Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Ambitieus sportfilmfestival Amsterdam op zoek naar geldschieters

door: Thomas van Zijl | 20 november 2014

Mooie sportfilms en –documentaires zijn er meer dan genoeg, maar een filmfestival waar ze te zien zijn, is er niet. Nog niet. Jelle Raven en compagnon Hans Vervoort werken er hard aan om volgend jaar het International Sports Film Festival Amsterdam (ISFFA) te kunnen presenteren. Naast goede wil van partijen als NOC*NSF is daar uiteraard geld voor nodig.

Sinds begin dit jaar zitten Vervoort en Raven regelmatig om de tafel met vertegenwoordigers van onder meer de gemeente Amsterdam, het Olympisch Stadion, NOC*NSF en andere geïnteresseerden. Aan enthousiasme geen gebrek. Raven: “Vaak zijn het mensen die in het verleden al eens met anderen hebben gesproken over de mogelijkheid van een sportfilmfestival. Ze zijn blij dat er nu eindelijk echt een beetje schot in de zaak komt.” Raven omschrijft het project als een avontuur, met als grootste uitdaging: geld.

“Hans en ik zijn creatief, op commercieel vlak krijgen we gelukkig hulp uit verschillende hoeken, bijvoorbeeld van marketeers om te komen tot een goede propositie. Het is aan ons om partners te overtuigen van betrokkenheid bij het ISFFA. Dat kan bijvoorbeeld door goed na te denken over hun zichtbaarheid tijdens het evenement, maar ook door speciale hospitalityprogramma’s aan te bieden voor hun klanten.”

Prijs voor beste docu
Dat een sportfilmfestival in Nederland levensvatbaar is, werd al eens bewezen. Jan Janssens, oud-directeur van het Mulier Instituut en nu lector aan de Hogeschool van Amsterdam, organiseerde in 's Hertogenbosch een paar keer een 'Sportfilm- en documentairefestival' en stond aan de wieg van Eyes on Sport. Dat festival werd in 2012 georganiseerd in verband met het tienjarig bestaan van de opleiding Sport, Management & Ondernemen. De makers van de Andere Tijden-aflevering over atlete Foekje Dillema gingen er destijds vandoor met de Herman Kuiphof-Wisselbeker, voor meest opmerkelijke sportdocumentaire. De bedoeling is dat deze trofee tijdens het ISFFA weer wordt uitgereikt, na een deskundig oordeel van de jury onder leiding van voorzitter Ad van Liempt.

“We hebben goede contacten met de mensen achter Eyes on Sport, maar met het ISFFA hebben we wel iets anders voor ogen”, zegt Raven. Hij spiegelt zich liever aan het IDFA, een jaarlijks festival waar naast publiek ook de hele documentaire- en filmwereld elkaar ontmoet.” Het IDFA heeft een spilfunctie voor makers, makelaars en distributeurs. De hele industrie komt erop af. Dat zakelijke aspect maakt het voor partners interessant.”

Eén van die potentiële partners is NOC*NSF. De sportkoepel ziet in het ISFFA een uitstekende mogelijkheid om de positie van Nederland als sportland binnen Europa te versterken. Dat zou kunnen in combinatie met de Europese Sportweek, waar de EU voor komend najaar op inzet. “Wij kunnen met ons festival een welkome aanvulling zijn, maar liever lanceren we het ISFFA al in april, tijdens de Nationale Sportweek. We zijn druk bezig de financiering voor dat moment rond te krijgen. Lukt het niet, dan wijken we waarschijnlijk uit naar de Europese variant in september. In december nemen we daarover een besluit. Het festival komt er sowieso!”

Veel moois
Er is in de ogen van Vervoort en Raven namelijk zoveel moois te zien. Zo hebben ze de organisatoren – nog voordat het festival goed en wel staat - al twee wereldpremières binnen. De Duitse documentaire Gold - Du kannst mehr als Du denkst over drie paralympische atleten en de documentaire Next goal Wins over het voetbalelftal van Samoa. Die ploeg verloor in 2001 met 31-0 van Australië, nog altijd een wereldrecord. Het zijn verhalen die verteld worden, in kranten, gevangen worden in foto’s en verfilmd in documentaires.

“Ons motto is: helden worden geboren, legendes gecreëerd. Van Persie met zijn goal tegen Spanje, Epke Zonderland die voor de tweede keer wereldkampioen wordt, dat zijn helden door hun daden. De verhalen die er over deze helden of antihelden verteld worden, maken hen tot legendes. Op ons filmfestival moet dat zichtbaar zijn.”
 
Voor meer informatie: www.isffa.nl (binnenkort 'echt' live), Twitter, Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst