Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Alle drempels voor sportclubs wegnemen om duurzamer te worden

door: Nelleke van der Heiden | 14 februari 2019

Heel veel sportverenigingen zijn al met initiatieven bezig om hun clubhuis of gebruik van materiaal duurzamer te maken, zegt Bram Sluijk van Sportief Opgewekt. Maar ze weten het niet van elkaar. Om de clubs aan te moedigen én om te zorgen dat ze beter van elkaar weten wat er mogelijk is en wat er al gebeurt, heeft Sportief Opgewekt samen met Triodos Bank, Stichting Waarborgfonds Sport, Duurzaam Verenigen en Sportservice Noord-Brabant dit jaar voor het eerst de Duurzame Clubverkiezing georganiseerd. Korfbalvereniging Wageningen heeft de eerste editie gewonnen, dankzij een nieuw energiepósitief en circulair gebouwd clubgebouw met zonnepanelen. Prijs: 7500 euro voor duurzame initiatieven.

Sportief Opgewekt is de initiatiefnemer van de prijs en de partners waarmee het bedrijf al jaren samenwerkt, hebben de prijs financieel en organisatorisch mede mogelijk gemaakt. Sportief Opgewekt houdt zich bezig met het verduurzamen van sportclubs. Het liefst regelt het bedrijf zelf zo veel mogelijk voor een club: de subsidieaanvraag, de financiering en vervolgens ook de uitvoering van de technische maatregelen. “We willen alle drempels weghalen en blijven verbonden aan de club om zo nodig ook het onderhoud van de duurzame installaties op ons te nemen”, zegt Bram Sluijk.

DuurzameClubs-1Missie
Sportief Opgewekt is een bedrijf met een missie. “We willen maatschappelijk vastgoed verduurzamen en nemen daarvoor zo veel mogelijk werk uit handen om te zorgen dat het echt gebeurt. Een club betaalt alleen als er werkelijk bespaard wordt. Gaat het niet door, dan kost het de club niks.” Sportief Opgewekt werkt op het moment met zo’n vijftig clubs samen. Een deel is al verduurzaamd, een deel is bezig met de financiering en een deel treft nu technische maatregelen, vertelt Sluijk. 

“We willen leden erbij betrekken door bijvoorbeeld een vertaling van een kilowattuur te maken naar het aantal biertjes dat je daarvan kan tappen”

Veel sportverenigingen denken al wel na over verduurzaming en nemen initiatieven. Die zijn volgens Sluijk heel divers. De ene zet een energieneutraal nieuw clubgebouw neer, de ander is bezig met het vraagstuk om plastic afval te verminderen en in elk geval in te zamelen en weer een andere club gaat met jeugdleden in de buurt troep ophalen. Clubs gaan van het gas af of vervangen de lampen door ledverlichting. 

Meer betrokkenheid
In de ogen van Sluijk zouden clubs er nog veel meer ruchtbaarheid aan kunnen geven. Hij werkt aan meer bekendheid onderling, maar ontwikkelt ook methoden om binnen de club meer betrokkenheid te creëren. “We willen leden erbij betrekken door bijvoorbeeld een vertaling van een kilowattuur te maken naar het aantal biertjes dat je daarvan kan tappen.”

Voor de Duurzame Clubverkiezing kon iedere sportvereniging zich opgeven. Bij deze eerste editie deden ongeveer dertig clubs dat. Daaruit koos een jury vanuit de  
organiserende partijen zeven verenigingen die doorgingen naar de volgende ronde. De jury lette daarbij op verschillende dingen. Belangrijke vraag was of andere clubs de maatregel ook makkelijk konden invoeren. De jury keek bovendien of de besparing ook echt een besparing was en het moest een innovatief initiatief zijn. Vervolgens kon iedereen op deze zeven genomineerden stemmen. 

“In Afrika lopen nu voetballers rond met bij wijze van spreken reclame voor de plaatselijke slager van Den Ham op hun shirt”

DuurzameClubs-2Aanmoedigingsprijs
KV Wageningen kwam als winnaar uit de bus, maar er was ook nog een aanmoedigingsprijs die werd uitgekeerd in de vorm van een laadpaal op de vereniging voor elektrische auto's. Die ging naar voetbalvereniging Den Ham, als beloning voor hun sportkleding-leaseplan. “Zij vervangen hun kleding iedere vier jaar en sturen de oude tenues dan naar een Afrikaans land, zodat ze niet vernietigd hoeven te worden. Daar lopen nu voetballers rond met bij wijze van spreken reclame voor de plaatselijke slager van Den Ham op hun shirt.” Voetbalvereniging Den Ham doet meer dan alleen de kledingrecycling. Ze hebben ook zonnepanelen, een palletkachel en een gezonde kantine. “Ze verzorgen ook fruit voor de tegenstander.” 

Belangrijk doel van de prijs is om meer ruchtbaarheid te geven aan de verduurzamingsmogelijkheden die clubs hebben

Lastig
KV Wageningen kreeg 7500 euro voor ‘duurzame initiatieven’. Daar worden geen harde criteria aan gekoppeld, zegt Sluijk, maar hij heeft al van de korfbalvereniging gehoord wat ze van plan zijn. “Ze willen het meubilair vervangen door circulair materiaal. We houden in elk geval contact met de club over wat ze met het prijzengeld gaan doen.”

Belangrijk doel van de prijs is om meer ruchtbaarheid te geven aan de verduurzamingsmogelijkheden die clubs hebben. Die mogelijkheden zijn heel breed en verschillen ook van club tot club. Is het een buiten- of binnensport? Is de accommodatie van de vereniging of van de gemeente? Dat is lastig, erkent Sluijk. “We denken erover na hoe we gemeenten erbij kunnen betrekken en hoe we alles het beste op de site kunnen weergeven, zodat clubs snel zien wat voor hen relevant is.”

Voor meer informatie: Duurzame Clubverkiezing 2018 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst