Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Sportsector kan veel meer besparen op energiegebruik

door: Thomas van Zijl | 15 mei 2014

Sportverenigingen kunnen meer besparen op energiegebruik. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee. Stichting Stimular brengt die boodschap al een paar jaar over. En met succes, want steeds meer gemeenten haken aan. Zij zien in dat onder meer zwembaden onnodig veel energiekosten opslokken.

Voor veel gemeenten is de energiescan die Stimular bij sportclubs uitvoert niet de eerste kennismaking met de stichting. Stimular voerde lokaal eerder scans uit, maar dan in andere sectoren. Dat gemeenten nu hun blikveld verruimen naar de sportwereld is niet zo vreemd. “In de meeste gevallen zijn ze eigenaar van accommodaties. Omdat ze bovendien ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen hebben geformuleerd, is het voor gemeenten raadzaam te kijken welke winst er bij die verenigingen te boeken is”, zegt Stefan Romijn van Stimular.

Een van de eerste gemeenten die daar actief mee aan de slag ging was Breda, daarna volgde een reeks scans in Tiel. “Er is ook veel belangstelling in de regio Rijnmond. Omdat onze stichting daar gevestigd is, zijn we hier ook net wat bekender, maar we kunnen de scans door het hele land uitvoeren.”

Verouderde ketels en pompen
In Brielle stortte Stimular zich op het energiezuiniger maken van zwembad Dukdalf. De grootste besparing is te boeken in een gebied waar gasten nooit komen: de technische ruimte. Daar staan de ketels en pompen die zorgen voor verwarming en circulatie van het water. Romijn: “Dat zijn vaak verouderde machines. Ze functioneren nog wel, maar met duurzaamheid heeft het weinig te maken. Ze verslinden energie.”

Om daar mee af te rekenen is vervanging noodzakelijk, maar dat kost een hoop geld. Niet ieder zwembad is in staat om dat op tafel te leggen. “Vervanging kan alleen als er gespaard is of de gemeente bijspringt”, zegt Romijn. “We kunnen die zwembaden natuurlijk ook wijzen op de gunstige effecten. Met nieuwe ketels en pompen besparen ze per jaar 30% op hun gasrekening en 15% op elektriciteit.”

Keurmerk
Bovendien betekenen die nieuwe machines ook (verlenging van) het Keurmerk Veilig en Schoon. Zwembaden krijgen dat keurmerk alleen als ze een milieuplan hebben opgesteld en kunnen aantonen dat ze inzetten op duurzaamheid. Romijn is ervan overtuigd dat daar een extra stimulans van uitgaat. In opdracht van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) stelde Stimular daarnaast een Milieubarometer op; een monitor die milieuprestaties en –kosten inzichtelijk maakt. Zwembaden kunnen er gratis gebruik van maken en dus kosteloos aan de slag met het terugdringen van onder andere hun energiegebruik.

“Veel sportverenigingen hebben datzelfde extra duwtje nodig. Duurzaamheid en de bijbehorende energiekosten zijn - buiten de zwembaden - van oudsher geen thema dat hoog op de agenda staat. “Deels doordat clubs meestal geen eigenaar zijn van hun complex. Ze beschouwen een betere energiehuishouding als een verantwoordelijkheid van de gemeente. Voor ondernemers die wel hun eigen pand hebben, ligt dat heel anders.”

Netjes overdragen
Romijn verwacht op dat vlak overigens ook veranderingen binnen de sport. “We zien dat er sprake is van verzelfstandiging. Veel gemeenten verkopen accommodaties op dit moment aan de clubs. Het is ook de reden dat ze nu vaak een scan voor die verenigingen betalen. Ze willen de boel wel netjes overdragen.”

Gemeenten nemen de scan - die tussen de duizend en vijftienhonderd euro kost - voor hun rekening om clubs voor te bereiden op de toekomst. Dan zal ook de vrijstelling van de ecotaks komen te vervallen. In de huidige situatie kunnen verenigingen deze belasting op energie (deels) terugvorderen. Daarvoor in de plaats komt nu een subsidie, die alleen verstrekt wordt als op korte termijn relatief dure energiebesparende maatregelen worden doorgevoerd. Flink investeren is overigens lang niet altijd nodig, zegt Romijn.

“Wij bezoeken verenigingen die nog altijd niets doen aan isolatie en waar wel permanent twintig koelkasten staan te ronken? Waarom? Omdat er twee keer per jaar een feest is en het bier wel koud moet zijn. Het zou ook voor hun eigen bestwil en portemonnee beter zijn als verenigingen daar niet zomaar mee wegkomen.”
   
Voor meer informatie: www.stimular.nl. Lees ook: Hockeyclub Voorne scoort met duurzaamheid

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst