Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Volgende stap publieke gezondheidszorg: e-health

door: Marc Hoeben | 21 maart 2019

Het kan nog slimmer, met gebruik van nieuwe technologie, maar ook door beter samen te werken en af en toe buiten de eigen comfortzone te treden. Het accent mag ook nog steeds wat meer op preventie liggen. Het Nederlands Congres Volksgezondheid gaat op 11 april in de Utrechtse Jaarbeurs de belangrijke thema’s niet uit de weg en natuurlijk komt daarbij ook de rol die sport en bewegen kunnen spelen ter sprake.

LeaBouwmeester-1 copyVoorzitter van het congres is voormalig PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. Zij zal op de dag in de Utrechtse Jaarbeurs tevens als debatleider fungeren, bij een sessie die draait om ‘kansen en bedreigingen van de opkomende gezondheidsmarkt’. Bij die gelegenheid schuift ook Aart-Jan van Triest aan. Hij is de man achter Fitchannel, een commerciële partij die via een online streamingdienst mensen hoopt te trekken, die geen zin hebben in de gang naar de sportschool of daarvoor niet de tijd hebben of denken te hebben.
Van Triest is daarmee misschien wel een wat vreemde eend in de bijt op een congres over publieke gezondheidszorg.

Gepersonaliseerd sportaanbod
Bouwmeester: “Dat de eigenaar van Fitchannel komt heeft al tot enkele discussies op sociale media geleid. Dat vind ik wel goed, het is mooi als er een beetje discussie is en als mensen worden geprikkeld om na te denken. Van Triest verzorgt een aanbod voor mensen die niet de deur uit kunnen. Het is een kanaal, je krijgt een link en dan kun je aan de slag, een beetje à la YouTube. Ik schat zomaar in dat ze door willen rollen naar een formule in de trant van Netflix. Wat er ook achter zit is dat je een gepersonaliseerd sportaanbod krijgt. Het is een heel mooie aanvulling op wat er is en wellicht kan de publieke gezondheidszorg in bepaalde vorm iets van zo’n particulier initiatief leren.”

Ik hoorde een dokter laatst zeggen dat tot je 40e je lichaam voor jou zorgt en dat je daarna zelf goed voor je lichaam moet zorgen

Bouwmeester kent als ex-politica en als directeur van ECP - het platform voor de digitale samenleving - de maatschappelijke ontwikkelingen in het algemeen en de consequenties daarvan voor de gezondheidszorg in het bijzonder. Nu al werkt in Nederland 1 op de 7 mensen in de zorg. 

“Straks is dat 1 op de 4. Dat is qua personeelsaanbod niet haalbaar en het wordt ook onbetaalbaar. Het brengt grote risico’s met zich mee en we zullen ons bewust moeten zijn dat het nog belangrijker wordt om fit te blijven en ons lichaam te onderhouden. Ik ben zelf 39 jaar. Ik hoorde een dokter laatst zeggen dat tot je veertigste je lichaam voor jou zorgt en dat je daarna zelf goed voor je lichaam moet zorgen. Daar zit wel een kern van waarheid in en je komt dan ook wel bij de rol van preventie. Zo van: hoe ziet je leven eruit? Wat kun je eraan doen om fit en gezond te blijven. We hebben inmiddels een Preventie Akkoord en vorig jaar hebben we het op het congres heel nadrukkelijk over dat onderwerp gehad. Nu is het zaak dat de professionals uit de gezondheidszorg kijken wat nodig is om de volgende stap te kunnen zetten.”

LeaBouwmeester-2Debat, kennissessies en workshops
Voor 225 euro per persoon (studenten 50 procent korting) krijgen deelnemers in de Jaarbeurs een dag vol debat, kennissessies en workshops voorgeschoteld. ‘Werken, co-creëren, kennis delen en ontmoeting’, zo belooft het congres, dat zich al ruim vijftien jaar ‘toonaangevend’ noemt als bijeenkomst voor de publieke gezondheidszorg.

"Met appjes kunnen we op een simpele en geïndividualiseerde manier aan sport en bewegen doen en onze voeding in de gaten houden"

Die volgende stap, zo licht Bouwmeester een tipje van de sluier, zal voor een deel liggen in slimme toepassingen, in e-health. “Er wordt nauwelijks meer met briefjes gewerkt, de digitale ondersteuning van de zorg heeft een enorme vlucht genomen. Diagnoses gaan al via algoritmen en kunnen het verhaal van een dokter ondersteunen. Met appjes kunnen we op een simpele en geïndividualiseerde manier aan sport en bewegen doen en onze voeding in de gaten houden. De kracht van dit congres moet daarbij zijn dat je het bekijkt vanuit een holistische visie, dus dat het gaat om de kracht van het samenwerken.”

Voor meer informatie: Nederlands Congres Volksgezondheid 2019

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst