Skip Navigation LinksHome-Nieuws-Nieuwsberichten-Nieuwsbericht

Utrechtse vechtsporters denken samen sterker te staan

door: Marc Hoeben | 14 februari 2019

Samen denken ze zich beter te kunnen presenteren en zo meer interesse van nieuwsgierigen op te kunnen wekken. Op 16 februari wordt voor de derde keer in Utrecht het Martial Arts Festival gehouden. Bij de organisatie zijn een vijftiental verenigingen in vecht- en zelfverdedigingssporten betrokken.

MartialArtsWouterAncoSlofstra copyDe Stichting Martial Arts Festival, met als voorzitter Wouter Anco Slofstra, hoopt weer enkele honderden belangstellenden te trekken op de dag in sporthal Nieuw-Welgelegen achter de Jaarbeurs in Utrecht. Twee jaar terug werd het festival nog in sportcentrum Galgenwaard gehouden, voor de tweede keer is het nu op dezelfde locatie.

Van een week naar een dag
Ooit begon het niet met een dag, legt Slofstra uit, maar met een week voor de martial arts in de Domstad. “Dan was het bij de deelnemende verenigingen en sportcentra vrije inloop en kon iedereen gratis dingen uitproberen. Dat werkte alleen niet helemaal zoals wij het wilden. Op de meeste locaties was het toch al het hele jaar mogelijk om gratis proeflessen te volgen en zo een vechtsport uit te proberen.”

De week was mede een initiatief van de belangenvereniging voor sportclubs in Utrecht, destijds nog Vereniging Sport Utrecht (dat sinds het samengaan met Harten voor Sport onder de naam SportUtrecht verder is gegaan). In overleg, vertelt Slofstra, werd voor een andere opzet gekozen. “De week is toen een dag geworden, zoals nu van 11 uur in de ochtend tot 5 uur in de middag, waarbij in één sporthal alle clubs zich kunnen presenteren, mensen verschillende workshops en clinics achter elkaar kunnen volgen en kunnen kijken of de sport wat voor hen is.”

“Een tijdje terug zag je de ledenaantallen wel wat dalen, maar de laatste jaren heeft het zich weer wat gestabiliseerd”

Historische zwaarden
Onder het Martial Arts Festival vallen ook deze keer een hele waaier aan vecht- en zelfverdedigingssporten. Zelf is Slofstra lid van Takeda Ryu Nederland, dat zich specialiseert in de Japanse krijgskunst. “Maar je kunt ook kennismaken met een club als HEMA, wat staat voor Historical European Martial Arts. Dat wordt gepresenteerd door de verenigingen Zwaard & Steen en AMEK. Zij werken met historische zwaarden zoals ze die in de middeleeuwen hadden. Of je kunt zien wat Krav Maga is, een zelfverdedigingssport die ooit is ontwikkeld door het Israëlische leger. Of anders kun je aikido, kenpo of taekwondo proberen.”

Zoals meer sportclubs moeten ook die in de vechtsporten en zelfverdediging hun best doen om gezond te blijven en voldoende leden te hebben. “Een tijdje terug zag je de ledenaantallen wel wat dalen, maar de laatste jaren heeft het zich weer wat gestabiliseerd.” Dat is misschien wel mede te danken aan het Martial Arts Festival, hoopt Slofstra, al zijn daarover geen cijfers bekend. “Het zijn niet altijd dezelfde verenigingen die deelnemen aan de dag, dat maakt het ook wat minder inzichtelijk.”

MaterialArts-2Ledenwerving en netwerken
De clubs hebben sinds dit jaar voor de dag speciaal de Stichting Martial Arts Festival in het leven geroepen, die werkt met een bescheiden subsidie en daarnaast afhankelijk is van de bijdragen van verenigingen en individuele donaties. “Het is ook handig om één bankrekeningnummer te hebben, gezamenlijk dingen met de gemeente te regelen en het zorgt ervoor dat de overdracht van deze dag soepeler kan verlopen.”

“Over sommige vechtsporten heersen nog wel wat vooroordelen. Het is belangrijk om die weg te kunnen nemen”

Het draait op 16 februari natuurlijk om ledenwerving, maar ook om netwerken. “Het is voor ons als verenigingen ook handig als we elkaar kennen en af en toe gebruik van elkaar kunnen maken. Zo doet worstelvereniging De Halter dit jaar niet mee, maar kunnen we wel de matten van hen gebruiken.”

Bovendien, zegt Slofstra, is zo’n dag ook handig om de drempel te verlagen. “Over sommige vechtsporten heersen nog wel wat vooroordelen. Het is belangrijk om die weg te kunnen nemen. Het zijn heel uiteenlopende sporten, voor iedereen zit er wel wat bij. Soms denken mensen dat het meteen agressief is, of dat het juist heel zweverig en oosters is. Maar dat hoeft dus helemaal niet.”

Voor meer informatie: www.martialartsfestival.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst