Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

App voor Google Glass moet roeiers aan succes helpen

door: Thomas van Zijl | 17 juli 2014

Wie tot topprestaties wil komen schuwt het experiment niet. Vanaf deze week testen de Nederlandse roeiers daarom de Google Glass. Een nieuwe applicatie op de bril zorgt ervoor dat zij belangrijke gegevens kunnen waarnemen zonder van roeihouding te veranderen.


Het idee om met de Google Glass het water op te gaan, was er al eerder. Kamiel Maase - bij NOC*NSF coördinator wetenschappelijke ondersteuning topsport - bracht het naar een volgende fase. Hij was eerder betrokken bij het project de roeicoachcockpit (RCC). In dat verband dachten meerdere partijen na over een andere weergave van meetgegevens dan via het reguliere display.

“Als we nu oog willen houden op slagtempo, haallengte, snelheid en interval kijken we naar beneden op een aan de boot bevestigd schermpje. De Google Glass moet het mogelijk maken om in roeihouding te blijven zitten", zegt KNRB-coach Eelco Meenhorst.

Maase ziet het gebruik van de app als een logische ontwikkeling. De bril passeerde al de revue tijdens het RCC-project en toen ICT-dienstverlener Ordina een competitie uitschreef voor nieuwe toepassingen van de Google Glass hapte Maase toe. Samen met bewegingswetenschapper Mathijs Hofmijster – zowel verbonden aan de Universiteit als aan de KNRB – stelde hij de ontwikkeling van een roei-app voor.

Focussport NOC*NSF

Dat juist roeien voorop loopt bij het toepassen van nieuwe technologie is geen toeval. Roeien is voor NOC*NSF één van de focussporten. Maase: “Daar verwachten we de komende jaren medailles te halen. Roeien is een maakbare sport: in een bak van tweeduizend meter zo snel mogelijk van start naar finish door een aantal bekende factoren zo goed mogelijk te beheersen. Ontwikkelingen als deze dragen daar een klein steentje aan bij.”

De kosten voor deze extra stimulans zijn in zijn ogen beperkt. De inzet van de roeiers blijf het belangrijkste. Ordina rekent een schappelijke prijs en het resterende deel van de factuur komt, tot een maximumbedrag, voor rekening van technologiestichting STW. Maase noemt het geweldig dat deze partijen dit initiatief ondersteunen.

Resultaten afwachten
De kosten zijn bescheiden, maar dat geldt bij voorkeur uiteraard niet voor de baten. Roeicoach Meenhorst gaat de trainingen met vol vertrouwen tegemoet, maar geeft toe dat er geen garanties zijn dat de Google Glass direct voordeel oplevert. “De mogelijkheden lijken veelbelovend, maar resultaten zijn er nog niet. We zullen moeten afwachten hoe roeiers reageren op de informatie. Werkt die stimulerend, of leiden de cijfers voor hun ogen juist af?”

Meenhorst denkt dat de meerwaarde van nieuwe technologieën vooral zit in mogelijkheden tot directe feedback, bijvoorbeeld door met kleuren te werken. “Als de snelheid of het tempo te veel zakt, zien de roeiers een rode kleur ten teken dat er een tandje bij moet. De techniek is er al, maar we kunnen die informatie nu nog niet optimaal ontsluiten. Met deze toepassing hopen we er voor te zorgen dat roeiers er mee aan de slag kunnen zonder dat ze er specifiek voor in de boot hoeven te kijken."

Concurrentie

Vooralsnog kunnen de Nederlandse roeiers hun voordeel doen met de huidige app. Meenhorst heeft buitenlandse concurrentie nog niet in de weer gezien met de Google Glass of iets soortgelijks. De komende twee weken zal hij ermee trainen en de effecten meten. De roeicoach sluit niet uit dat die per geval zullen verschillen. “Het zou kunnen dat mannen er anders op reageren dan vrouwen. Of dat onze skiffeurs er niet goed op reageren, terwijl ploegen er profijt van hebben.”

Trainingen zullen dat moeten uitwijzen. Of het dan in wedstrijden werkt is niet met zekerheid vast te stellen. “Misschien dat informatie onder extreme druk weer anders verwerkt en opgeslagen wordt. Kamiel Maase van NOC*NSF ziet het gebruik van nieuwe technieken vanzelfsprekend het liefst resulteren in mooie prijzen, maar weet dat daar meer voor nodig is. “Wij vragen van de roeiers een ding: zo hard mogelijk roeien en medailles winnen, maar terugkoppeling op dit project is natuurlijk ook van belang voor verdere ontwikkeling.”
 
Voor meer informatie: klik hier
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst