Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

KNSB-directeur: "We willen graag meer ijs in Zuid-Holland"

door: Leo Aquina | 27 november 2014

Geen garantie en geen verplichtingen, maar wel een intentieverklaring. Een paar maanden nadat KNSB besloot de samenwerking met Icedôme op te zeggen, liet de schaatsbond weten in de toekomst graag samen te willen werken met het TranSportium. De plannen voor de ijsbaan in Zoetermeer legden het vorig jaar in een door de KNSB en NOC*NSF uitgeschreven tender voor een nieuwe topsportlocatie nog af tegen de plannen uit Almere. Waarom wil de KNSB nu wel met het TranSportium in zee? ”We willen graag meer ijs in Zuid-Holland en we willen graag meer spreiding van evenementen in Nederland”, zegt directeur Paul Sanders van de schaatsbond.

XL40Transportium_1De Icedôme lijkt ten onder te zijn gegaan aan luchtfietserij. Waarom heeft de KNSB nu wel vertrouwen in het TranSportium? “Ik denk niet de Icedôme ten onder is gegaan aan luchtfietserij”, zegt Sanders. “Het was best een goed plan, maar ze hebben uiteindelijk geen investeerders kunnen vinden en er was geen exploitant te vinden. Maar in Almere ging het alleen om een ijsbaan en in Zoetermeer gaan de plannen veel verder. Er komt een duikkelder, een zwembad, een ziekenhuis een hotel. Er zijn universiteiten bij betrokken en er zijn grote bedrijven die willen investeren. Voor zover ik weet is de financiering al voor het grootste gedeelte rond.”

Top- en breedtesport
Waar samenwerking tussen de KNSB en de Icedôme strikt gericht was op de topsport, kijkt de bond bij het TranSportium ook naar de breedtesport. “We willen dat er voldoende ijs is voor mensen die willen schaatsen in Nederland. In Zuid-Holland heb je De Uithof in Den Haag, een baan die steeds weer op het randje van faillissement staat. Het zou heel slecht uitkomen als we de Uithof zouden verliezen en er zou geen nieuwe baan komen”, zegt Sanders.

De KNSB heeft voor het TranSportium in de toekomst echter ook een topsportfunctie op het oog. “We willen dat er meer spreiding van evenementen komt in Nederland. Sommige mensen vinden Thialf ver weg en we hebben afgelopen jaar met de Coolste Baan ook gezien dat er een heel ander publiek kwam dan we altijd gewend zijn.” Sanders benadrukt echter dat de KNSB ook met Thialf in gesprek is om een langjarige verbintenis af te sluiten. “Thialf is voor ons heel belangrijk. Dat is een merk dat we de afgelopen jaren gezamenlijk hebben uitgebouwd en dat moet ook zeker blijven.”

Kijkt Thialf niet met argusogen naar de manier waarop de KNSB de plannen in Zoetermeer nu omarmt? “Nee, dat was in het begin wel het geval, maar daar kijken ze in Friesland heel reëel tegenaan. Ik was ook erg blij met de uitspraken van Hans Konst (gedeputeerde uit Friesland, red.), die zei dat er in Nederland genoeg ruimte is voor nog een grote schaatsbaan. Wij zijn er als schaatsbond niet voor om partijen te laten concurreren, we zijn er op uit om elkaar te versterken.”

Transitie KNSB
XL40Transportium_2De KNSB wil de actieve en de passieve schaatsliefhebbers de komende jaren op een andere manier bedienen. “Net als een aantal ander sportbonden zitten wij in een transitie”, vertelt Sanders. “We geloven niet meer in het model 'klant-leverancier'. We moeten niet vanuit ons eigen perspectief producten en diensten ontwikkelen om die vervolgens te slijten, we moeten daadwerkelijk in contact komen met de mensen die in die sport bezig zijn en op basis van hun ervaringen en bevindingen producten ontwikkelen die de mensen verbinden met de sport.” Volgens Sanders staan deze plannen nog in de kinderschoenen. De schaatsbond heeft een database van 80.000 schaatsfans in heel Nederland. “Daar hebben we een aardig beeld van, maar we willen wel nog veel meer onderzoek doen naar alle mensen die fan zijn van onze sport.”

Het TranSportium sluit als breed complex met diverse mogelijkheden goed aan bij de ideeën binnen de schaatsbond, maar vooralsnog zijn het niet meer dan plannen. “De intentieverklaring houdt in dat we ongeveer een jaar voordat de baan er daadwerkelijk ligt met elkaar om de tafel willen om concrete afspraken te maken”, zegt Sanders. De baan in Zoetermeer ligt er op zijn vroegst in 2019.

“De topsport blijft de komende vijf jaar in Thialf en hoe dat in de toekomst gaat, kunnen we niet zeggen. Als er straks een mooie accommodatie ligt kan ik me voorstellen dat iemand als Jac Orie tegen die tijd liever in Zoetermeer traint dan in Heerenveen. Wij moeten als bond zorgen dat de faciliteiten er zijn en verder kunnen we het toch niet sturen. Mijn ideaalplaatje is twee topaccommodaties en hoe de verdeling vervolgens is, zien we tegen die tijd wel.”

Voor meer informatie: www.transportium.nl

« terug

Reacties: 1

Robbert Wever
02-01-2015

Opmerkelijk dat de directeur van de KNSB 'meer ijs in Zuid-Holland' wil en vervolgens de onlangs geopende Schaatsbaan Rotterdam onbesproken laat. Schaatsbaan Rotterdam is (low cost, low budget !!) een sportief en commercieel succes waar 155.000 bezoekers per gelimiteerd seizoen (december t/m februari) kennelijk 'de transitie' maken waar de KNSB nog naar op zoek is in deze regio. Als directeur van Schaatsbaan Rotterdam sinds juli 2013, moet ik het eerste emailtje/telefoontje/bezoekje van de KNSB nog krijgen. Vrgr Robbert Wever

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst