Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Daten tussen de tennispartijen door

door: Marc Hoeben | 27 november 2014

Lumineus idee bij tennisvereniging Tie-Breakers in Amsterdam: een toernooi voor singles. Nee, niet een evenement met louter enkelspelen, maar een dagje voor het koppelen van – om een ouderwets woord te gebruiken - vrijgezelle spelers en speelsters in de vorm van gemengd dubbels, met tussendoor een hapje, een drankje en een praatje. Zou dat een oplossing zijn voor het dalende ledenbestand van tennisbond KNLTB? “Wij hebben in elk geval als speerpunt dat we mensen met elkaar willen verbinden.”

XL40-TennisSingles_1Aan het woord is Harold Siekmann, 'director of operations' van de CiC group. Het bedrijf van Siekmann herbergt drie takken: sport, fashion en entertainment. In de sport richt het zich vooral op tennis en voetbal. “Je kunt ons binnen tennis vergelijken met een uitzendbureau voor tennisleraren,” legt Siekmann uit. “Zo verzorgen we de tennislessen bij zo’n twintig clubs in Nederland, van Den Helder tot Breda.”

Relaxte sfeer
Zaterdagmiddag 3 januari 2015 moet het zo ver zijn. Tegen een inschrijfgeld van 19 euro kunnen de singles in elk geval rekenen op drie partijen van een half uur. Het idee komt uit de koker van een collega van CiC, vertelt Siekmann, en niet uit die van de Amsterdamse club. “Die collega kwam met de mededeling dat er veel singles bij Tie-Breakers rondlopen. Ik denk dat het wel klopt. Het is een relatief jonge vereniging, ze bestaan volgend jaar pas twintig jaar. De club wordt gekenmerkt door een relaxte sfeer, iedereen trekt met elkaar op.”

De reacties op het initiatief, weet Siekmann, zijn overwegend positief. De organisatie mikt op een maximum van 32 deelnemers, voornamelijk mensen uit de meer recreatieve categorieën 7,8 en 9. Alleen: “We hebben nu nog geen tien inschrijvingen. Bij deze dus een oproep: schrijf in, zo lang het nog kan!”

Laagdrempelig 'daten'
Prikkelend meldt de aankondiging van het toernooi dat er tussen de partijen door aan ‘daten’ kan worden gedaan. Siekmann schiet in de lach: “Daar hebben we nog geen formule voor bedacht. We hopen vooral dat de mensen ontspannen met elkaar praten. Het moet laagdrempelig zijn. Je merkt aan de inschrijving wel dat er toch een soort drempel bestaat.”

Om een misverstand uit de wereld te helpen: CiC heeft dit niet voor TV Tie-Breakers bedacht in strijd tegen een teruglopend ledenaantal. “Het is juist een bloeiende vereniging met circa duizend leden en een wachtlijst. Volgend jaar komen er weer drie nieuwe buitenbanen bij.”

Dalende ledentallen
Recent kwam de tennissport in het nieuws vanwege een afname van het ledental bij tennisbond KNLTB. In het laatste jaar liep het terug met enkele tienduizenden, richting 600.000 leden. Bond en sport mogen zich druk maken over de oorzaken van de verminderde belangstelling. Siekmann: “De clubs in de steden hebben niet te klagen. Dit speelt vooral in de dorpen en het heeft er waarschijnlijk mee te maken dat andere sporten zich beter positioneren. Tennis is een relatief moeilijke sport. Hockey en voetbal zijn teamsporten en vanuit sociaal oogpunt aantrekkelijker. Je traint een paar keer, hebt elk weekeinde wedstrijden. Dat ligt in tennis complexer.”

Voor velen is tennis bovendien de tweede sport, weet Siekmann. Door de economische crisis in het laatste decennium worden sportconsumenten gedwongen keuzes te maken. Bezuinigen op de tweede sport is dan een snelle weg tot het verlichten van de pijn in de portemonnee. “Je merkt het vaak bij kinderen, als het de tweede sport is. Dan gaat tennis als eerste eruit.”

Tennis als lifestyle
Tennis is gedwongen na te denken over oplossingen voor het vasthouden van leden. Ook CiC en Siekmann doen dat. “Mensen kiezen voor een bepaalde sfeer bij hockey of voetbal. Tennis moet zich ook meer richten op een eigen identiteit. Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een concept voor tennis als lifestyle. We denken aan een matrix van les en andere activiteiten waarin de hoofdaspecten technisch, tactisch, fysiek en mentaal gedurende het jaar terugkomen en met elkaar worden verbonden.”
XL40-TennisSingles_2

In het meningenfestival over het teruglopende ledental druppelde ook kritiek door op de huidige situatie bij veel tennisclubs, waar tennistrainers als een soort uitzendkracht fungeren en niet meer het bindmiddel van de club zijn. “Je hebt als werknemer van een organisatie een andere betrokkenheid dan bij dienstverband bij een club. Maar het gaat er altijd om dat je kwaliteit levert. Je moet als trainer wel presteren, anders zie je dat terug in de inschrijvingen.”

Het nieuwe programma van de tennisbond - Kids Tennis - voor de jongste jeugd ziet Siekmann als een stap vooruit. Aan de kwaliteit van trainers of hun opleiding schort niet heel veel, volgens Siekmann. “Ik merk alleen wel dat trainers heel erg worden opgeleid vanuit zelfstandigheid. Maar dat is een ontwikkeling in het totale onderwijs. En ze moeten tegenwoordig per se lesgeven vanuit spelsituaties. Terwijl sommige groepen het juist prettig vinden om op een ouderwetse manier te worden gedrild.”

Om in te schrijven voor het toernooi: klik hier. Voor verdere informatie: Cic group / Tiebreakers

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst