geworden. “In voorgaande jaren was een triathlon zonder tig keer per week trainen een bijna onmogelijke opgave”, zegt Groenman. “Nu zijn er wedstrijden die uitgaan van een kwart, achtste of zelfs een zestiende van de traditionele afstanden. Dat scheelt aanzienlijk.”

Groei door afnames daglicentie
Veel incidentele triatleten die geen lid zijn maken voor deelname aan zo’n evenement gebruik van een daglicentie. Dat is precies waar de grootste groei van de NTB aan te danken is. De prijs die voor een licentie betaald moet worden, is per wedstrijd verschillend en afhankelijk van de af te leggen afstand. Mensen die per jaar boven het bedrag van vijf euro uitkomen mag de bond als lid meerekenen. Met een licentie op zak mag een deelnemer meedoen aan voorbereidende clinics, leert hij de spelregels en is hij verzekerd.

“De NTB groeit de laatste jaren, met zo’n 3 tot 7%. Voor een belangrijk deel is dat toe te schrijven aan deze groep, maar het aantal mensen dat individueel of via een vereniging lid is, stijgt ook. Zij ontvangen ons blad en kunnen bijvoorbeeld opleidingen volgen.” Het totaal aantal leden ligt nu rond de 23.500.

Nieuwe internationale evenementen
Jaarlijks worden er door lokale clubs en stichtingen verspreid over heel Nederland meer dan honderd triathlons georganiseerd. Groenman hoopt dat mensen via zo’n eerste kennismaking nieuwsgierig zijn naar meer. Die eventuele interesse wordt in 2015 mogelijk verder aangewakkerd door de komst van internationale evenementen.

XL43Triathlon_2Zo is Amsterdam decor van de nieuwe Ican tritahlon, Rotterdam is in 2016 en 2017 mogelijk gastheer van een olympische wedstrijd in de World Triathlon Series en in Limburg wordt druk gelobbyd voor een Ironman, een van de zwaarste races ter wereld. “Daar komt de internationale top samen. Het is voor Nederlandse atleten een uitstekende gelegenheid om zich voor eigen publiek te presenteren.” NOOT 1

WK 2017
Bovendien is voor 2017 Rotterdam aangewezen als gastheer van de grote finale van de World Triathlon Series, de reeks wedstrijden die samen het WK vormen. Groenman: “De locatie is er al. Het wordt prachtig, daar in de buurt van Hotel New York.” De NTB wil van de gelegenheid gebruik maken om een breder publiek te bereiken en bijvoorbeeld ook het onderwijs te betrekken bij het WK. “Zwemmen, fietsen en lopen kunnen we allemaal op jonge leeftijd. Kinderen kunnen op de basisschool via clinics dus al kennis maken met de sport.”

De grootste impuls zou uitgaan van internationaal succes, liefst op de Spelen van Rio. Bij de laatste verdeling van de topsportgelden kreeg de NTB er budget bij. “Het gaat niet om astronomische bedragen, maar ons goede programma en aanstormend talent is beloond.” De professionaliseringsslag van de bond blijkt onder andere uit het Nationaal Trainings Centrum (NTC) in Sittard, dat er mede kwam door financiële steun van de provincie Limburg via haar zogenoemde Sportzone. “We hebben echt sterke atleten, zowel op olympisch als paralympisch vlak. Nu moeten we het in Rio alleen nog laten zien.”

NOOT 1:
Enkele dagen na publicatie van dit bericht is bekend geworden dat Maastricht de organisatie van de Iron Man in 2015, 2016 én 2017 toegewezen gekregen.

Voor meer informatie: www.triathlonbond.nl

« terug

Reacties: 5

John Raadschelders
18-12-2014

de echte instapper voor de lopers en fietsers is de Run-Bike-Run ook wel door de insiders Duathlon genoemd.  Veel mensen zwemmen niet graag. Er is geen hype bij het zwemmen, ondanks alle NED zwemsuccessen. De hype met hardlopen en fietsen is er wel zeker. De Duathlon =Run-Bike-Run sluit daar perfect bij aan. Beide sporten combineren is leuker en maakt zeker de lopers minder blessure gevoelig. Eerst komende Topevenement is 2015 EK Duathlon op 12 april in Horst aan de Maas. www.powerman.nl

maurits
18-12-2014

“Wij zijn een interessant alternatief voor mensen die dat fietsen of lopen na een tijdje wel gezien hebben en die verder willen met nieuwe uitdagingen. Het is natuurlijk een behoorlijk onderscheidende sport en speelt zich lekker buiten in de open natuur af. Er wordt wel wat gevraagd van triatleten. Het is een wat stoerder slag. Hier komen de echte bikkels op af.”

Dat is het het John, op de triathlon daar komen de echte bikkels op af, en dat zal denk ik altijd zo blijven als je de triathlon met de duathlon vergelijkt. Want waarom zijn deze aansprekende cijfers niet te melden over de duathlon? Ik denk, inderdaad, dat voor de duatleten zwemmen lastig of moeilijk is, en zijn de duatleten dan ook eigenlijk niet triathleten die voor de makkelijke weg kiezen? 

Deze zomer heb ik zelf mogen aanschouwen dat een Nederlands kampioen duathlon zich ook in het zwembad liet zien, en wat was hij daar zelfs enthousiast over, want zeg nou zelf dat is toch uiteindelijk het ultieme. Het gaat hem om die ultieme drie-luik! Je kan vast al wel raden dat ik een triatleet ben, en ja ik heb ook eens aan een start gestaan waar het weer zo omsloeg dat men initieel sprak om het event om te zetten naar een run-bike-run, dat was in Barcelona in oktober. Maar ik kan je vertellen beste John, mijn maat en ik die waren dan niet eens gestart, want het ultieme is en blijft een triathlon! Mag ik je een keer uitnodigen in het zwembad?

Tim Smolders
18-12-2014

Dag John,

Denk dat dit een prachtig praktijvoorbeeld is van wat in de psychologie de 'confirmation bias' heet.

Het klinkt volstrekt begrijpelijk dat jij als vervent duatleet veel mensen spreekt die niet van zwemmen houden, immers; dan deden ze wel triathlon! Zo vermoed ik dat er bij de shorttrackers weinig fanatieke marathonrijders schaatsen.

In mijn directe omgeving merk ik wel degelijk de toename in populairiteit van zwemmen in het algemeen, maar triatlon in het bijzonder. Mogelijk omdat ik in 2014 zelf begonnen ben en aan mijn eerste evenementen heb deelgenomen. Maar ook vrienden die overstappen vanuit andere disciplines naar de triatlon. Als we een objectief oordeel willen moeten we denk ik naar de cijfers kijken: “De NTB groeit de laatste jaren, met zo’n 3 tot 7%.” Dat is op z'n minst een trend te noemen.

Ik ben benieuwd of jij jouw wilde uitspraak "Er is geen hype bij het zwemmen" op meer baseert dan een gevoel, of gesprekken die je voert met duatlon liefhebbers. Dat is namelijk wel een beetje dom... Zou Maxima kunnen zeggen. Wist je trouwens dat zij dit jaar meedeet aan de Amsterdam Cityswim? Net als ongeveer 2000 andere fanatieke amateur zwemmers.

Mike
18-12-2014

"Veel mensen zwemmen niet graag"? Lekkere quote. Behoudens dat ik als triathleet kan beamen dat het een technische zware sport is kan ik niet stellen dat het geen populariteit geniet. Ik zal ook even een quote doen: "Een andere uitkomst is dat 82% van de niet-sporters meer wil gaan sporten door een nieuwe sport te gaan beoefenen. Fitness is daarbij veruit het populairst, gevolgd door zwemsport, hardlopen, aerobics/steps/spinning en wandelsport. Het gaat om een potentieel van 1.200.000 ‘nieuwe sporters’." (bron: http://fitvak.com/nieuws/299/nocnsf-sportdeelname-index-fitness-meest-populair.html). Ik snap dat je reclame maakt voor je eigen tak van sport, maar laat ons even genieten van de populariteit die de triathlonsport momenteel geniet, goed?

Peter
20-12-2014

dat er geen hype is bij het zwemmen komt naar mijn mening door het ontbreken van goede mogelijkheden om te zwemmen. Te weinig recreatieve uren ter beschikking (die dan wel voor volle baden zorgen) en te weinig verenigingen die mogelijkheden bieden. Triathlon is een hype, zeker in de landen in ons heen en ik snap de Nederlanders niet dat dit niet meer opgepakt wordt. Persoonlijk ben ik erg blij met het grote aanbod komend jaar in Nederland en België op de lange afstand. Scheelt toch weer enorm in reis en verblijfkosten. Waar ik enorm van baal is de quote dat triathlon zo enorm zwaar is.

Naar mijn mening weerhoud dit enorm veel mensen ervan om deel te nemen aan een triathlon. De NTB mag van mij veel meer doen aan het op positieve manier van het neerzetten van deze geweldige sport. Waarom zijn de deelnemers in de ons omringende landen enorm en blijft het bij ons achter?  Duathlon is bij het publiek gewoon onbekend en heeft ook geen aantrekkingskracht. vertel iemand dat je gestart bent in Zofingen of Venray en men trekt de schouders op. Wanneer je vertelt dat dat je hebt deelgenomen aan een Ironman dan tel je mee, dan ben je een bikkel. is een Powerman minder zwaar? Naar mijn mening moeten de Nederlandse triathleten komend seizoen optimaal gebruik maken van de startmogelijkhden op de lange afstanden en de komende schitterende wedstrijden op hoog niveau enorm promoten om onze schitterende sport naar een hoog niveau te tillen en  de toegankelijkheid voor iedereen duidelijk te maken aan alle duursporters in Nederland.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst